Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Holka, a ne ledajaká

4. 05. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: Holka, a ne ledajaká
Autorka: Lena Dunhamová
Anglický originál: Not That Kind Of a Girl
Přeložila  Helena Čížková
Nakladatelství: Noxi
Datum vydání: 4/2015
Formát: 145x227 mm
Vázaná vazba
Počet stran: 256
Cena: 299 Kč

Provokativní výpověď mladé ženy o tom, co se "naučila"
Lena Dunhamová

Otevřená, šokující, neuvěřitelná, ale pravdivá. Taková je knížka Leny Dunham - Holka, a ne ledajaká (Not That Kind Of a Girl), na kterou čeká celý svět. Debut z pera režisérky, scénáristky, producentky, herečky, ale hlavně hvězdy HBO seriálu Girls přichází, aby zanechal všechny čtenáře s otevřenou pusou. Za svoji práci byla nominovaná na několik cen EMMY a získala dva Zlaté glóby.

Teď však přichází jako spisovatelka, která odhaluje své nejhlubší nitro, jak fyzické, tak i psychické. Její styl je přímý, ostrý, vtipný a sarkastický. S humorem sobě vlastním se zpovídá z těch nejtrapnějších i nejdůležitějších okamžiků svého života. Silné scény, které nikoho nenechají chladným; zážitky, které by člověk neprozradil ani nejlepšímu příteli Lena Dunham otevřeně a sebekriticky nabízí na zlatém podnose. Vztahy, sex, drogy, rodina, problémy, úspěch, váha, vzlety a pády, takový je život Leny Dunham a ona z něho čerpá to nejlepší pro své umělecké aktivity i pro knihu Holka, a ne ledajaká (Not That Kind Of a Girl). Random House za ní zaplatil 3,7 milionů dolarů. V roce 2015 vychází ve 23 zemích světa.

Holka, a ne ledajakáUkázka z knihy

Holka, a ne ledajaká


S Jonahem jsem se seznámila v jídelně. Žádným zvláštním stylem nevynikal, snad kromě toho, že se oblékal jako lesbička středního věku. Byl malý, ale dobře stavěný. (Muži pod metr šedesát pět jsou mi zřejmě shůry souzeni.) Měl na sobě tričko ze středoškolského dne školní hrdosti (střední škola, kde se pořádá den hrdosti? och, jak pozoruhodné!) a u samoobslužného bufetu si počínal velmi umírněně. To se mi líbilo. I místní vegani si totiž většinou naložili talíř tak vrchovatě, jako by co nevidět čekali konec světa, a pak se s plnými žaludky ztěžka vlekli na ubikace. Mezi řečí jsem prohodila, že bych kvůli jednomu novinářskému projektu potřebovala zajet do Kentucky, ale nemám se tam jak dostat, což mě pěkně štve.
Jonah mi okamžitě nabídl odvoz. Taková velkorysost mě sice ohromila, ale přece jen jsem se bála absolvovat pětihodinovou cestu s úplně cizím člověkem. Nicméně pětačtyřicet minut sexu s týmž cizincem mi proti mysli nebylo.
Holka, a ne ledajakáUsoudila jsem, že největší šanci na tento zážitek získám, když zorganizuju večírek s pohoštěním sestávajícím z vína a sýru. Tak jsem ho uspořádala, a to ve východním křídle kampusu, ve svém pokojíčku o rozměrech dva a půl krát tři metry. Opatřit víno znamenalo sednout v mrazivém počasí na kolo a vydat se do jedenáct kilometrů vzdáleného města Lorain, kde se nacházel nejbližší obchod s alkoholem. Sice tam po mně nechtěli prokázat plnoletost, ale prodali mi jen pivo, takže z plánovaného sýrovo-vinného mejdanu se vyklubala párty se sýrem, pivem a velkou krabicí různě kořeněných slaných sušenek. Jonaha jsem „jen tak mimochodem“ zahrnula mezi příjemce hromadného e-mailu, v němž jsem ze sebe udělala rozvernější osobu („Nazdar, lidičky! V úterý večer bych se ráda trochu povyrazila, CO VY NA TO?“), než odpovídalo skutečnosti. Jonah se dostavil a neodešel ani poté, co to všichni ostatní zabalili. To už jsem věděla, že spolu dojdeme minimálně až k ošemetné druhé metě. Povídali jsme si, zprvu vcelku živě, a potom naše rozprava nabyla podoby série přerývaných,  víceméně nesouvislých a nervózních výroků, jimiž nadměrně stydliví jedinci nahrazují polibky. Nakonec jsem se osmělila a sdělila mu, že otec je malíř a vytváří obrazy obřích penisů. Jonah se zeptal, jestli bych mu je neukázala na internetu, a v tu chvíli jsem se mu vrhla kolem krku a přešla do akce. Během pár vteřin jsem ze sebe shodila halenku, stejně jako při předchozí schůzce s pilotem, což na Jonaha zřejmě mocně zapůsobilo.
Pokračujíc ve své smělé krasojízdě jsem se natáhla pro kondom uložený v „prvácké krabičce poslední záchrany“ (ačkoli jsem studovala už druhý ročník a byla si více než jistá, že kdyby nastala apokalypsa, s lacinými slunečními brýlemi, müsli tyčinkou a minibalením leukoplasti si nevystačíme).


Tuto knihu Holka, a ne ledajaká koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Noxi.cz a Bux.cz.


ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Holka, a ne ledajaká:

Holka, a ne ledajaká
Holka, a ne ledajaká
Holka, a ne ledajaká
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !