Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Granule a kapsičky pro kočky aneb dbejte na to, co dáváte své kočce

16. 12. 2017 | Zvířátka
Kočka je spolu se psem nejčastějším domácím mazlíčkem v našich domácnostech. Mnohdy v televizi nebo i u někoho na návštěvě vídám, jak kočce lidé podávají mléko nebo dávají zbytky od stolu. To je ale špatně. Chovatelé si mnohdy neuvědomují, jak vážné zdravotní komplikace mohou zvířeti způsobit.

Žádné kravské mléko
Nikdy, vážně nikdy nedávejte kočce mléko. Nebo alespoň ne kravské, které je určeno pro spotřebu lidí. Kočka není schopná strávit laktózu a tak jí přinejmenším způsobíte zažívací potíže. Toto si mnoho chovatelů neuvědomuje, protože pokud kočka pobíhá a vykonává své potřeby venku, nemusí o tom dotyčný ani vědět. 
Pokud už kočce chcete mléko dopřát, nebo je nutné je podat koťatům, kupte jim speciální mléko pro kočky, mají ho vedle kočičích granulí v každém supermarketu.


Reklamované granule jsou nejhorší
Je logické, že s námi reklama manipuluje a my chceme dopřát našemu miláčkovi to nejlepší. Jenže 99 % reklamovaných a v běžných řetězcích (s potravinami pro lidi) prodávaných granulí je nevyhovujících. Vůbec nejhorší jsou ty krásně barevné, které díky barevnosti obsahují několik „Éček“. Obecně platí, že krmivo pro kočky by nemělo (nejlépe vůbec) obsahovat obilniny (nejčastěji pšenici, u ječmene lze přivřít oko), kukuřici a kukuřičnou moučku. Dále platí čím méně dochucovadel, jako cukr a sůl, tím lépe. Mělo by naopak obsahovat co nejvíce masa, nejlépe čerstvého nebo sušeného, prospěšná je i rýže, brambory nebo třeba hrách.

Kapsičky a konzervy
U konzerv, paštik a kapsiček platí to samé, jako u granulí - nejlépe žádná dochucovadla a co největší podíl masa. Vizuálně jde poznat maso od „masa“ tak, že pravé maso má v kapsičkách typické vlasové struktury, náhražky masa mají většinou pravidelné tvary, jsou to kostičky nebo oválky.

Čtěte etikety
Stačí se v obchodě zastavit a podívat se na etiketu granulí či kapsiček. Není v tom žádná věda.  Ingredience jsou vždy řazeny podle toho, čeho je v krmivu nejvíce. Pokud je tedy na prvním místě pšenice, je to spíše krmivo pro slepice. :) A proč vynechávat sůl a cukr? Z jednoduchého důvodu - kočky neumí tyto látky štěpit jako lidské tělo (které s tím má taky jisté problémy) a zatěžují jim ledviny. 

Barathol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !