Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Historie trochu jinak

7. 10. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Historie trochu jinak
Autor:  Richard Händl
Ilustroval: Jakub Krejčí
Nakladatelství: Jota
Datum vydání: 4. 11. 2009 (dotisk 15. 10. 2010)
Vázaná s přebalem
Počet stran: 330 str.
Formát: 155 × 235 mm
Cena: 268 Kč

Autor se zaměřuje na nejpozoruhodnější okamžiky české historie. S humorným nadhledem začíná událostmi našich nejranějších dějin a přináší několik originálních teorií a hypotéz se solidní oporou v pramenech.


Vyprávění pokračuje vyvracením některých obecně zažitých omylů a čtenář může také zalistovat na stránkách historického bulváru, v oficiální historii často překrytých pruderností pozdější doby.

kniha-historie-trochu-jinakZúčastníme se rovněž napínavých detektivních šetření, čekají na nás vraždy, atentáty a podobné kratochvíle. Porovnání mnoha zajímavých dobových statistik nám otevře zcela nový pohled na časy dávno minulé.

Naše země se nachází ve středu Evropy, a proto autor neopomíjí ani dodnes mnohdy překvapující souvislosti našich dějin s evropskými.

Ukázka z knihy Historie trochu jinak
Po dohodě s dřívějším nepřítelem, uherským králem Bélou, zabil Přemysl dvě mouchy jedním plácnutím. Bylo rozhodnuto, že si vezme Bélovu vnučku Kunhutu, které bylo v té době šestnáct let. Určitě byl informován o jejích fyzických přednostech, a protože mu sňatek měl zajistit klid s uherským sousedem, nevadilo ani, že byla nevěsta chudá. Vždyť Přemysl byl přece „zlatý král“.
Královna Markéta nedělala problémy a sama podala žádost o rozvod (byla prostě hodná). Poté už nic nebránilo, aby se v dnešní Bratislavě (tehdy hrádek Poszony) konala svatba Přemysla a Kunhuty. To bylo v roce 1261.
Teď už chybí jenom dodatek, že spolu žili šťastně, měli kupu děti a tak dále. Což o to, Kunhuta Přemyslovi porodila pět dětí, a co bylo hlavní, poslední z nich byl chlapec, pozdější král Václav II.

 
Richard Händl *18. dubna 1952
Narodil se, žije a bude žít v Praze. Publicista historických zajímavostí, zpívající klavírista, moderátor, jachtař. Výrazný extrovert, ovšem velmi plachý. Milovník hospůdek. Účastník intelektuálních restauračních debat a hádek ve všech oborech. Z těch oborů od mládí preferuje historii. Vzdělává se v ní sám a má výhodu (?), že není hodnocen kantory, nýbrž čtenářskou veřejností. Jak? To neví. Peněz je za to málo. Postupem doby publikoval ve většině periodik, ve kterých mají rubriku historie. Pochází z hudební rodiny a živit se hudbou je jeho povinnost i radost. Žije si báječně — a to ho baví. Má dceru Noru.

Jakub Krejčí *11. září 1955
Narodil se, žije a bude žít v Praze. Výtvarník, který zvládá malbu, litografii, dřevěnou plastiku, loutky, divadelní kostýmy a obrázky. Vystudoval loutkářství a scénografii na DAMU. Podílel se na přehršli výprav a scén k divadelním představením. Byl jednou ze zásadních postav při vzniku legendární Divadelní pouti v Praze na Střeleckém ostrově. Je duší (a spoluprovozovatelem) literární kavárny a galerie U zavěšenýho kafe. Výrazná vlastnost — všichni jej mají rádi. S Richardem Händlem jej pojí přátelství a dlouholetá příslušnost ke společnosti lidí pohybujících se na Malé Straně. Tedy spíše sedících v malostranských hospůdkách. Žije si skvěle — a má z toho radost.

Zvláštní poděkování panu Antonínu Malému za spolupráci na obálce.

Více informací nejen o této knize Historie trochu jinak se dozvíte také na stránkách nakladatelství JOTA .

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Historie trochu jinak:

Historie trochu jinak
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
humorný nadhled, to je ono ...
Obrázek uživatelky
profil
historických knih máme doma plno ....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles