Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hádanky domů života - Mikulovská brána do židovské duše

11. 01. 2015 | Televizní tipy
S Petrem Vackem se vypravíme na nejvýznamnější moravský židovský hřbitov v pořadu Hádanky domů života - Mikulovská brána do židovské duše.

Ze židovských památek toho u nás po druhé světové válce mnoho nezbylo. Ghetta byla mnohde vymazána z mapy, synagogy vyhozené do vzduchu nebo přestavěné na sklady, náhrobky židovských hřbitovů skončily rozebrané na dláždění soukromých pozemků či jinak znesvěceny. Přestože po dekádách pohnuté novodobé historie zůstaly v žalostném a zbídačeném stavu, zejména židovské hřbitovy si dokázaly uchovat ducha židovské kultury.

V desetidílném dokumentárním cyklu o jejich minulosti i současnosti se vypravíme nejen na hřbitovy, které přečkaly nacistické řádění a komunistickou „památkovou péči“ a začínají v rámci projektu obnovy židovských památek opět povstávat z popela. Nepomineme ani osudy místních židovských komunit a posledních pamětníků, nebo aktuální problémy, související Hádanky domů života - Mikulovská brána do židovské dušese správou památek a objektů. Výběr z více než tří set židovských hřbitovů a hřbitůvků odráží jen nepatrnou část lokalit, záměrem tvůrců bylo především otevřít širší veřejnosti ne zrovna frekventované téma v co nejširším pohledu.

V prvním dílu Hádanky domů života - Mikulovská brána do židovské duše se vydáme s naším průvodcem Petrem Vackem, kterému je tematika blízká i jako členovi hudební skupiny Mišpacha, zpívající chasidské a židovské lidové písně, do Mikulova. Místní židovský hřbitov se poněkud vymyká z našeho dalšího putování: se svými 4000 náhrobky představuje nejstarší židovský hřbitov na Moravě, který ročně navštíví na 10 000 lidí, mezi nimiž jsou ortodoxní věřící až z dalekých zemí. Do poloviny 19. století žila v Mikulově nejvýznamnější moravská židovská obec, druhá nejpočetnější v českých zemích, která zanikla v roce 1938. Mikulov s několika synagogami (dvě byly zbořeny po 2. světové válce, třetí tzv.

Horní synagoga prochází rozsáhlou rekonstrukcí) byl sídlem moravských rabínů a kromě slavného Rabi Löwa zde působilo mnoho talmudských učenců. Mikulovský židovský hřbitov, významný nejen pro svou umělecko-historickou hodnotu, ale jako místo posledního odpočinku moravských zemských rabínů, se stane naší první „čítankou“, kdy se poprvé začteme do epitafů na náhrobcích a jejich prostřednictvím se dostaneme ke konkrétním příběhům a životním osudům Židů zde pohřbených... Tak jako v každém díle se stane Petrovi Vackovi zasvěceným průvodcem po dané lokalitě místní odborník, který je zapojen do správy a péče o židovské památky. V Mikulově jím bude malířka a galeristka Sylva Chludilová.

Hádanky domů života - Mikulovská brána do židovské duše můžete sledovat 11. 1. 2015 od 9,35 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !