Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fytoterapie - léčení rostlinami

7. 05. 2011 | Péče o tělo
Na světě se eviduje kolem 380 tisíc rostlinných druhů, z toho asi 15 tisíc s léčivými vlastnostmi. Jednotlivé druhy léčivých rostlin mohou obsahovat více účinných složek a různé obsahové látky mohou být úspěšně využity při léčbě několika onemocnění. Známe různé způsoby přípravy a úpravy léčivých rostlin.

Oblíbenou formou jsou čaje. Některé látky se ve vodě rozpouštějí rychle, jiné zas pomalu. Důležité je dodržovat poměr čaje a vody použitých k odvaru nebo nálevu. Několik rad pro úpravu a přípravu léčivých rostlin.

Čaj  - obvykle jej připravíme tak, že 1-2 lžičky drogy přelijeme šálkem horké vody. Někdy můžeme drogu vařit, ale když začíná voda vřít, tak nádobu stáhneme z plamene. Takto dostaneme nálev.

Macerát -
připravíme tak, že ve studené vodě necháme 8-12 hodin vyluhovat rostlinnou drogu a
pak jen mírně zahřejeme. Dobře je připravit si najednou denní dávku do termosky.

Tinktura 
-  je louh, který však získáváme v 40-50%. lihu. Do láhve dáme zlehka rostlinnou drogu
a zalijeme ji lihem až po hrdlo. Dobře uzavřenou láhev dáme na teplé místo na 14  dní, obsah častěji
potřásáme, pak scedíme a zbytek vymačkáme.

Šťáva 
- se získává odstředěním z čerstvých léčivých rostlin. Takto získanou šťávu naplníme do malých lahviček.
Šťáva se používá po kapkách nebo se jí navlhčuje nemocné místo.

Kaše 
- se připravuje  z čerstvých rostlin zmáčknutím mezi dvěma hladkými destičkami. Takto získaná kaše se nanese na lněné plátno a přiloží se na nemocné místo, na to se položí vrstva vaty a zavine se ručníkem. Kašovitý obklad může působit 4 hodiny.

Prášek 
  - se připravuje roztlačením nebo mletím suché rostliny na hrubší nebo jemnější části, které pak prosejeme.
Užíváme je převlhčené - t.j. s tekutinou, aby se prášek nedostal do dýchacích cest.

Uchováváme je v malých, dobře uzavřených lahvích a chráníme před vlhkostí, světlem a zápachem. Mnohé léčivé rostliny můžeme použít např. na obklady, mazání, kloktání, inhalování nebo jako přísadu do koupele.  Není správné pít léčivé čaje jen tak, bezcílné popíjení různých léčivých čajů může být spíše škodlivé než užitečné.

V rostlinné říši jsou léčivé rostliny, které léči nemoci nebo alespoň zmírňují jejich průběh. Vybrat vhodné léčivé rostliny je poměrně složitá záležitost, musíme znát i mnoho dalších okolností. Proto je třeba poradit se s lékařem nebo znalcem léčivých rostlin.Také si musíme uvědomit, že i užití léčivých rostlin může mít i
nežádoucí vedlejší účinky.

Léčivé rostliny se uplatní i např. v domácnosti, když nám komplikuje život nepříjemný hmyz. Proti molům využíváme vlaštovičník lékařský, pelyněk, levanduli a rozmarýn. Tyto rostliny kromě molů odpuzují i jiný
hmyz. V zemědělství lze využit lnice obecnou, jejíž odvar slouží k natírání skotu na ochranu proti dotěrnému hmyzu. Silný pach saturejky zahradní odpuzuje blechy a jiný nepříjemný hmyz. Tuto rostlinu používáme přímo nebo ve formě zápary. Podobné účinky má i vratič a stračky polní. Velký význam má i známý česnek kuchyňský, který se používá k hubení larev much, komárů a jiného hmyzu.

Pažitka by se měla pěstovat pod keříčky bobulovin rybízu a angreštu, neboť pach této rostliny nesnášejí mšice. Záhradkářům dělá zejména na jaře starosti krtek. Tento velice užitečný živočich je proto nerozumně zabíjen. Stačilo by do zahrady vysadit několik kořenů slézu lesního. Česnek medvědí potlačuje hnilobný rozklad zeleniny, brambor, ovoce ap.

Fytoterapie dnes už není popelkou v moderní léčbě. Léčivé rostliny nabyly zcela jiný význam, který znalo staré lidové léčitelství.

Vilka - čtenářka
ChytráŽena.cz
    



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles