Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Grapefruit pro naše zdraví i krásnou pleť

8. 03. 2013 | Krása
Grapefruit je možná trochu odstrkovaným citrusovým plodem. Pro někoho je moc hořký, pro jiného moc kyselý a pro někoho znamená hodně práce před konzumací. Je to škoda, protože dozrálé grepy jsou nejen chutné, ale udělají hodně i pro naše zdraví.

 

Trocha historie

Grapefruit neboli grep byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl dovezen do Ameriky. Grep se původně pěstoval jako okrasná rostlina a jako ovoce je populární od 19. století. Dnes známe jeho čtyři barevné formy, a to bílý, žlutý, růžový a červený. Plod grapefruitu má v průměru 10-15 cm. Vnitřní dužina je dělená na jednotlivé dílky a její barva je proměnlivá, od bílé přes růžovou až k červené a liší se i sladkostí. Grapefruitový strom ročně rodí až 700 plodů. Pěstuje se v Brazílii, Izraeli, Texasu, Kalifornii, na Floridě nebo i v Turecku a ve Španělsku.

 

GrapefruitObrovský zdroj vitamínu C

Grapefruit je výtečné citrusové ovoce, které nám pomůže zvýšit imunitu, což určitě ocení každý, zvláště pak v zimním období či na jaře, kdy pociťujeme příznaky jarní únavy. Dodá nám hodně energie a také nás umí pozitivně naladit. Je skvělým zdrojem vitamínu C. Dá se říci, že pokud sníme jeden grep, pak naše tělo získalo celou jeho potřebnou denní dávku. Je často uváděn jako třetí nejlepší zdroj tohoto vitamínu po šípcích a kiwi. A vitamín C je přeci jedna z nejúčinnějších látek pro zvýšení obranyschopnosti našeho organismu. Grep obsahuje také hodně vody a vlákniny, což určitě ocení všichni milovníci pravidelného hubnutí, zlepšuje totiž metabolismus. Ačkoliv mnoho lidí si loupe i dílky grepů a nechává jen čistou dužinu, lepší je jíst po oloupání kůry i zanechaná bílá vlákna, protože ta jsou velmi dobrým zdrojem bioflavonoidů, které jsou zdraví prospěšné a chrání naše buňky před působením volných radikálů. Působí jako prevence proti kornatění tepen, žaludečním vředům a rakovině, s čímž jim pomáhá i betakarotén, který také grapefruit obsahuje. Sílu grepů dokazuje i fakt, že výtažky získané z dužiny a semínek se při výzkumech ukázaly jako vražedné pro stovky různých virů a desítky plísní.

 

Posilující kúra

Grapefruitová posilující kúra je jednoduchá. Stačí každý den ráno po probuzení a nalačno oloupat jeden grep a sníst ho. Se snídaní bychom pak ale měli počkat minimálně půl hodiny, aby naše tělo vitamínovou posilující bombu dobře strávilo. Ideální je takto postupovat obden po dobu jednoho až dvou měsíců. Naše odolnost vůči různým onemocněním se výrazně zlepší a zároveň se náš organismus očistí od mnoha škodlivin. Jedinou nevýhodou této kúry je fakt, že mnoho lidí má alergii na citrusové plody. Pro ně samozřejmě vhodná není. Pozor, působení grapefruitu je navíc tak silné, že může ovlivnit i účinky některých léků, zvláště pokud si léčíte problémy s cholesterolem, vysokým tlakem nebo spánkem. V takovém případě je dobré konzultovat větší konzumaci grepů s lékařem.

 

Pro krásnou pleť

Pokud nemáte alergii na grep, můžete také vyzkoušet pleťovou grapefruitovou masku, která je ideální pro mastnější pleť. Její výroba je jednoduchá. Stačí oloupat ovoce, v tomto případě až na dužinu, a poté rozmačkat vidličkou na kašičku. K té pak přidat trochu kvalitního bílého jogurtu a dobře promíchat. Vzniklou hmotu naneseme na tvář, přikryjeme gázou a necháme asi čtvrt hodiny působit. Pleť bude nádherně očištěná a osvěžená. Pokud nemáte jistotu, jak je to u vás s alergií na grep, nejdříve si naneste trochu kašičky za ucho nebo na jemnou kůži na zápěstí.


Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Suhlasim,ja grepy zboznujemSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Grepy mám moc ráda a je pravda,že nejlépe chutnají ráno nalačno.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek užitečné informace o tomto ovoci. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky mam rada grepy. grepova kura mne zaujala, urcite stoji za zkousku.
pekny clanecek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles