Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Freeskiing - adrenalinové lyžování

18. 11. 2010 | Fitness

Freeskiing neboli New school skiing je velmi populárním sportem hlavně pro ty, které už omrzelo všední lyžování na sjezdovce. Freeskiing - zimní sport v přírodě, slovíčko free jasně napovídá, že jde hlavně o volnost, svobodu a prožívání při lyžování v atypických podmínkách, skoky, rampa, překážky v lese, Big Air, U-rampy, volný terén nebo speciálně připravené tratě s překážkami a hlavně čerstvě napadaný sníh. 

 

Freeskiing vnesl nové prvky jak do jízdy na lyžích, tak i do celkového chápání lyžování. Ve světě najdete tyto nové prvky pod pojmem new school, mezi základní pilíře "Nové školy" patří hlavně freestyle, freeride a také u nás hodně populární olympijská disciplína skicross. Freeskiing se často zaměňuje s akrobatickým lyžováním nebo jízdou v boulích, ale jedná se o naprosto odlišné sporty.

 

Milovníci adrenalinových sportů, kteří si už nevystačí s perfektně upravenými sjezdovkami proto vyhledávají terény, které jsou zcela nedotčené ve volném terénu. Lákají je především prudké svahy pokryté hlubokým prašanem, modré nebe nad hlavou a únik od civilizace. Pro tento typ jízdy se předpokládá mít kromě odvahy také výbornou lyžařskou techniku a dobrou kondičku. Lyže, které jsou určené pro freeskiing, jsou robustní konstrukce, širší a s nepřehlédnutelným krojením. Součástí výbavy je samozřejmě kvalitní helma. 

 

Při Freeskiingu jsou hlavním nebezpečím především laviny

Neupravený terén skrývá mnoho nebezpečí, proto je dobré pamatovat na několik věcí:

Nikdy nevyrážejte do terénu sami, ale ve skupině.

Než vyrazíte, podívejte se na předpověď počasí, především tvorby lavin.

První by jste se měli seznámit s terénem.

Také nezapomeňte na lavinový lokalizátor a reflektory.

A hlavně řekněte o svých plánech Horské službě.

 

Pár triků pro Freeskiing

U všech skoků je velmi důležitá správná rychlost nájezdu na konkrétní skok, abyste zvládli dobře dopad. Dobře se odrazte, platí, že kam jde hlava a kam koukají oči, tam jde i tělo. Podle okolí si hlídejte rovinu při rovných rotacích a složitější triky zkoušejte po dokonalém zvládnutí jednodušších triků.

 

Nejdůležitější pro freeskiing jsou lyže, musí být se zvedlou patkou, tzv. twintip lyže, které jsou levnější než klasické sjezdovky. Můžete jezdit i s obyčejnými sjezdovými, ale jste ochuzeni o jízdu pozadu. Oblečení je stejné jako snowboardové či na klasické sjezdové lyžování, jenom má větší nároky na voděodolnost a prodyšnost. Hole můžete použít naprosto obyčejné, přezkáče se vyrábějí speciální pro freestyle, nicméně bohatě postačí obyčejné na sjezdové lyžování, ale nesmí být tvrdé, závodní, ale spíše měkké. 

 

Freeskiing je nový, velmi progresivní sport, který láká každý rok stále více mladých lidí na celém světě svou krásou a nespoutaností. Pokud jej ale chcete vyzkoušet, buďte velmi opatrní a zbytečně neriskujte! Jde o velmi nebezpečný sport.

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
=D po operaci kolen? Jasněě se musí rozjeet!=)=D
Obrázek uživatelky
profil
tak to teda nevím jestli bych do toho šla po operaci kolenSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
na to se mám moc ráda Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
správnej adrenalin,ale už ne pro mne
Obrázek uživatelky
profil
lyzovani a podnikat takovy hazard
.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles