Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Halloween - strašidelné kostýmy a dýně

19. 10. 2010 | Svátky
Svátek Halloween se slaví dne 31. října většinou dětmi, které se rádi oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s pořekadlem, které se stalo tradicí - Trick or treat -Koledu nebo Vám něco provedu - a koledují o sladkosti. Tento svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, hlavně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu atd.

U nás v Česku se Halloween moc neslaví.  Halloweenu se jinak říká Den mrtvých, Samana, Samhain nebo také třetí žně. I když se u nás moc Halloween neslaví, spousty lidí si stejně 31. října alespoň vydlabou dýni a zapálí v ní svíčku. 

Historie Halloweenu

Halloween je původně pohanský svátek Samhain a vždy se slavil z noci 31. října na 1. listopadu. Tento Keltský svátek byl Kelty považován za začátek nového roku. V tento den se prý duše zemřelých vrací zpět na zem a naopak živí mohou navštívit podsvětí. Když Keltská území byla dobyta Římany, začaly se jejich zvyky vzájemně prolínat. Ve středověku významně narůstal vliv katolické církve a ta se snažila odstranit pohanství a hlavně pohanské svátky a zvyky. 

Tradičním znakem Halloweenu jsou dýně, speciálně vyřezané se svíčkou uvnitř, dále také čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci a jiné. Barvami Halloweenu jsou především černá a oranžová. Skoro všechny symboly jsou založeny na tradičním pohanském vnímání a jejich spojení s čarodějnictvím. 

Halloweenské dýně

Nejznámější dekorací Halloweenu jsou vydlabané dýně, do kterých se vyřezává obličej strašidel a duchů z podsvětí a dovnitř dýně se dává svíčka. Svíčka, která je umístěná uvnitř potom ve tmě vdechne tváři život a dodá magickou atmosféru. 

Příprava dýně

Připravte si dýni, misku, různé typy nožíků a jehlu na špízy. Jako první si v horní čtvrtině nařízněte dlouhým nožem vršek dýně i se stopkou, je dobré si to předkreslit. Potom uděláte nesložitější část vyřezávání a to oddělíte od sebe vršek a spodek dýně. Doporučuji dlouhý nůž a při každém řezu pořádně zakvedlat, a hlavně držet pořádně stopku a snažit se ji táhnout směrem nahoru. Pokud se vám podaří odříznou vršek dýně od spodního dílu, máte nejhorší za sebou a vnitřek dýně můžete vydlabat lžičkou. Potom si nakreslete tužkou na dýni motiv, který chcete vyřezávat a pak už jen řežte a řežte, až budete mít vše vyřezáno podle vašich představ. Pak už jen dáte do dýně svíčku, ale doporučuji ji dát do skleničky, aby ji nesfoukl vítr.


Halloweenské masky

V noci Halloweenu ve středověku probíhaly bujaré oslavy, všude hořely obrovské ohně, lidé si na sebe navlékali masky a převleky, aby se chránili proti zlým duchům. I dnes se někde v ulicích můžete setkat v různých zemích se záplavou masek a bujarými slavnostmi. U nás je hlavně skvělou hrou pro děti, které se večer vydávají v maskách a převlecích strašidel a duchů po domech příbuzných a známých, kde radostně straší svými převleky a pohyby a za to od nich dostávají hlavně sladkosti a ovoce. 

O Halloweenu se také hraje spousta her, například si můžete s dětmi zahrát oblíbenou hru Apple Paring, kde si každé dítě vezme jablko, nůž na ovoce a talíř. Poté musí oloupat své jablko, vyhrává ten, kdo bude mít nejdelší a nejužší slupku. Další oblíbenou hrou je Apple Pass, hra může být hrána nejen s jablky ale i s pomeranči. Seřaďte děti do dvou řad, v každé řadě musí být stejný počet dětí. Děti musí přemístit jablko dalšímu za sebou pouze za pomoci brady. Pokud někomu jablko upadne, musí tým začít od začátku. Nebo si třeba zahrajte hru Bobbing for Apples, kde necháte plavat jablka ve velké kádi s vodou a cílem hry je uchopit jedno z jablek a vyndat ho ven pouze za pomoci úst. Ruce musíte držet za zády. Vyhrává první komu se to povede.

Čtěte také z rubriky VYROB SI SAMA:Halloween

Balónkoví bubáci

Dýně, Halloweenská klasika


Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zdobíte si někdo nehty na Halloweena? Smajlík https://www.nehtyshop.cz/halloween-nalepky-921-p-3308.html
Obrázek uživatelky
profil
Jsou pěkné, ale kompot je lepšíSmajlíksvátek neslavíme, ale světýlka se nám líbí, až vyrostou baby budem možná dlabat.
Obrázek uživatelky
profil
Nemůžu si pomoct, ale neslavím svátek, který patří k americké kultuře. To je jako bych slavila šabat. Což slaví jen židé. Neslavím a naprosto ignoruji. Jsem Čech a poameričťovat se nehodlám.
Obrázek uživatelky
profil
líbí, ale nedělám je, dám přednost vnitřku dýně pro vaření
Obrázek uživatelky
profil
Svítilna z dýně se mi líbí, dělám si ji každý rok.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles