Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hmyz opět útočí, chraňte se!

13. 07. 2014 | Péče o tělo
Léto je nejoblíbenější roční období většiny z nás. Bohužel teplé počasí nesmírně vyhovuje také nejrůznějšímu hmyzu, který nám s radostí znepříjemňuje letní radovánky. Právě díky otravnému hmyzu si většina z nás horké letní dny nespojuje jen s příjemnými zážitky, ale také s nemalými starostmi. Příslušníci hmyzí říše nám totiž jen tak nedovolí naplno si vychutnat grilování, venkovní posezení u kávy či spaní při otevřeném okně.

Různé druhy hmyzu mají společné především to, že se zpravidla jedná o poměrně malé tvory, kteří nám dokáží způsobit velké starosti. Asi každý z nás zná ten nepříjemný pocit, kdy se snaží usnout a nad hlavou mu krouží bzučící komár či obrovská moucha. Nejen v takových situacích se vyplatí vědět, jak se účinně chránit a kde se který hmyz nejčastěji vyskytuje.

Pijí nám krev a jsou nebezpeční!

Komárům se daří zejména v období střídání deštivých a následně teplých až horkých dnů. Takové počasí totiž vytváří ideální podmínky pro jejich přemnožení. Tento druh hmyzu se vyskytuje nejvíce v povodí řek a větších potoků, v blízkosti vodních nádrží a také v oblastech, kde se rozprostírají mokřady a lužní lesy.

hmyz opět útočíMožná vás to překvapí, ale komáři mohou svým štípnutím přivodit i nepříjemné zdravotní následky. Způsobit je může už samotné poštípání. Většinu z nás „štípanec“ jen trošku svědí, ale jsou mezi námi i tací, kteří mohou trpět silnou alergickou reakcí. V těchto případech vznikají větší otoky na postižených místech a zpravidla se přidávají i dýchací potíže.
Komáři jsou navíc i potenciálním přenašečem různých nákaz. Důsledkem štípnutí mohou být vysoké horečky, stavy podobné chřipce, ale i zánět mozku nebo mozkových blan. Někdy je komár dokonce nositelem parazita, který způsobuje záchvaty žluté zimnice a horečky. Malárii můžete po štípnutí komárem získat především v zemích Středomoří, na severu Afriky, v jihovýchodní Asii, Malajsii či Indonésii.

Jak se chránit?

V obytných místnostech je ideální používat elektrické odpařovače, které slouží k účinnému odpuzování a hubení komárů. Ve volné přírodě je pak nejvhodnější používat repelentní spreje, které hmyz odpuzují.

Klíšťata mohou být téměř všude!

Klíšťata řadíme mezi roztoče, kteří se vyskytují ve všech zemích světa. Klíšťata na rozdíl od komárů nedokáží svou oběť aktivně vyhledávat, místo toho na ni trpělivě čekají. Většina z nás se mylně domnívá, že se klíšťata objevují pouze v oblastech, kde se nacházejí listnaté stromy. Díky této dezinformaci hodně lidí necítí potřebu speciálně se chránit v oblastech, kde se vyskytují jen jehličnany. To je ale velká chyba! Klíšťata totiž milují především vysokou trávu a mohou se tedy vyskytovat téměř kdekoliv. Běžně jsou třeba i v městských parcích.

Pravděpodobně nejznámější onemocnění, které přenáší klíště je klíšťová encefalitida. Zánětlivé onemocnění mozku a mozkových blan má dvoufázový průběh.  První fáze připomíná spíše chřipku a po ní se obvykle dostaví relativně bezpříznakové období. Druhou fázi doprovázejí vysoké horečky, silné bolesti hlavy, závratě, nevolnost, světloplachost, poruchy koncentrace, poruchy řeči, poruchy paměti, paralýza a může při ní nastat dokonce i smrt. Dalším nebezpečným onemocnění je pak lymská borelióza. Pokud se tato nemoc nezačne brzy léčit, přechází do druhého a třetího stadia, kdy postihuje klouby, svalstvo a nervový systém.

Jak se chránit?

Snažte se vždy volit vhodné oblečení, ideální jsou dlouhé rukávy i nohavice a samozřejmě i pokrývka hlavy. Oblečení ale samo o sobě nestačí. Důležité je nastříkat na pokožku, oděv i obuv repelentní sprej, který poskytuje ochranu před klíšťaty, komáry a muchničkami.

Ublížit vám může i moucha!

Mouchy jsou jedním z nejčastějších druhů hmyzu, který se vyskytuje v bezprostřední blízkosti člověka. Přesto ale málokdo ví, že i mouchy mohou přenášet i velmi nakažlivé choroby a různé mikroorganismy. Nejvyšší pravděpodobnost nakažení je v případech, kdy je přenašečem moucha navštěvující potraviny a zároveň místa jako latríny, hnůj, odpadky atd.

Některé druhy much mohou ohrozit lidské zdraví také tím, že jejich larvy napadají živé lidské tkáně. Toto onemocnění se jmenuje mykáte, název je odvozen z řeckého výrazu „myia“, jenž znamená moucha. Nejčastěji se jedná o žaludeční mykáte, které vzniká jako následek pozření potravy napadené mušími larvami. Podstatně závažnější je pak mykáte oční, nosní či urogenitální. Tyto druhy způsobuje samička některého z masožravých druhů much, která naklade svá vajíčka na sliznice lidského těla, kde se vylíhnou larvy živící se lidskou tkání.

Jak se chránit?

Nejběžnějším způsobem obrany v boji s mouchami je použití insekticidů. Ty se aplikují především na líhniště much a na místa, kde se sluní či nocují.


Nejlepší ochrana je prevence

Je tedy patrné, že důvod, proč se před komáry, klíšťaty a jiným hmyzem chránit, není jen nepříjemný kontakt s nimi, ale i hrozba vážného ohrožení zdraví. Pokud si chcete užívat příjemné letní dny a noci beze strachu, myslete vždy na prevenci. Mezi nejúčinnější a nejpoužívanější přípravky patří insekticidní spreje speciálně navržené pro likvidaci létajícího či lezoucího hmyzu. Ty, díky aerosolovému rozprašovači, stačí v místnostech či na terasách okupovaných hmyzem nastříkat a nechat alespoň půl hodinu působit. Některé insekticidní spreje dokáží působit i preventivně po dobu až 8 hodin. Vždy je ale samozřejmě důležité postupovat dle návodu k použití uvedeném na každém přípravku.

Při pobytu v přírodě je pak třeba chránit se především proti klíšťatům, která mohou přenášet nebezpečné nemoci. Nejběžnější způsob prevence je použití různých repelentních přípravků, které odpuzují klíšťata. Ty stačí jednoduše nastříkat dle návodu k použití na oblečení a obuv, případně i na pokožku těla pokud to povaha přípravku dovoluje.

Zdroj, foto: Biolit



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mě se osvedčil Novosil gel, který mě po štípnutí místo ochladí a taky sklidní, můžu jen doporučit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles