Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Horáček a Hapka poprvé a naposledy naživo

9. 01. 2009 | Kultura
Charismatická osobnost, excelentní textař, dobrodruh a precizionista Michal Horáček oslaví 6. ledna 2009 čtvrtstoletí spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou.

Za tu dobu vzniklo pět společných autorských alb obsahujících 52 písní. To znamená v průměru dvě písně ročně. Na první pohled nijak omračující množství, na druhou stranu ovšem ten nejlepší důkaz, že v případě Horáčka a Hapky kvalita neustupuje kvantitě. Každá z těchto písní vstoupila v širší známost a téměř každá třetí se stala megahitem, který žije i po desetiletí. Kdo by se nepropadl do snění při nezapomenutelných hitech Dívám se, dívám, Štěstí je krásná věc, S cizí ženou v cizím pokoji, Rozeznávám, Levandulová, Vana plná fialek, Kocour se schoulil na tvůj klín....... a kdo by nedostal rozvernou, lehce nostalgickou náladu, když Bolek Polívka zpívá o Šašcích počmáraných!?
Přesto nikdy nezazněl živý koncert s písněmi této úspěšné autorské dvojice – natož celá divadelní hra! A právě to se v roce 2009 změní.

Horáček a HapkaSvětlo světa totiž spatří Horáčkův Kudykam, inscenace, která se dá s trochou nadsázky označit za „divadlo jedna báseň“. Text má 1800 zpívaných i mluvených veršů. Hudební část představení je dílem skladatele Petra Hapky, instrumentaci a scénickou hudbu dostal na starost Ondřej Brzobohatý. Premiéra se odehraje ve Státní opeře Praha 22. října 2009. Počet představení je v první sezoně omezen na 50, zájemci by si tedy měli s nákupem vstupenek pospíšit - předprodej je již zahájen a už dnes z poloviny vyprodán!  
Inscenace Kudykam v režii mladého, ale zkušeného a hudebně nadaného Dodo Gombára nabídne 20 písniček, z toho většinu nových. Kudykam bude také výpravnou podívanou plnou kouzel, počítá s mnoha změnami obrazů, scénickými efekty. Mladá scénografka Michaela Hořejší používá v Česku dosud nevídané postupy světových scén a originálně je rozvíjí. Navrhla také kostýmy a je i spoluautorkou námětu.
Kromě stálého obsazení bude Kudykam osobitý i tím, že uvede řadu hostujících hvězd, např. Jaromíra Nohavicu, Daniela Landu, Lucii Bílou, Karla Gotta nebo Matěje Rupperta.

O čem bude představení Kudykam vyprávět?

Prozrazuje to Michal Horáček na webových stránkách: „Děj je duchovní cestou hrdiny (Martin), jehož na počátku potkáváme v jeho pokojíku „Penziónu Svět“. Má se spokojit se svým „jistým“, anebo se vyklonit do nejistoty a do víru příležitostí i hrozeb, který správně tuší za dveřmi svého pokoje? Má následovat strýce, který se na takovou cestu kdysi údajně vydal a prý dospěl z pátého suterénu až kamsi nezměrně vysoko, možná až do přízemí? A má-li se k tomu odhodlat, bude vědět kudy kam? Jakmile si Martin tu otázku položí, ocitne se tváří v tvář svému zhmotněnému přání v podobě Kudykama – ten se mu nabídne jako průvodce.“ Hrdinu čeká mnoho překážek, největší boj ale musí svést sám se sebou. Jako každý z nás. Snad podvědomě tu autor navázal i na postavu Všezvěda Všudybuda, který provází poutníka v Komenského Labyrintu světa a ráji srdce...
Už před osmi lety Michal Horáček přiznal: „A já bych chtěl dokázat, že z té vysmívané, ošoupané, příšerné popmusic lze něco vzít a udělat z toho uměleckou výpověď, zpívanou literaturu.“ Dokáže to? Věštkyně v jeho hře hlásá vlastně Horáčkovo vyznání: „Vždyť jenom z toho, co je věčné / pochopíš věčnou nutnost dát/ v sázku sám sebe. Přijmeš vděčně / svobodný prostor zvaný Snad.“

Horáček a HapkaZájemci o představení Kudykam si mohou vstupenky zajistit v pokladně Státní opery Praha nebo v síti Bohemia Ticket. Následně také v pokladnách Divadla Broadway a Divadla Hybernia, v sítích Ticketportal, Ticketpro, Ticket Art a Sazka.

Předzvěstí inscenace bude v květnu 2009 vydání libreta Horáčkovy veršované hry Kudykam v knižní podobě s ilustracemi Borise Jirků. Před říjnovou premiérou vydá Sony BMG také stejnojmenné písňové album. Nahrávání prvních interpretačních pokusů začalo již v pondělí 5. ledna 2009. A protože nejen inscenace, ale i album projde obdobným procesem hledání nejvhodnějších interpretů (stejně jako předešlé CD Michala Horáčka Ohrožený druh), každý si může na webu Kudykam.net průběžně poslechnout ochutnávky písní a objevovat, jak se dílo vyvíjí. O interpretace se uchází řada známých i neznámých zpěváků a zpěvaček. „Při nahrávání bude interprety doprovázet pouze klavír, žádné jiné nástroje. Každý si píseň nazpívá tak, jak ji sám cítí, až potom vytvoříme instrumentaci,“ vysvětluje Michal Horáček, který osobně z pozice uměleckého producenta bdí nad celým realizačním procesem.

Průběh práce na projektu zaznamenává režisér Jan Mudra. Česká televize má v plánu uvést v září a říjnu 2009 sedmidílný dokument o napínavém hledání interpretů, kteří dokáží nejlépe vystihnout textařovu představu o hlavních postavách hry. Konečné odhalení finalistů však přijde stylově - až v posledním dílu.
Vydáním knihy a CD a sérií exkluzivních představení Kudykam příběh oslav společného výročí Horáčka a Hapky nekončí. Vyvrcholením totiž bude v únoru 2010 megakoncert v Sazka Areně za účasti hvězd, hostujících na všech vydaných albech.

 
Foto: © 2media.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !