Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Funkční potraviny místo léku?

1. 06. 2014 | Péče o tělo
Japonci s nimi začali už v 80. letech, v Evropě stále nevíme, jak je poznat a co si o nich myslet. Funkční potraviny přitom mohou být tím nejpřirozenějším lékem.

„Každá potravina je svým způsobem funkční. Dodává totiž do organismu bílkoviny, tuky nebo sacharidy v různých množstvích a vzájemných poměrech,“ říká MUDr. Václava Kunová.  Některé ale kromě toho, že zasytí, mají i nějaký bonus navíc: obsahují zvýšené množství biologicky aktivních látek, které pomáhají našemu zdraví, nebo naopak snížené množství zdraví škodlivých látek.

Protože se méně hýbeme, spotřebujeme i méně energie, je tedy výhodné vybírat výživově hodnotná jídla, která našemu tělu dají dostatek živin a zároveň méně prázdných kalorií. Takové jsou právě funkční potraviny. „V užším slova smyslu se termín funkční potraviny používá pro takové, které mají pro organismus nějaký zásadní benefit. Při opakované konzumaci můžou pomoci zlepšit zdravotní stav za předpokladu, že budou součástí celkově zdravého životního stylu,“ dodává Kunová. Funkční potraviny mají vylepšenou nutriční hodnotou, kladný vliv na zdraví, fyzickou výkonnost nebo duševní stav.

Mezi funkční potraviny patří například jogurty a Funkční potraviny místo léku?jogurtové nápoje se zvýšeným obsahem speciálních probiotických kmenů, můžou to být cereálie významně obohacené o kyselinu listovou nebo kvalitní margaríny s obsahem rostlinných sterolů (tzv. fytosterolů), které napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Jak vzniká funkční potravina?

Funkční potraviny se vyrábějí tak, že se v původní receptuře významně zvýší obsah látek s příznivým působením na zdraví: probiotik, prebiotik, izoflavonoidů, speciálních typů vlákniny, rostlinných sterolů.  Funkční potraviny však mohou vznikat i odstraněním některé z nežádoucích složek, většinou alergenů.

Mezi funkční potraviny tedy patří i ty, na jejichž obalu výrobce deklaruje snížený obsah nežádoucí složky. Příkladem je třeba mléko zbavené laktózy (mléčného cukru), které je vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí.

Jak je najít v regálech

Česká legislativa pojem „funkční potravina“ nezná, a proto jej nelze uvést na obalu. Na etiketách funkčních potravin smí být uváděna jen taková tvrzení, která jsou vědecky podložena a nejsou zavádějící. Jak se tedy funkčních potravin dopátrat? Na obale hledejte pojmy jako
•    „biologicky aktivní látky“,
•    „obohaceno o…“,
•    „s nízkým obsahem…“,
•    „s vysokým obsahem…“.

Zdroj, foto: Vím, co jím


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je jasné ,že když budeme jíst kvalitní zdravé potraviny,pestrost....tak budeme mít dostatek všeho a nemusíme sahat po lékách.plus jěště pohyb
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles