Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Film Tobruk je věnován českým veteránům

11. 09. 2008 | Televizní tipy
Film Tobruk je válečné drama z 2. světové války režiséra Václava Marhoula. Tobruk líčí na osudech dvou nováčků zařazených před boji o Tobruk do československé jednotky drama sebevědomí a vzpoury, hrdinství i přirozené lidské touhy po přežití.

Ve 2. světové válce padlo, bylo umučeno nebo popraveno přes 50 000 000 lidí. Z toho 360 000 Čechoslováků. Na straně spojenců bojovalo dobrovolně i 50 000 československých vojáků. Bojů v severní Africe se jich zúčastnilo 1 800. Na všech frontách jich po dobu tohoto strašlivého válečného běsnění padlo nebo zemřelo 7 790.

Válečné drama Tobruk, je v hluboké úctě věnován všem českým a slovenským veteránům jakož i domácímu odboji. Především pak ale příslušníkům Československého pěšího praporu 11–Východního, kteří po boku Britů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů na podzim roku 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední Spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye – Tobruk.

Film TobrukFilm Tobruk














Svými hereckými výkony diváky ve filmu Tobruk zaujmou Jan Meduna (Vojín Pospíchal), Petr Vaněk (Vojín Lieberman), Robert Nebřenský (Desátník Kohák), Matěj Hádek (Zrzek), Andrej Polák (Vojín Dunda), Kryštof Rímský (Vojín Kutina), Martin Nahálka (Četař Borný), Michal Novotný (Vojín Růžička), Radim Fiala (Poručík Halík), Petr Stach (Vojín Dubálek), Petr Lněnička (Vojín Sajda), Matúš Krátky (Vojín Janický), Petr Halberstadt (Praporní lékař).

„Jsou dva druhy válečných filmů. Prvním je filmový popis dané historické události, která událost zobrazuje jen svým vnějškem, svojí formou a spíše rezignuje na jednotlivé životní osudy vojáků, kteří se jí účastnili. Druhou možností (a tou je případ filmu TOBRUK) je postižení niterných pocitů lidí, kteří se dostali do vypjaté situace. Historie – v tomto případě nasazení Československého pěšího praporu 11–Východního na podzim roku 1941 do obrany Tobruku proti italským a německým vojskům – hraje jen úlohu rámce pro individuální osud,“ uvádí mj. ve svém autorském záměru Václav Marhoul na webových stránkách filmu TOBRUK.

Film TobrukFilm Tobruk














TOBRUK - VÍTE, ŽE…

- Při přípravách a obhlídkách filmu Tobruk štáb navštívil celkem 5 arabských zemí, v pořadí Libye, Egypt, Sýrie, Tunisko a Maroko. Celkem při tom nacestoval 12 700 kilometrů.
- Historická technika filmu Tobruk byla přepravena do Tuniska námořní dopravou přes Hamburg, průliv La Manche, Gibraltar a Středozemní moře.
- Na natáčení Tobruku do Tuniska bylo dovezeno 600 kusů postřel, 8 000 nábojů, 64  střelných zbraní (31 originálů a 33 replik) a 48 bajonetů. Z místních zdrojů bylo použito 75 kg výbušniny.
- V průběhu natáčení filmu Tobruk se v poušti vypilo vody za 220 000,- Kč.
- Na filmu Tobruk pracovalo dohromady v produkčním a postprodukčním štábu 322 lidí.
- Tobruk je prvním českým filmem zpracovaným v rozlišení 4K.
- Při natáčení filmu Tobruk bylo naexponováno 35 kilometrů a 130 metrů filmového negativu.
- Počet triků ve filmu Tobruk je 405 z pěti set záběrů.
- Film Tobruk má 1 450 střihů.
- Poprvé v historii českého filmu odjela profesionální přenosná střižna přímo na plac a film Tobruk se částečně stříhal už během natáčení Toburku, aby hrubý střih mohl ještě ovlivnit celkové pojetí filmu Tobruk při jeho realizaci v Tunisku. Střihač Tobruku Luděk Hudec vymyslel a pořídil za tímto účelem unikátní přenosnou AVID střižnu a nechal ušít speciální přepravní kufry, aby se střižna vešla do kabiny Boingu 747.



Více se dozvíte na oficiálních webových stránkách filmu TOBRUK.




ZUZI
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Film Tobruk je věnován českým veteránům:

Film Tobruk je věnován českým veteránům
Film Tobruk je věnován českým veteránům
Film Tobruk je věnován českým veteránům
Film Tobruk je věnován českým veteránům
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !