Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Funkční i dekorativní kameny v zahradě

18. 09. 2020 | Zahrádka
Z kamene lze vybudovat cesty, cestičky, schůdky, plůtky, terasy, podezdívky, opěrné zdi nebo třeba jezírka. Také jej můžete použít k dekoraci zahrady či domu. O využití kamene by mohli vyprávět majitelé svažitých pozemků, kteří potřebovali zahradu vertikálně nebo horizontálně zpevnit a zabezpečit před sesouváním nebo splavováním půdy. Kamenem také můžete něco spojit či oddělit, schovat nebo zdůraznit. Kamenné výtvory byly vždycky nejen funkční, ale i pěkné na pohled.

K čemu kámen využít


Kámen můžete v zahradě použít skoro ke všem účelům a uplatní se ve všech možných i nemožných velikostech a podobách. Ploché kameny například ke stavění opěrných zídek, nízkých plůtků, ke dláždění cestiček, teras, nebo třeba jako šlapáky, kulaté valounky a drobný štěrk zase k obsypávání různých zákoutí, ochraně či zdůraznění některých částí zahrady. Jemný štěrk můžete použít i jako mulčovací vrstvu pro rostliny, které nesnášejí vlhko. Štěrk výborně odvede přebytečnou vlhkost a účinně zabraňuje v růstu mechům a lišejníkům. 

Kámen jako podklad


Jako podklad můžeme kameny využít například kolem bazénů, u venkovních teras, pod pergolami, u ohnišť a krbů, nebo pod zahradní nábytek. Kameny by měly ladit se stylem a charakterem zahrady a doplňovat její styl a architekturu domu.

Dekorativní kameny


Kameny jsou pěkné v každé zahradě, výborně se vyjímají v sousedství okrasných trav a jehličnanů. Také se výborně hodí k jezírkům, potůčkům a k fontánkám, kde se uplatní snad všechny typy a velikosti kamenů, například oblázky, valouny, placáky ale i velké kameny jsou pěkné. Jezírko přes kameny může přecházet v potůček nebo skalku. Kameny se také náramně hodí do všech skalek. Do skalky můžete použít třeba deskový vápenec, opuku, břidlici nebo andezit, ale také takové kameny, aby vyčnívaly z jednolitého rámce skalky a zdobily ji. 


Kde kameny vzít


Záleží k čemu chcete kameny použít a kolik a jak velké budete potřebovat. Pár kamenů a kamínků snadno nasbíráte někde v okolí, zdrojem kamenů může být třeba řeka nebo i vlastní pozemek. Pro větší zásoby různých typů kamene budete však muset zamířit ke specializovaným prodejcům, kde si vyberete jaké potřebujete.

Velké balvany a valouny jsou určené k vytváření kreativních zákoutí zahrady. Některé solitérní kameny dokonce vypadají jako umělecké artefakty, stačí si jen vybrat a rozmístit kam se hodí. Není pravda, že velký kámen patří jen do velké zahrady, hodí se i do menších zahrad. Musíte ale počítat s tím, že dopravu velkého kamene na pozemek sotva zvládnete sami bez pomoci větší mechanizace, která potřebuje adekvátní přístup do zahrady. 

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Funkční i dekorativní kameny v zahradě:

Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásne kamene
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles