Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hole pro zdraví

29. 03. 2017 | Fitness
V městských parcích lze stále častěji potkat svižně kráčející lidi se sportovními holemi. I když tzv. nordic walking spatřil světlo světa teprve před pár lety, rychle se zařadil mezi nejoblíbenější celoroční sporty. Není totiž fyzicky ani finančně náročný, prospívá zdraví a navíc je zábavný. Stačí si opatřit vhodné hůlky a můžeme vyrazit.

Když u nás tenhle sport ještě nebyl tolik známý, musel jsem si občas vyslechnout nejapné poznámky typu: kde jsem nechal lyže… Takzvanou severskou chůzi ale každopádně považuje i v současnosti za jednu z nejsnadněji přístupných a velmi prospěšných sportovních aktivit, která se dá provozovat téměř kdekoli a kdykoli. Líbí se mi, že nordic walkingu jako alternativa fitnesss zapojuje celé tělo včetně horních končetin a zádového svalstva a mohou se jí věnovat lidé každého věku, tedy i senioři nebo osoby s určitým zdravotním hendikepem, jimž umožňuje jistější a stabilnější chůzi i lepší kondici.

Rozhýbejte ztuhlou páteř

holeTo potvrzují i fyzioterapeuti, kteří nordic walking uznávají jako přirozený způsob pohybu, při kterém se zapojuje až 95 % všech svalů těla. Pokud se nordic walking provádí technicky správně, je možné při protažení zadní ruky krásně rotovat hrudní páteř. Pokud se tento pohyb ruky a páteře spojí se správným dechem do břicha, jedná se o možnost, jak ztuhlou páteř rozhýbávat a cvičit její důležitou rotační funkci. Je velmi prospěšné, pokud dokážeme při nordic walkingu povolit ramena a šíji i ztuhlá místa na břiše a užívat si pohyb s lehkostí.

Chcete-li si tedy být jisti, že chodíte s hůlkami skutečně správně, bude nejlepší domluvit si hodinu s instruktorem. Ten vám ukáže správný postoj, upozorní na případné chyby a poradí i s výběrem hůlek, aby chůze s nimi splnila svůj účel a prospěla vašemu zdraví, fyzické kondici i duševní pohodě.

Jak hůlky vybrat?

Nákup holí si předem dobře rozmyslete. Především se nenechte zmást nabídkou trekových holí – ty jsou určené do horského terénu, ale pro kondiční chůzi pro zdraví se nehodí, protože se při jejich používání zapojují odlišné svalové skupiny. Liší se také v úchopu. Hole vhodné na nordic walking mají tzv. rukavičku, tedy širší tvarované poutko, které navléknete na ruku a upevníte suchým zipem. Ohlídejte si i hroty – ty by měly být ostré, jako je tomu u holí pro běžecké lyžování (trekové hole mají naopak tupé hroty, podobně jako hole určené pro sjezdové lyžování),“ radí Vít Hruška.  

Důležitá je i délka holí – k jejímu správnému určení vám může pomoci jednoduchý výpočet, kdy výšku své postavy v cm vynásobíte hodnotou 0,68. Měříte-li například 170 cm, potřebujete hole o délce cca 116 cm. Přičemž pro přenášení budou jistě praktičtější teleskopické hůlky, které si můžete nastavit na požadovanou délku.

Na výběr jsou i různé druhy materiálů. Pokud se chcete nordic walkingu věnovat pravidelně, investujte do karbonu nebo hliníku. Důležité je, aby hole byly lehké, pevné a pružné. Zkontrolujte i „čepičky“ na bodcích, které by měly jít snadno sundat. Pomohou vám při pohybu na kluzkém povrchu, naopak pro chůzi v lese nebo po trávě se nehodí. Nápadně levným hůlkám se ale raději vyhněte – pro vaši orientaci – ceny těch kvalitních začínají na 800 Kč.

Zdroj, foto: 4camping


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám je tak tři roky doma za skříní a vytáhla jsem je jednou....
Obrázek uživatelky
profil
máme je domaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hůlky máme již několik let..SmajlíkZrovna včera jsme se byli projítSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles