Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Funkční i dekorativní kameny v zahradě

18. 09. 2020 | Zahrádka
Z kamene lze vybudovat cesty, cestičky, schůdky, plůtky, terasy, podezdívky, opěrné zdi nebo třeba jezírka. Také jej můžete použít k dekoraci zahrady či domu. O využití kamene by mohli vyprávět majitelé svažitých pozemků, kteří potřebovali zahradu vertikálně nebo horizontálně zpevnit a zabezpečit před sesouváním nebo splavováním půdy. Kamenem také můžete něco spojit či oddělit, schovat nebo zdůraznit. Kamenné výtvory byly vždycky nejen funkční, ale i pěkné na pohled.

K čemu kámen využít


Kámen můžete v zahradě použít skoro ke všem účelům a uplatní se ve všech možných i nemožných velikostech a podobách. Ploché kameny například ke stavění opěrných zídek, nízkých plůtků, ke dláždění cestiček, teras, nebo třeba jako šlapáky, kulaté valounky a drobný štěrk zase k obsypávání různých zákoutí, ochraně či zdůraznění některých částí zahrady. Jemný štěrk můžete použít i jako mulčovací vrstvu pro rostliny, které nesnášejí vlhko. Štěrk výborně odvede přebytečnou vlhkost a účinně zabraňuje v růstu mechům a lišejníkům. 

Kámen jako podklad


Jako podklad můžeme kameny využít například kolem bazénů, u venkovních teras, pod pergolami, u ohnišť a krbů, nebo pod zahradní nábytek. Kameny by měly ladit se stylem a charakterem zahrady a doplňovat její styl a architekturu domu.

Dekorativní kameny


Kameny jsou pěkné v každé zahradě, výborně se vyjímají v sousedství okrasných trav a jehličnanů. Také se výborně hodí k jezírkům, potůčkům a k fontánkám, kde se uplatní snad všechny typy a velikosti kamenů, například oblázky, valouny, placáky ale i velké kameny jsou pěkné. Jezírko přes kameny může přecházet v potůček nebo skalku. Kameny se také náramně hodí do všech skalek. Do skalky můžete použít třeba deskový vápenec, opuku, břidlici nebo andezit, ale také takové kameny, aby vyčnívaly z jednolitého rámce skalky a zdobily ji. 


Kde kameny vzít


Záleží k čemu chcete kameny použít a kolik a jak velké budete potřebovat. Pár kamenů a kamínků snadno nasbíráte někde v okolí, zdrojem kamenů může být třeba řeka nebo i vlastní pozemek. Pro větší zásoby různých typů kamene budete však muset zamířit ke specializovaným prodejcům, kde si vyberete jaké potřebujete.

Velké balvany a valouny jsou určené k vytváření kreativních zákoutí zahrady. Některé solitérní kameny dokonce vypadají jako umělecké artefakty, stačí si jen vybrat a rozmístit kam se hodí. Není pravda, že velký kámen patří jen do velké zahrady, hodí se i do menších zahrad. Musíte ale počítat s tím, že dopravu velkého kamene na pozemek sotva zvládnete sami bez pomoci větší mechanizace, která potřebuje adekvátní přístup do zahrady. 

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Funkční i dekorativní kameny v zahradě:

Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
Funkční i dekorativní kameny v zahradě
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásne kamene
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles