Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hapkido - korejské bojové umění

13. 03. 2011 | Fitness
Hapkido je korejské bojové umění, které vzniklo v Koreji a je založeno na používání soupeřovy energie za pomocí pák. Už podle názvu hapkido jde usoudit, o co se jedná, hap znamená harmonii, ki představuje životní energii a do cestu a doslovný překlad je cesta koordinované síly.

Mimo pák se používá tlakových bodů a cvičí se pádové techniky. Hapkido je velmi podobný bojovému sportu aikido, ale oproti aikidu se používají i kopy a údery. Hapkido je kombinací techniky nohou a rukou s nejrůznějšími blokovacími technikami kloubů. Základními principy cvičení jsou uvolnění a stabilita.

Hapkido není jen sebeobrana, ale také fyzické a duchovní zdokonalování člověka. Jako sebeobrana se používá v boji na větší vzdálenost, a to hlavně kopy, které se skoro neliší od kopů ostatních bojových sportů. Jestliže se nepřítel dostane přes tyto kopy na krátkou vzdálenost, jsou na řadě techniky rukou a to jak obranné, tak i útočné.  Dalo by se říci, že hapkido je flexibilní bojové umění s dostatečnou rozmanitostí technik, které vyhovují všem lidem, kteří se chtějí tomuto sportu věnovat.

U hapkida každý bojovník musí nejdříve pochopit anatomii člověka a tok jeho energie, aby toto bojové umění mohl využívat v praxi. Hapkido využívá pro útok a obranu nejrůznější techniky kopů, úderů bloků, krytů i hodů, tak i se zbraněmi, a to s nožem, s dlouhou a středně dlouhou tyčí a korejským mečem. Ti pokročilejší využívají i  korejský vějíř, hůl, techniky s provazem a krátkou tyčí.

Hapkido se také zaměřuje na rozvoj vnitřní energie, která se rozvíjí pomocí dechových cvičení. Většinou se tyto dýchací techniky cvičí jako část meditací, kde hlavním cílem je sjednotit mysl a tělo prostřednictvím meditací a cvičením dýchacích technik. U hapkida se také naučíte vnitřní umyang techniky, které ve spojení s tréninkem vnější síly vám dají  vynikající koordinaci a rovnováhu.

Začátečníci tohoto sportu mohou očekávat rychlé zvládnutí několika účinných technik, které jsou výborné pro praktickou sebeobranu. Ti náročnější se rádi naučí všech více jak 3 600 nejrůznějších technik, které toto bojové umění používá. Pokročilí bojovníci hapkido jsou obvykle i léčitelé. Tvůrcem hapkido je Yong Shul Choi , který jej vytvořil na počátku 20. století a od té doby hodně toto bojové umění pokročilo a vyučuje se všude po celém světě.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dufam, že toto nepouživaju na trestanie zamestnancov vo niektorych svojich firmach...ako sa popisalo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles