Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Freshe jsou přírodními energetickými nápoji

2. 08. 2015 | Péče o tělo
Podle statistik Asociace producentů džusů vypije průměrný Čech ročně 4,8 litru džusu, což představuje pouhých 24 sklenic. V jiných státech Evropské unie je přitom průměr 21 litrů. Kvalitní džusy jsou zdraví prospěšné, protože obsahují velké množství vitaminů. Některé džusy ale obsahují víc oslazené vody než ovocné šťávy. Proto si stále více lidí připravuje čerstvé džusy doma, říká se jim fresh. Ty lákají především v létě, protože příjemně osvěží. Novým trendem je připravovat freshe s pomocí extra panenských olejů.

Fresh je zdravější varianta většiny džusů


Odborníci se shodují, že denně by měl člověk sníst 5 porcí ovoce a zeleniny. Právě tento druh potravin má tvořit největší část jídelníčku. Ale ve skutečnosti toto pravidlo zvládá dodržovat málokdo. Dobrou variantou, jak tělu dodat potřebné vitaminy, jsou džusy nazývané fresh. Jde o čerstvě vymačkanou šťávu bez jakýchkoliv dochucovadel a konzervantů. Sklenice freshe nahradí 1 porci ovoce a zeleniny a představuje mnohem zdravější variantu většiny džusů kupovaných v obchodech. Fresh je čistá ovocná šťáva, kterou si můžete vyrobit doma v odšťavňovači.

Freshe a džusyÚčinek freshe posílíte přidáním oleje


Díky tomu, že fresh není tepelně upravován a pije se ihned po vylisování, je to hotová vitaminová bomba. Dobrou variantou jsou i oblíbené smoothies. Na rozdíl od freshe se připravují v mixéru a můžou se do nich přidávat další tekutiny jako voda nebo mléko.

Jaký je mezi nimi rozdíl?
Čistá ovocná šťáva neboli fresh se hodí jako energetický drink v případě, že potřebujete rychlou energii. Obsahuje ovocné cukry, které se rychle vstřebají do krve. Naproti tomu smoothies obsahuje rozmixované ovoce, cukry se vstřebají pomaleji a je sytější. Pokud chcete blahodárné účinky těchto nápojů ještě posílit, přidejte do nich extra panenské oleje. Ty obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a v kombinaci s ovocem chutnají báječně. Na sklenici nápoje stačí 1 lžička oleje.

Přidáním makového oleje dodáte tělu příděl vitaminu E a C


Do freshe není vhodné přidávat obyčejné rafinované oleje, které se používají na smažení. Volte jen extra panenské, ve kterých se zachovaly vitaminy, jinak byste hodnotný nápoj degradovali. Do fresh džusů je nejvhodnější zejména hroznový olej, který je 50 krát účinnější než vitamin E a 20 krát účinnější než vitamin C. Do sladších variací zejména smoothies doporučujeme makový a arašídový olej. Makový olej má vysoký obsah vápníku, hořčíku, železa a vitaminu E a díky tomu zpomaluje stárnutí a podporuje správnou činnost nervového systému. Dobré chuťové i zdravotní vlastnosti má také olej z lískových nebo vlašských ořechů.


Zkuste citrusovo-hroznový fresh s hroznovým olejem


Váháte, která kombinace ovoce a oleje je ideální? Napoprvé můžete zkusit ovocný fresh s hroznovým olejem. Připravte si 1 limetku, 1-2 citrony, 300 gramů bílých hroznů, 4-5 pomerančů. Citrusy nejdříve oloupejte a pak odšťavněte. Do každé sklenice pak přidejte jednu lžičku hroznového oleje. Při tomto množství má již léčebné účinky. Pokud chcete zachovat více vlákniny, ovoce rozmixujte. V tom případě však volte hrozny bez pece. Ovocný fresh s hroznovým olejem má silné antioxidační vlastnosti. Navíc snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak a celkově výrazně posiluje žilní stěnu. A když hroznový nápoj obohatíte další céčkovou bombou jako je limetka, citron a pomeranče, máte fresh, který nejen skvěle chutná, ale navíc vás probere a dodá energii na celé dopoledne.


Zdroj, foto: Bohemia Olej


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles