Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Historie číselných loterií vás v mnohém překvapí

23. 10. 2019 | Finance
-Komerční sdělení-

Pod pojmem číselná loterie si většina lidí v České republice vybaví především Sportku. Tato loterie má u nás více než šedesátiletou tradici a těžko bychom především ve starší generaci našli člověka, který si v životě nevsadil ani jediný sloupeček Sportky. Historie číselných loterií ve světě je však mnohem starší.

Ačkoli se v posledních letech objevuje na českém trhu stále více číselných loterií, tou nejpopulárnější stále zůstává Sportka. Ta se poprvé objevila v roce 1957 za hluboké totality a maximální výhra činila 50 000 Kčs. Výhry postupem času rostly a v dnešní době nejsou výjimkou jackpoty přesahující 100 miliónů korun. O ještě vyšší výhry mohou čeští hráči usilovat v loterii Eurojackpot, který se sází v 18 evropských státech. Sázenku do Eurojackpotu si tak můžete podat třeba na Slovensku, v Německu nebo v Polsku.

EurojackpotHistorie číselných loterií ve světě


První zmínky o loterii se datují do Číny z doby dynastie Han v letech 205 až 187 před naším letopočtem. Předpokládá se, že tyto loterie pomáhaly financovat vládní výdaje, jako je Velká čínská zeď. Nejstaršími evropskými záznamy z této oblasti jsou informace o loterii organizované římským císařem Augustem. Získané finanční prostředky byly využity na opravy v Římě.
Pokud se přesuneme do středověku, tak najdeme z 15.století řadu zmínek o loteriích z území dnešního Beneluxu. Různá města – například Gent, Utrecht či Bruggy, pořádala veřejné loterie, aby získala peníze na městské opevnění a pomohla chudým.

V 17. století bylo v Nizozemsku obvyklé organizovat loterie jako nástroj, jak shromažďovat peníze pro chudé nebo získávat finanční prostředky na všechny druhy veřejného využití. Loterie se ukázala jako velmi populární a byla vítána jako bezbolestná forma zdanění. Anglické slovo loterie je odvozeno od nizozemského podstatného jména „lot“, což znamená „osud“. V této době se loterie postupně rozšířily do řady států jako jsou Francie, Anglie, Itálie nebo Španělsko a vlastně již hodně připomínaly dnešní loterie.

Nejvyšší jackpoty a výhry v loteriích


Do loterií se hráči zapojují především s vidinou obrovské výhry, a tak se pojďme podívat na ty největší trefy v historii. Nejvyšší loterijní výhra všech dob padla v lednu 2016 v americké loterii Powerball. Celkem 3 výherci si rozdělili v přepočtu více než 35 miliard korun. Nejvyšší výhra V České republice byla dosažena v květnu 2015 ve hře Eurojackpot, kdy sázející z Pardubického kraje vyhrál těžko uvěřitelných 2,466 miliardy korun.

18+. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
1Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles