Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Hořice - město kamenné krásy vystavují málo viděná díla Jiřího Středy

7. 09. 2020 | Česká republika
Hořice v Podkrkonoší jsou již po staletí spojeny s těžbou pískovce s ideálními vlastnostmi pro sochařské zpracování. Krása a charakter hořického kamene zaslíbily město umění a sochařské památky i současná díla udávají městu jeho nezaměnitelný charakter. Umělecká tvorba citlivě umístěná ve veřejném prostoru má potenciál oslovit nejen znalce oboru, ale i nejširší veřejnost, která běžně galerijní prostředí nevyhledává.

Vedle městského muzea, jehož stálá expozice seznamuje návštěvníky s těžbou a řemeslným i uměleckým zpracováním pískovce na Hořicku, náleží mezi přední propagátory a popularizátory sochařství v regionu především hořická Galerie plastik. Svým založením v roce 1908 patří k nejstarším sochařským muzeím ve střední Evropě.

Uměleckohistoricky cenná díla jsou umístěna v budově postavené dle návrhu architekta Jindřicha Maliny v polovině 70. let 20. století. Galerie se pyšní především pozoruhodnou kolekcí autorských sádrových plastik a soch v ušlechtilých materiálech. Návštěvníci zde naleznou díla snad všech zakladatelských osobností českého moderního sochařství – Václava Levého, Josefa Václava Myslbeka, Ladislava Šalouna, Josefa Mařatky, Jana Štursy, Bohuslava Kafky, Ladislava Jana Kofránka a mnohých dalších.

HořiceSochařskou expozici doplňují krajinomalby z počátku 20. století od Františka Kavána, Antonína Hudečka, Antonína Kalvody, Bohuslava Dvořáka, aj. a monumentální historická malba hořického rodáka Petra Maixnera. Vedle stálé expozice nabízí galerie bohatý výstavní program zaměřený na uměleckohistorické projekty, současné umění a řadu edukačních programů pro děti i širokou veřejnost. Až do 30. srpna letošního roku probíhá v Galerii plastik výstava sochaře Jiřího Středy Málo viděný.

Kurátoři vybrali pro hořickou výstavu řadu děl, která pro svou povahu privatissim nebyla dosud vystavována. V letních měsících tak mají návštěvníci gothardské galerie možnost objevovat zatím málo viděný svět Jiřího Středy.

„Autora poutají k východním Čechám vzpomínky z dětství v Náchodě i první sochařské zkušenosti, kterých nabyl v první polovině 70. let během studia na sochařské škole v Hořicích. Podstatným se pro Jiřího Středu stalo rané setkání s dílem sochaře Josefa Wagnera, na Chlumecko později zajížděl za Vojtěchem Adamcem starším, v němž nalezl umělecký i duševní vzor,“ uvádí PhDr. Jana Cermanová, Ph.D., kurátorka Galerie plastik.

„Hluboký respekt k tradici jej po absolvování Akademie výtvarných umění v Praze vedl k důkladnému studiu odkazu minulosti v evropských uměleckých sbírkách. Nadchl ho jasný řád a klidná monumentalita staroegyptských a sumerských soch, stejně jako stabilita a výraz postav archaického řeckého sochařství. Středovy figurální sochy se vyznačují čistou obrysovou linií a pevně definovanými objemy, robustními chodidly jsou důsledně spojeny se zemí. Nápadná hladkost povrchu figur je akcentována druhem použitého kamene nebo brilantně zvládnutým patinováním. Středova díla charakterizuje spojení zdánlivě obtížně slučitelných kvalit: jsou ušlechtilá a majestátní, zároveň prostá a skromná. V námětové složce Jiřího Středu zajímá lidská individualita, postavení jedince ve společnosti i jeho poslání ve světě,“ dodává Jana Cermanová.

Galerie plastik v Hořicích v Podkrkonoší tvoří nedílnou součást unikátního sochařského areálu, který podává zprávu o českém kamenosochařství celého 20. století. Sochařský komplex se nachází na vrchu Gothard, jen nedaleko centra Hořic, a přitom stranou ruchu města. Součástí areálu jsou rovněž lokality Starého a Nového hřbitova s cennými pískovcovými náhrobky a impozantní novorenesanční hřbitovní brána, tzv. Portál, jenž vznikl na přelomu 19. a 20. století dle návrhu Antonína Cechnera a Bohuslava Moravce jako práce studentů hořické sochařské školy. Vzrostlá zeleň Sochařského parku u sv. Gotharda s monumentálními pískovcovými sochami, jež vznikaly v rámci mezinárodních sochařských symposií v 60. a 90. letech minulého století, vytváří umělecky cennou a v českém prostředí zcela jedinečnou galerii pod širým nebem.

Mezinárodní sochařská symposia pořádaná v Hořicích se stala doslova moderním uměleckým pojmem. Dějištěm vůbec první akce tohoto druhu v Čechách se stal v roce 1966 opuštěný lom U sv. Josefa nedaleko Hořic.

Respekt k sochařské tradici jako jedné z nedílných součástí identity města vedl v r. 2002 zastupitele k rozhodnutí podpořit kontinuitu pořádání akce. Vůdčí uměleckou osobností se stal sochař Roman Richtermoc a posléze sochař Jan Pospíšil. Park U sv. Josefa, kde jsou sochy obnoveného symposia instalovány, spojuje lokalitu parku U sv. Gotharda s lomem U sv. Josefa, který již více než padesát let tvoří překrásnou přírodní scenérii hořických symposií.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hořice - město kamenné krásy vystavují málo viděná díla Jiřího Středy:

Hořice - město kamenné krásy vystavují málo viděná díla Jiřího Středy
Hořice - město kamenné krásy vystavují málo viděná díla Jiřího Středy
Hořice - město kamenné krásy vystavují málo viděná díla Jiřího Středy
Hořice - město kamenné krásy vystavují málo viděná díla Jiřího Středy
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezká pozvánkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles