Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hádanky domů života - Odkaz pohřebního bratrstva

8. 03. 2015 | Televizní tipy
V Libochovicích s Achabem Heidlerem v pořadu Hádanky domů života - Odkaz pohřebního bratrstva.

Tradice a náboženské zvyklosti ukládaly Židům vždy mimořádnou úctu k místům, kde jsou uloženy pozůstatky jejich předků. Zároveň jedním z nejdůležitějších náboženských příkazů byla po staletí povinnost postarat se o nemocné, umírající i jejich pohřeb.

V židovských obcích se stará o všechny záležitosti, spojené s touto povinností spolek chevra kadiša: svaté neboli pohřební bratrstvo. Jeho funkci si přiblížíme při naší návštěvě židovského hřbitova v Libochovicích v severních Čecháchv pořadu Hádanky domů života - Odkaz pohřebního bratrstva.

Hádanky domů života - Odkaz pohřebního bratrstvaMístní hřbitov je velmi cenný a byl založen roku 1583. Nejstarší čitelný náhrobek z těch přibližně 550, které se tady dochovaly, pochází z roku 1588. „Náhrobky nejsou evidenční čísla a epitafy nejsou telefonní seznam mrtvých, to byly lidské bytosti a ty kameny hovoří o tom, co je důležité,“ připomíná náš dnešní průvodce Achab Heidler, herec, překladatel, hebraista, který má na starost nejen dokumentaci hřbitova v Libochovicích, ale také překládá epitafy na náhrobcích. Petra Vacka zasvěceně provede nejen hřbitovem, ale i místním ghettem.

V severních Čechách navštívíme ještě díky pořadu Hádanky domů života - Odkaz pohřebního bratrstva hřbitov v Liběšicích, i ten má po letech chátrání šanci dočkat se rekonstrukce.

Hádanky domů života - Odkaz pohřebního bratrstva můžete sledovat 8. 3. 2015 od 9,35 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !