Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Genetika současnosti

14. 10. 2010 | Těhotenství

Otázka:

Již rok se snažíme s přítelem o miminko, ale zatím marně. Všichni kolem nás nám doporučují genetické vyšetření. Co takové vyšetření obnáší a je vůbec nutné?

 

Odpověď:

Snažíte-li se o těhotenství alespoň jeden rok, je dobré podstoupit genetické vyšetření. Mělo by ovšem předcházet gynekologické vyšetření ženy a alespoň vyšetření spermiogramu partnera. Genetické vyšetření se skládá z genetické konzultace, kdy rozebereme vaši osobní anamnézu a rodinou anamnézu většinou do třetí generace, abychom zjistili eventuální dědičné riziko v rodině. Dále obvykle odebereme krev na vyšetření karyotypu (chromozomů) obou partnerů a případně provedeme další molekulárně genetické vyšetření.

 

Otázka:

Má dcera prodělala rakovinu prsu. Moc touží po dítěti. Mohly by nastat nějaké komplikace vzhledem k prodělané onkologické léčbě?

 

Odpověď:

Předpokládám, že vaše dcera je ještě mladá (pod 35 let věku), tak je nutno pomýšlet na dědičné onemocnění. 5 – 10 % rakovin prsu jsou na dědičném podkladě, to znamená, že se jedinci již rodí s dispozicí k tomuto onemocnění. Pro ně je typické, že se nemoc objevuje v mladším věku. Bylo by tedy vhodné vyšetřit vaši dceru, zda není nosičkou známé mutace pro rakovinu prsu. Pokud ano, tak by potom měla 50% riziko, že tuto dispozici zdědí i její potomstvo. Je-li nosičem známé mutace, tak je možné i vyšetření plodu při invazivní prenatální diagnostice. Pokud by dcera měla potíže s otěhotněním a musela by absolvovat tzv. asistovanou reprodukci, potom je možno provést preimplantační genetickou diagnostiku a zavést ženě pouze zárodky, které tuto mutaci nenesou. Druhý problém, který musíme vzít v úvahu, je její léčba. Nevím, zda měla radioterapii (ozařování) a chemoterapii. Hlavně jak dlouho před plánovanou graviditou. O eventuálním poškození chromozomů těmito teratogeny se můžeme informovat vyšetřením získaných chromozomálních aberací z periferní krve. Jde o získané zlomy a přestavby chromozomů, které se ale postupně opravují (reparují). Normální je nález asi do 4 %, je-li tato hodnota zvýšená, tak doporučujeme s graviditou počkat. Eventuálně dojde-li k otěhotnění, tak vyšetřit chromozomy plodu (z odběru plodové vody nebo choria). Třetím problémem je zdravotní stav ženy, zda je gravidita vhodná a nebude nadměrnou zátěží pro organismus. Ale k tomu se musí vyjádřit onkolog.

 

Otázka:

Již od dětského věku trpím dioptrickou vadou. V dospělosti jsem podstoupila laserovou operaci očí. Momentálně čekám miminko a ráda bych věděla, zda mi genetické testy ukáží, jestli mé dítě může tuto vadu zdědit. Za jak dlouho po absolvování testu se dozvím výsledek?

 

Odpověď:

Dioptrické vady (krátkozrakost – myopie, dalekozrakost – hypermetropie) se v některých rodinách vyskytují častěji. Jde o dědičnost multifaktoriální. Dědí se určitá dispozice a záleží na dalších faktorech, zda-li se vada projeví. Zabránit vzniku vady se nedá, žádné těhotenské testy tuto vadu neodhalí. 

 

Autor: MUDr. Vladimír Gregor, primář Oddělení lékařské genetiky Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Odborný článek, nijak zvláště čtivý, spíše suchopárný a nemyslím si, že bysme se dočetli věci, které jsou něčím neznámým. Všichni zodpovědní budoucí rodiče se zajímají o možnosti rizik a ti, kteřým je to jedno, stejně takové články nečtou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles