Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Harrachov – Hlavní město západních Krkonoš

24. 07. 2009 | Evropa
Byť se Harrachov pyšní heslem „Středisko zimních sportů a rekreace“, i v ostatních ročních obdobích toto horské středisko svým obyvatelům a návštěvníkům má širokou nabídku nerůznějších aktivit. Svým umístěním, pestrostí nabídky přírodních a návštěvnických zajímavostí se právem dá nazvat titulem: Harrachov - Hlavní město západních Krkonoš.

Ve svých počátcích byl Harrachov ryze sklářskou obcí, ukrytou v hlubokých krkonošských hvozdech. Dnes je to jedno z největších českých rekreačních středisek, kde se pravidelně konají nejvýznamnější sportovní lyžařské podniky. Historie lyžování zde má více než stoletou tradici, ale již dávno předtím byl Harrachov tradičním místem pro výlety a dovolené mimo zimní čas. K této tradici se chce Harrachov - kromě špičkového vyžití v zimě - vracet po převažující část roku.

Harrachov – Hlavní město západních KrkonošV letní sezoně neztrácí Harrachov svoje kouzlo, neboť lyžaře tu bleskurychle vystřídají pěší turisté a milovníci cykloturistiky. Svým zázemím dokáže toto horské středisko uspokojit bezpochyby i ty nejnáročnější návštěvníky, a to díky kvalitním službám jak v oblasti ubytování, tak i gastronomie. A co víc, v českých, na turisticky frekventované horské středisko v mimořádně příznivých cenách.

Množství turistických tras a cyklotras v okolí Harrachova nabízí příjemné výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí. Dostupnost těchto tras na obdobně značené turistické cesty v sousedním Polsku dává tomuto místu označení „Ráj turistů bez hranic“. Z Harrachova vyjíždějí v letní sezoně po svoji páteřní trase linky dnes již velmi oblíbených krkonošských cyklobusů.

Bohatství Harrachova můžeme objevovat v překvapivě husté koncentraci míst, která rozhodně stojí za vidění a návštěvu. Skutečnou perlou je areál v této době nejstarší provozu držené sklárny na území naší země. Tato téměř tři sta let stará sklářská huť nedílně spojená s unikátní více než sto let funkční historickou brusírnou skla, která je poháněna transmisemi a vodní turbínou.

Bohatou historii sklárny též věrně dokládá expozice muzea skla, jeho součástí je zde po několik let muzeum harrachovského lyžování, které Vám znamenitě přiblíží tradice zimního sportování se spoustou závodnických trofejí.

A to rozhodně není vše, co tento ojedinělý areál nabízí. Od roku 2002 zde byl postaven minipivovar s restaurací. Novinkou posledních dvou let tu jsou jedinečné pivní lázně, které navazují na před lety přerušenou tradici lázeňství v tomto horském středisku.

Dalším zajímavým zastavením je expozice lesnického a mysliveckého muzea Šindelka, turisté jej objeví hned naproti autobusovému nádraží při cestě k unikátnímu, hodně navštěvovanému Mumlavskému vodopádu. Historii dolování průmyslových rud dokonale návštěvník pozná při návštěvě hornického muzea a prohlídkové štoly.

V létě jsou pro aktivně založené návštěvníky k dispozici tenisové kurty, dvě minigolfové i golfové devítijamkové hřiště, hřiště pro plážový volejbal. Nechybí tu ani koupaliště, autokemp s celoročním provozem.

Nejen tyto aktivity jsou vhodné pro široké spektrum návštěvníků (rodiny s dětmi apod.) Mezi hlavní turistická lákadla se řadí čtyřsedačková lanová dráha na Čertovu horu, jízdou na ní si navíc návštěvník zpestří pohledem na impozantní areál velkých skokanských můstků. Harrachov – Hlavní město západních Krkonoš

V oblasti outdoor a advanture aktivit tu bezpochyby hraje prim celoročně provozovaná bodová dráha s lanovým centrem „Monkey park“. V areálu bobové dráhy se rovněž návštěvník může kochat jeho nádherným parkovým okolím s jezírkem s rybkami, procházkou po lesním parku s lavičkami přilehlém k říčce kamenice a zrekonstruovaným původním lesním potůčkem, který kdysi přiváděl vodu místo vodovodu k jednotlivým chalupám, vantrokem s posuvnými stavidly pro děti a bezplatným dětským lanovým parkem se skluzavkou.

Nově je v Harrachově adrenalinový tzv. Vertical park, zahrnující horolezeckou stěnu či obří houpačku. Nedaleko od města na soutoku řeky Mumlavy s Jizerou je provozováno Lanové centrum proud. Při zdolávání těchto adrenalinových „překážek“ návštěvník okusí nemálo skvělých zážitků.

Pro nemalé množství značených vycházkových tras je Harrachov ideálním místem pro trávení rodinné dovolené. Krásnou vycházkou s dětmi je okružní naučná stezka v okolí Mumlavského vodopádu. Snad každému návštěvníkovi utkví do vzpomínek na pobyt v Harrachově i malebnost Anenského údolí.

Zkrátka - je toho opravdu hodně, co může Harrachov svým návštěvníkům nabídnout To vše v domácké atmosféře nejvyšších českých hor a za skutečně rozumný peníz. Jinými slovy: pokud do Harrachova zavítá rodina s dětmi, studentská parta nebo třeba klub důchodců, všichni zde naleznou svou parketu za fajn ceny.

Čtěte také:
Turisté v České republice lámou rekordy
Putování po zámcích a hradech v Ústeckém kraji

Zdroj: Město Harrachov

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Harrachov – Hlavní město západních Krkonoš:

Harrachov – Hlavní město západních Krkonoš
Harrachov – Hlavní město západních Krkonoš
Harrachov – Hlavní město západních Krkonoš
Harrachov – Hlavní město západních Krkonoš
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mumlavský vodopád je nádherný,také mohu doporučit
Obrázek uživatelky
profil
lákavý tipSmajlík díky...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
na Harrachov - boli sme tam na svadobnej ceste pred 36 rokmi, ešte ROH rekreácieSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vspomínam na lyžovačky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jezdili jsme tam na lyžáky, bylo tam moc hezky Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles