Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hodinky v těle

15. 06. 2015 | Péče o tělo
Pozorujeme-li přírodu, uvidíme všude rytmické střídání dne a noci, léta a zimy, vzniku a zániku, života a smrti. Všichni jsme součástí přírody a cyklické dění nalézáme i ve svém těle. Významnou úlohu sehrává světlo, které seřizuje naše vnitřní hodiny. Dříve lidé chodili spát podle toho, jak nastala tma, a vstávali s rozbřeskem.

Až vlivem umělého osvětlení, kterému jsme vystaveni během večera a noci, dochází k některým nepříznivým změnám v našem těle. Umělé světlo posouvá dobu, kdy chodíme spát, a díky tomu máme méně spánku než lidé v dřívějších dobách. Výsledkem je ztráta přirozeného přístupu k životu a narušená činnost biologických hodin. Proto je pravidelný a dostatečný spánek tolik důležitý nejen pro zdraví a regeneraci organismu.

Každý den má předem daný jízdní řád, každý orgán v našem těle má svoje vnitřní hodiny a pracuje svým vlastním tempem. Zjednodušeně si lze tělo představit jako velký hodinový stroj Hodinky v těleplný ozubených koleček. Když jedno kolečko zapadá do druhého a v těle vše přirozeně funguje tak, jak má, přes den nám nechybí energie, v noci dobře spíme, a také nemusíme řešit problém s nadváhou.

Pro většinu z nás je samozřejmostí, že náš život probíhá v určité rovnováze: ráno se probouzíme odpočatí, večer nás zmáhá únava a pociťujeme potřebu spánku. Mezitím nakrátko ochabujeme a poté se nám opět lépe pracuje. Tento pravidelný nárůst a pokles výkonnosti člověka se nazývá biorytmus.

Ale co to vlastně jsou biorytmy? Jsou to již zmíněné vnitřní hodiny, které v těle tikají bez ohledu na letní či zimní čas, na naše okamžité potřeby a nálady a významně ovlivňují lidské tělo a duši. Protože je nemůžeme seřídit podle našich potřeb, stačí na to jít obráceně – snažit se jim podřídit a maximálně je využít. Pokud se člověk podřídí svým biorytmům, bude mu to lépe myslet, bude výkonnější a zdravější a nebude mít problémy s nadbytečnými kilogramy.

„Jít proti přírodě“ se nevyplácí, kdo na své biorytmy„kašle“, může mít zdravotní problémy– porušení rytmů v našem těle může být příčinou nejen nespavosti, náladovosti, zvýšené únavy, ale může souviset i s tvorbou či uvolňováním důležitých hormonů, s neurologickými a psychickými problémy, dokonce může vést až k depresím. Čím starší člověk je, tím více je jeho biorytmus náchylnější k poruchám. Snadněji, a proto také častěji dochází k odchylkám, které bývají jedním z důvodů, proč třeba senioři trpí mnohem více poruchami spánku než mladí lidé. Problém může nastat i u lidí pracujících na noční směny, neboť se u nich zvyšuje riziko psychických poruch a chronické nespavosti, více jsou na zdraví ohroženi také diabetici, kterým se může průběh nemoci výrazně zhoršit.

Příčinou zdravotních potíží může být také to, když se snažíme své tělo obelhat užíváním stimulujících prostředků v čase, kdy bychom měli spát a podobně. Je také stále zřetelnější, že možnosti účinnějšího a rychlejšího léčení se skrývají v respektování vnitřního rytmu člověka. Například podávání léků by mělo být sladěno s „orgánovou hodinou“, tedy dobou funkce příslušného orgánu. Jen tak dosáhneme maximálního účinku při minimální dávce léku. Tak lze nejefektivněji léčit třeba onemocnění srdce kolem poledne, nemoci plic v časných ranních hodinách apod.

Z toho všeho vyplývá, že kdo je schopen dodržovat a respektovat zákonitosti svého těla, vnímat svůj vnitřní hlas a svoje vnitřní hodiny, tomu se zpravidla daří lépe a nachází svou cestu. Když se nám podaří sladit se s přirozeným rytmem svého těla, tedy s biorytmy – procesy, které během celého dne v našem těle probíhají, máme vyhráno!



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles