Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Heřmánek pravý pomůže při zažívání

12. 04. 2008 | Péče o tělo
Heřmánek znáte možná pod lidovými názvy:
Kamilka, harmaníček, polní heřmánek, voňavý rmen, matrikária, rumánek

Heřmánek - sbíraná část:  květ

Heřmánek - použití:
Antiflogistikum, karminativum, spasmolytikum.
Používá se jako protizánětlivý prostředek při žaludečních a střevních potížích, při zánětech ústní dutiny, při léčbě infikovaných sliznic a kůže, při zánětech očních spojivek, pohlavního ústrojí, jako pomocný prostředek při léčbě žaludečních vředů, při bronchiálním astmatu, při alergických reakcích na kůži a jako součást čajových směsí pro celkové uklidnění. Uvolňuje křeče zažívadel a střevní plyny. Obsahové látky heřmánku mají protialergickou a protizánětlivou aktivitu, dále aktivitu proti žaludečním vředům (α-bisabolol), protibakteriální, protivirovou, imunostimulační (polysacharidy), uvolňují křeče (flavonoidy a terpeny).

HeřmánekSilice zvyšuje vylučování žluči, v pokusech na zvířeti ve vyšších dávkách tlumí činnost srdce a dýchacího systému. Popisují se alergické reakce po heřmánku; převážně jsou způsobeny příměsí – falšováním drogy podobnými květenstvími některých jiných zástupců čeledí hvězdnicovitých, obsahujícími dráždivé terpeny (antekotulid).


Heřmánek - obsahové látky:

Silice (složkami jsou chamazulen, alfa-bisabolol, jeho A a B oxidy, dicykloéthery, sesquiterpeny), kumariny (umbelliferon, herniarin), sliz, flavonoidy (apigenin), sesquiterpenické laktony.

Heřmánek - doba sběru: červen – září

Heřmánek - charakteristika:
Usušený květní úbor bez příměsí stonků a listů, rozpadlých trubkovitých a jazykovitých květů a lysých lůžek. Droga má charakteristický, příjemný a aromatický pach. Rozkvetlý úbor se skládá ze zákrovu s četnými listeny sestavenými v jedné až třech řadách; protáhle kuželovitého lůžka, někdy i polokulovitého (mladé úbory), dvanácti až dvaceti obvodových jazykovitých květů s bílou ligulou a velkého množství žlutých trubkovitých květů. Květní lůžko je duté.

Heřmánek - sušení, sesychací poměr:
Sušíse  rychle na stinných suchých místech v tenkých vrstvách (nejvýše 2 cm) na lískách nebo na hustých sítech. Pomalým sušením heřmánek ztrácí barvu a obsahové látky. Nesušíme na slunci. Za nepříznivého počasí lze dosušit umělým teplem do 40 °C. Heřmánek se při sušení nepřevrací, neboť se snadno drolí. I při ukládání do obalů (papírové pytle) zacházíme s drogou velmi opatrně, neboť odrolené a rozpadlé úbory zhoršují kvalitu. Nejlepší kvalita drogy nesmí obsahovat prosev a musí mít co nejkratší stopky. Sesychací poměr: 5-6:1.


Zdroj: LEROS

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
piji jednou i dvakrat v tydnu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda