Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Halloween - svátek se zajímavou historií

31. 10. 2014 | Svátky

Jak vznikl Halloween

Halloween pochází od starověkých irských Keltů, jeho kořeny jsou opravdu prastaré a jako mnoho dalších svátků čerpají z pohanských oslavných rituálů. Slovo Halloween - můžeme přeložit jako předvečer všech svatých. Je to podobný svátek jako české Dušičky, u nás velice oblíbené. Vychází z původního pohanského svátku, který Keltové vnímali jako začátek nového roku, den, kdy končí léto a začíná zima. Den mezi světem živých a mrtvých. Halloween se slaví před Dušičkami - památkou zesnulých - z noci 31. října na 1. listopadu. Kořeny této tradice sahají až do 5. století před naším letopočtem. O Halloweenu se říká, že původ tohoto svátku pochází z Ameriky, ale toto tvrzení není pravdivé, je to evropský svátek stejně jako Památka zesnulých. V Americe a jiných anglicky mluvících zemích jako je Velká Británie, Austrálie, Nový Zéland a jiné patří tento svátek k nejoblíbenějším. U nás se tento svátek postupně taky zabydlel, milují ho nejen děti, ale také dospělí.

Jak tento svátek vnímali Keltové

Keltové se domnívali, že zemřelí se v tento den vracejí na zemský povrch a živí mohou navštívit podsvětí. V domácnostech se prostírala večeře pro zesnulé. Symbolem za oknem byla zapálená svíčka, která měla zemřelým posvítit na jejich cestu k nejbližším. Původně uvnitř dýní zářily kousky řezavého uhlí, které vypadly strašidelněji. Teprve později byly svíčky. Svíčka byla často vkládána do vydlabané  řepy nebo brambor s děsivým obličejíčkem.  Keltové se převlékali do starých věcí a malovali si obličej, aby se uchránili před zlými duchy.

HalloweenHalloween dnes

Oslavy tohoto svátku dnes připomínají veselý strašidelný jarmark. Svátek je typický svými krásnými halloweenskými dekoracemi, kterými rodiny zdobí své domy, okna a zahrady. Nejčastěji uvidíme vydlabanou dýni, s různými strašidelnými úsměvy.  Za tmy, když se v nich zapálí svíčka, vypadají zajímavě. Kromě dýní se aranžují i jiné dekorace kolem domu, čarodějnice, pavouci, nesmějí chybět pavučiny, netopýři, černé kočky, košťata, příšery, kostlivci, oheň a jiné. K Halloweenu patří typické barvy - černá a oranžová. Dekorace na tento svátek si můžete také koupit v obchodech.  Pak záleží na naší fantazii, jak si vše dozdobíme. Na Halloween se pečou dýně i dýňové koláče. Děti ale také i dospělí se oblékají do různých strašidelných kostýmů . V zahraničí je zvykem, že děti chodí v tento den od jednoho domu ke druhému a koledují o sladkosti. Na tuto podzimní slavnost se těší především děti. Pokud děti nedostanou koledu, může se majitel domu těšit na odplatu.

Halloween z dýně

Svítící dýně jsou krásnou pohádkovou dekorací, když září do podzimního večera. Dokonalé a originální strašidlo si vyrobíme jednoduše z dýně. Když budeme dýni vydlabávat, tak si dáváme pozor, aby se slupka příliš neztenčila, pak by nemusela být dostatečně pevná. Velkou lžíci vydlabeme z dýně dužinu, otvor by měl být dostatečně velký, aby se do dýně dobře vkládala svíčka. Svítilna se nám bude od svíčky vysušovat, proto bychom neměli zapomínat potřít všechny části řezané plochy vazelínou. Tak si udržíme svítilnu co nejdéle krásnou a svěží. Dýni můžete také namočit na několik hodin do vody, aby vám vydržela co nejdéle. Pokud máme velkou dýni, tak si můžeme udělat dekorace se svítilnou dvě. Dýni rozřízneme na polovinu a řeznou stranou položíme na zem. Z vydlabané dužiny si můžeme upéct výborný dýňový koláč, nebo udělat dýňový kompot. Každá hospodyňka má svůj recept na přípravu dýňových specialit. Halloween z dýně je zdobený nejrůznějšími veselými i děsivými obličeji. Záleží jen na vás, jaký obličej dýni vytvoříte.

K Halloweenu se vážou také pověry

Černá kočka přináší štěstí, zatímco bílá smůlu. Když uvidíte pavouka, přijde vás navštívit zesnulý zemřelý. Pokud budete v přítomnosti ducha, svíčka sama zhasne. Vidět sovu v tento den je nebezpečné, odnáší vaši duši. Dobrému zdraví se budete těšit po celý rok, pokud večer pod polštář položíte červené jablko a ráno si na něm pochutnáte.

Halloweenské oslavy

Na Halloween se pořádají pro děti různé akce a soutěže. Děti si sami zdobí dýně nejrůznějšími výtvory. Oblékají se do masek a chodí v průvodu. Dospělí si užívají Halloween na různých akcích. Zajímavá je atmosféra na hradech i zámcích, kde se slétávají příšerky strašidelně nalíčené v různých kostýmech a parukách. Na Halloween chodí v průvodech děti i dospělí, pořádají se karnevaly a různé akce. Pokud se takových akcí nezúčastníte, můžete si Halloween párty udělat doma, nebo na zahradě. Domácím prostředím  si vytvoříte spoustu zajímavých receptů pro návštěvy.  Halloweenskou polévku z dýně, halloweenské kuře s nádivkou, moučník čarodějnické prsty s mandlemi, to vše zapijete halloweenským zeleným čajem a připijete si koktejlem dračí krev.

V České republice Halloween nepatří mezi tradiční svátek. V některých domácnostech si před dům symbolicky dávají halogenové svítilny, ale do oslav se většina lidí nezapojuje.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Halloween - svátek se zajímavou historií:

Halloween -  svátek se zajímavou historií
Halloween -  svátek se zajímavou historií
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavý a aktuálny článok, v ktorom som si pripomenula to, čo som o tomto sviatku už vedela, ale aj som sa dozvedela niečo nové.

My Halloween nijak zvlášť neoslavujeme, ale odkedy máme vnučku snažím sa urobiť pre ňu nejakú peknú dekoráciu, väčšinou spolu kreslíme "strašidielka" na javorové listy a vyrezávame tekvice.

Na Dušičky chodíme spoločne s rodinou na cintoríny páliť sviečky a spomínať na tých, ktorí už nie sú medzi nami.
Samozrejme, že tak robíme aj v iné dni, ale na Dušičky je také iné - akoby slávnostnejšie.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný a zajímavý článek, povedl se, pěkně jsem si početla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já naopak Halloween miluju. Je pravda, že v našich končinách se neslaví (což je podle mě škoda, je to krásné zpestření pro děti), na druhou stranu naše rodina slaví Dušičky, i když si uvědomujeme, že na zesnulé se má vzpomínat častěji než jen jeden den v roce Smajlík
Tento den je pro mě takovým nenuceným svátkem, kdy si můžu rozsvítit vydlabanou dýni a podívat se na nějaký upírský film (něco klasičtějšího než Twillight Smajlík)
Obrázek uživatelky
profil
Halloween, Dušičky (ani VŘSR) neslavíme, ale moc děkuji za připomenutí historických souvislostí, protože většina lidí Halloween vnímá pouze jako americký svátek.
Že je komerční záležitostí není pochyb, ale to - bohužel- jsou snad všechny svátky. Mějme jejich pravý smysl a význam na paměti až vypukne (nebo už vypuklo ?) předvánoční "běsnění". Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles