Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Grónsko - největší ostrov světa

18. 01. 2011 | Amerika

Grónsko je největším ostrovem světa. Geograficky patří k Americe, leží při jejím severovýchodním pobřeží ve vodách Atlantického oceánu.

Věděli jste, že Grónsko není samostatným státem? No ano, je to pravda. Komu tedy patří? Leží nejblíže Kanady, ale není součástí jejího území. Také USA se nachází blízko, ale ani ony Grónsko nevlastní. Čí tedy je? Politicky náleží k Evropě, konkrétně k maličkému Dánsku – přesněji řečeno se jedná o autonomní součást Dánského království. Se svou rozlohou 2 166 086 km² vlastně tvoří drtivou většinu jeho území (Dánsko bez Grónska měří pouze 43 000 km²). V jeho čele oficiálně stojí dánská královna, ale má také vlastní vládu a parlament se sídlem v hlavním městě Nuuk.

Protože tento ostrov leží v blízkosti polárního kruhu, většinu jeho povrchu skrývá ledovec. Jeho mocnost dosahuje v některých oblastech tloušťky více než 3 km! Pouze úzký pruh kolem jižního pobřeží je bez trvalého zalednění, zde se pak soustředí veškeré (i když skromné) grónské zemědělství. Grónsko poskytuje domov řadě vzácných živočichů - ledním medvědům, pižmoňům, sobům, ale také lumíkům, hranostajům, vlkům a polárním liškám. V okolních mořích se pak prohánějí různé druhy velryb, tuleni a mroži, vzduchem poletují racci, alkouni, havrani i papuchalkové.

Díky náročným přírodním podmínkám není Grónsko příliš zalidněné. Přibližně 56 000 obyvatel žije téměř výhradně na pobřeží. Původní obyvatele - Eskymáky, tedy Inuity, řadíme k mongoloidní rase, dále tady najdeme Dány a míšence těchto dvou národů. Zdejší obyvatelé se živí převážně lovem, rybolovem a v posledních několika letech plyne do státní kasy mnoho peněz také z turistického ruchu. Dobrodružněji založený návštěvník si zde může užít skutečné divočiny, pozorování šelem, ledovcové turistiky, navštívit největší národní park na světě – Severogrónský národní park, ale také poklidnějších přírodních atrakcí jako je sledování polární záře, či projížďka na psím spřežení.

Grónsko patří mezi naprosté světové unikáty. Neopakovatelné lokality jsou rájem geologů, biologů, klimatologů, ale také prostých milovníků přírody a fotografů. Díky drsnému klimatu zůstalo po dlouhou dobu ušetřeno ničivých zásahů člověka, doufejme, že tomu tak bude i nadále.

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek 10b
Obrázek uživatelky
profil
a velmi atraktívny
Obrázek uživatelky
profil
velice nádherné vyprávění,ale brrr,žít bych tam určitě nechtěla!!!
Obrázek uživatelky
profil
jen mě překvapuje, že tam někdo žije, já bych tam zaručeně umrzlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
za zajímavý článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles