Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fjordy - tajemná atmosféra dalekého severu

12. 01. 2011 | Vaše tipy

Už samo slovo „fjord“ na nás dýchá tajemnou atmosférou dalekého severu. O co se však vlastně jedná? Fjord je velmi dlouhý, úzký záliv, který na fotografiích či mapách připomíná spíše mohutnou řeku. Dosahuje značných hloubek a kdybyste se mohli podívat na jeho průřez, objevili byste charakteristický profil dna ve tvaru písmene „U“.

Fjordy vznikly působením ledovců, které se při své pouti z hor do moří pomalu, ale velmi intenzivně zařezávaly do podloží a jako nůž procházející máslem v něm vyhloubily tyto hluboké „rýhy“. Když pak ledovec roztál, zbylé údolí (nazývané též trog) zaplavila mořská voda. Fjordy mohou být dlouhé i stovky kilometrů. Často se vyskytují ve větším množství a mohou se také větvit. Nalezneme je v hornatých pobřežních oblastech a na mapách nebo satelitních snímcích se jeví jako „prsty“ vody zasahující daleko do vnitrozemí. Svahy vystupující z jejich vod bývají velmi strmé (často se jedná spíše o skály) a mnohde protkány desítkami útlých, avšak vysokých vodopádů. Některé fjordy mají při ústí do moře jakýsi podmořský val, kde hloubka vody dosahuje jen zlomkové hodnoty v porovnání se zbytkem zatopeného údolí.

Fjordy najdeme zejména v přímořských oblastech, kde se v době glaciálního zalednění (tedy „doby ledové“) nacházel kontinentální ledovec. Nejtypičtější oblastí výskytu fjordů je západní pobřeží Skandinávského poloostrova - zejména Norsko, pro které se jedinečné scenérie strmých svahů vystupujících z ledových vod zálivů staly díky turistickému ruchu bohatým zdrojem příjmů. Další fjordy lze objevit na území Kanady, Dánska a několik jich je možno spatřit i v Irsku (hrabství Mayo u města Westport), na Islandu a na Novém Zélandu.

Fjordy představují skutečné úžasnou podívanou, pro obyvatele přilehlých oblastí však mohou znamenat i jistá úskalí a to zejména v dopravě. Například Norsko si nepřeje svou panenskou přírodu hyzdit množstvím mostů (jejichž stavba přes hluboké zálivy navíc není zcela jednoduchá). Objíždět fjordy po pevnině není vzhledem k jejich délce příliš vhodným řešením a stavba tunelů pod dnem hlubokého zálivu je extrémně náročná a na mnoha místech víceméně neproveditelná. Tunely se obvykle razí pouze v oblastech podmořského valu při ústí do moře. Jediným akceptovatelným způsobem přepravy mezi oběma břehy tak zůstávají trajekty. Zvýšení lodní přepravy však neblaze působí na klid živočichů zde žijících. Fjordy jsou domovem či místem občasného pobytu četných zástupců mořské fauny – v Norsku se můžete ve vodách fjordů i hluboko ve vnitrozemí setkat například s velkými mořskými savci jako kosatkou a podobně.

Fjordy jsou skutečnými perlami přírody, které rozhodně stojí za návštěvu. V našich končinách se sice nevyskytují, ale jejich „Mekka“ – Norsko od nás neleží příliš daleko. Letadlem, autem i vlakem se k nim dopravíte během několika hodin – maximálně dvou dní. Vyrazit můžete sami, případně využijte nabídku jedné z mnoha cestovních kanceláří, které se na tyto oblasti specializují.

Zdroj foto: s allison

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
uzrieť , ale žiť tam nie
Obrázek uživatelky
profil
je to parada....ráda bych se tam jednou kouklaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ozaj , je to krásne miesto
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka