Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hemoroidální onemocnění: Závažná choroba, o které se bojíme mluvit

6. 01. 2018 | Nemoci

Proč jí věnovat zvýšenou pozornost a neotálet s návštěvou lékaře?


Často se setkáváme s pojmem hemoroidy, který mnozí považují za samotné onemocnění. Hemoroidy jsou ale přirozenou anatomickou strukturou konečníku, která není nijak nebezpečná. O hemoroidální chorobě pak lze hovořit v momentě, kdy cévní hemoroidální pleteně zbytní a začnou činit obtíže. Jak toto onemocnění vzniká a proč ho nepodceňovat?

Název pro cévní pleteně uvnitř řitního otvoru – hemoroidy - pochází z řečtiny a vznikl spojením slov „haima“ – krev a „rhein“ – téci. Hemoroidy plní funkci hydraulických polštářů, které působí jemné utěsnění řitního kanálu, čímž dochází k dokonalému udržení stolice a zachování čisté řiti. Problém nastává v momentě, kdy tyto cévní pleteně zbytní a začnou krvácet, svědit a pálit.  


Tyto jevy se nazývají hemoroidální choroba, která je jednou z nejrozšířenějších nemocí, kterou podle odhadů trpí až 60 % obyvatelstva, což představuje jedno z nejčastějších onemocnění konečníku vůbec. S věkem počet nemocných stoupá. Dříve trápilo toto onemocnění častěji ženy, dnes se hranice mezi nemocnými muži a ženami stírá. Onemocnění je u obou pohlaví ve zhruba stejném poměru. Příznaky se často objevují v těhotenství, ale choroba se nevyhýbá ani mladým lidem, kteří tráví většinu dne sezením u počítače a nedodržují zdravý životní styl. „Co je ale horší - přibývá adolescentů a menších dětí, které trápí hemoroidální choroba,“ upozorňuje MUDr. Soňa Hořínková.

Čím je onemocnění způsobeno?

Právě sedavý způsob života je jednou z nejčastějších příčin vzniku hemoroidálního onemocnění. Kromě něj se na jeho vzniku podílí také častá zácpa nebo naopak dlouhodobý průjem, zmíněné těhotenství a porod, potraviny způsobující místní podráždění – jako jsou kořeněná jídla, alkohol či nadměrná konzumace kávy a čaje a v neposlední řadě stres.

Jak poznat, že máte s hemoroidy problém?

Hemoroidální choroba se projevuje krvácením – což lze vypozorovat na toaletním papíře či povrchu stolice, bolestí konečníku a jeho otokem, svěděním v jeho okolí či pálením nebo výtokem z konečníku. Pokud začnete krvácení z řiti pozorovat, neplašte a raději vyhledejte pomoc lékaře, který lépe než vy pozná, zda se jedná „pouze“ o hemoroidální chorobu či je problém závažnějšího charakteru. Krvácející hemoroidy lze totiž snadno zaměnit za karcinom řiti.

Jak se problémům s hemoroidy vyvarovat

Protože se na vzniku onemocnění podílí zejména zácpa nebo průjem, je důležité se těmto stavům vyvarovat. V obou případech je důležité dodržovat dietní opatření a dbát na dostatečný pitný režim. Vyhýbejte se také zvedání těžkých břemen, nošení příliš těsného prádla a oblečení a dodržujte osobní hygienu. „K důležitým preventivním opatřením předcházejícím hemoroidální chorobě patří také zlepšení návyků spojených s vyprazdňováním. Pokud máte nutkání na stolici, neoddalujte ho. Na toaletě pak zbytečně dlouho nevysedávejte,“ vysvětluje MUDr. Soňa Hořínková.

Nestyďte se o svém problému mluvit!

Hemoroidální onemocnění je tématem, o kterém se mnozí ostýchají hovořit, a to nejen s lékařem, ale i se svými nejbližšími. „Pacienti problémy s hemoroidy často podceňují a spoléhají se na samoléčbu. Do ordinací chodí často až v pokročilém stádiu onemocnění, kdy je nutný již chirurgický zákrok,“ dodává lékařka. Abyste předešli nutné operaci, řešte své problémy s lékařem již při prvních příznacích. Je ztrátou času a peněz nákup potravinových doplňků v lékárně. Svému tělu více prospějete, když do svého jídelníčku zařadíte více vlákniny a budete dodržovat pitný režim. 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
trpím na to, v lonském roce jsem byla odeslána i na rektoskopii, aby se vyvrátilo jiné a závažnější onemocnění. Trpím zácpou, bohužel v zaměstnání musím zvedat i ta těžká břemena a kávu si odpustit také zatím neumím, neboť mně nastartuje do provozuschopnosti
Obrázek uživatelky
profil
trpím na to
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles