Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fobie - neopodstatněný a neovladatelný děs

22. 01. 2011 | Zajímavosti

Fobie (od slova „phobos“ tedy „strach“) označuje neopodstatněný a neovladatelný děs, který dokáže člověka naprosto paralyzovat a v extrémních případech ho může i ohrozit na životě.

 

Z čeho všeho může člověk fobii mít? Dvěma slovy – z čehokoliv. Relativně častá je klaustrofobie - strach z uzavřených prostor, arachnofóbie – strach z pavouků, akrofóbie – strach z výšek, aviofóbie – strach z lítání letadlem, ... existuje však také fobie z červené barvy, z mostů, z panenek, ze slova „ne“, z nepravdivého udání sebe sama, z květin, z vody, z chození, z nahoty, z klaunů... Na první pohled se to zdravému člověku může zdát až úsměvné, ale uvědomme si, že se jedná o velice reálný pocit hrůzy, který dokáže člověka zcela ochromit!

 

Jak fobie vzniká? Přesný mechanismus původu fobie neznáme, ale víme, že někteří lidé k ní mají blíže než jiní. Psychická odolnost se částečně dědí, přispět k rozvoji nebo potlačení fobie však můžeme i sami. Například jsou-li vám nepříjemné myši, ošklivíte si je a máte tendenci se kolem sebe rozhlížet, kde by se mohly ukrývat, dostáváte se tím do „začarovaného kruhu“. Podporujete svůj vlastní strach a živíte ho tím, že mu věnujete stále větší a větší pozornost.

 

Lze fobii léčit? Ano, lze, ale jedná se o léčbu dlouhodobou a navíc poměrně „drsnou“, neboť se ve výsledku budete muset svému strachu postavit tváří v tvář. Máte strach ze tmy? Pak vás v průběhu léčby budou tmě (v různých stupních a po různou dobu) vystavovat. Nicméně budete neustále pod dohledem lékařů, kteří se postarají o to, aby vám žádné nebezpečí nehrozilo. Pokud máte ve svém okolí osobu, která skutečně nějakou fobií trpí, rozhodně se nepokoušejte léčit ji sami! Přenechte to odporníkům! Chybný postup léčby může situaci ještě více zhoršit či dokonce vyvolat řadu vedlejších komplikací.

Lidé trpící fobií jí musí podřídit velkou část svých životů, což je pochopitelně značně omezuje. Například fobie z otevřených prostor uzamyká člověka v bytě a brání mu vyjít ven, i kdyby už neměl co jíst, nebo začalo v bytě hořet!

 

Jak se zachovat, když zjistíte, že fobií trpíte vy nebo někdo z vašich blízkých? Především si jasně řekněme, že to neznamená, že je daná osoba blázen! Do psychických problémů se může dostat kdokoli a kdykoli, není se tedy za co stydět. Druhým krokem je odhodlání problém řešit a vyhledat pomoc. A třetím a nejnáročnějším – udržet si odhodlání a nad fobií zvítězit!

 

agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Poslední dobou mám fobii z politiky!!!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík A zkusila jsi nějakého toho "odporníka"? Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já mám strach z výšek, z hadů a pavouků a podobné havěti, s touhle fobií jsem se naučila žít, ovšem mám ještě
fobii ze složenek - složenkofobii a z blbců - že by se dala léčit?Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice