Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

GEN – Galerie elity národa: František Lízna

27. 05. 2018 | Televizní tipy
Moravský kněz, signatář Charty 77, pečující o nemocné a vězně. Scénář a režie pořadu GEN – Galerie elity národa: František Lízna je D. Smržová.

František Lízna se narodil 11. července 1941 v Jevíčku. Tatínek, neústupný lidovec, byl brzy po převratu v roce 1948 zavřen. Když František pracoval jako ošetřovatel v ústavu pro mentálně postižené na Velehradě, setkal se s jezuity. Právě zde objevil svou touhu sloužit bližním a Bohu a roku 1968 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. Vystudoval teologickou fakultu, ovšem hned po primiční mši mu komunisté odebrali povolení ke kněžské službě. Pracoval tedy dál jako sociální pracovník. V roce 1977 patřil mezi první signatáře Charty 77. Celkem byl pětkrát vězněn, také za šíření samizdatů a tisk letáků o politických vězních. Po 17. listopadu 1989 se stal rektorem kostela „u jezuitů“ v Brně, kde působil do roku 1995.

GENV pořadu GEN – Galerie elity národa: František Lízna se dozvíte, že se staral o nemocné, o Romy – ze solidarity si dal do občanského průkazu zapsat romskou národnost, vězně a bezdomovce (tzv. sociální apoštolát). Poté požádal o přeložení na Mírov. V roce 2001 bylo Františku Líznovi prezidentem Václavem Havlem propůjčeno druhé nejvyšší státní vyznamenání – Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv.

Za svou práci ve vězeňství obdržel v roce 2003 Cenu Františka Kriegla, udělovanou Nadací Charty 77. Roku 2013 mu řád milosrdných bratří udělil Cenu Celestýna Opitze za péči o nemocné a potřebné. Roku 2017 se stal laureátem Ceny Paměti národa, kterou každoročně uděluje společnost Post Bellum.

GEN – Galerie elity národa: František Lízna je k vidění 27. 5. 2018 od 20 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !