Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hormonální antikoncepce a křečové žíly

15. 07. 2014 | Nemoci
Hormonální antikoncepce je v České republice velmi rozšířená. Odhaduje se, že ji užívá každá druhá žena v plodném věku. Koluje kolem ní mnoho mýtů, jedním z nejčastějších je ten, že způsobuje vznik křečových žil či způsobuje jejich zhoršení.

Odborné i laické názory na tento problém se liší. „Neexistuje jasný průkaz, že by hormonální antikoncepce zvyšovala riziko křečových žil. Hladiny hormonů při užívání hormonální antikoncepce v organismu mohou být dokonce nižší než za stavu bez antikoncepce.  Nicméně část žen popisuje zejména při zahájení užívání hormonální antikoncepce zhoršení varixů či objevení dalších příznaků chronické žilní choroby,“ vysvětluje doc. MUDr. Fait. Mezi tyto příznaky patří především pocity těžkých či oteklých nohou, křeče, bolesti a otoky dolních končetin. Výskyt těchto komplikací je závislý na hormonálním složení přípravků, zejména pak na dávce hormonů.

Hormonální antikoncepce a křečové žílyNěkteří odborníci považují za nevhodné užívání hormonální antikoncepce u žen, které již varixy trpí. Varixy jsou totiž projevem chronické žilní choroby, která způsobuje oslabení žilní stěny. Podobné varikosity jako na povrchových žilách, které jsou vidět, by se mohly vyskytovat i na žilách v hlubokém žilním systému. „Zpomalení toku krve v těchto varixech pak může zvýšit riziko nadměrného srážení krve a uzávěru žil – trombózy. A protože hormonální antikoncepce je s touto nemocí významně spojena, bylo by nerozumné rizika zvyšovat,“ vysvětluje gynekolog.

Reakce žilního systému na užívání hormonální antikoncepce je velmi individuální. Některé ženy si stěžují na tzv. metličkové žilky, což jsou rozšířené intradermálních žilních plexy (uložené v podkoží). Tyto symptomy poukazují na počáteční stav chronického žilního onemocnění a mohou, ale nemusí se zhoršit do vyšších stadií onemocnění. „Metličky se při nasazení hormonální antikoncepce mohou nově objevit, zhoršit nebo zůstat nezměněny.  Nicméně zde je souvislost s rizikem tromboembolické nemoci nulová,“ vysvětluje gynekolog.
„Moderní nízkodávkované přípravky kombinované hormonální antikoncepce mají tedy minimální vliv na vznik chronického žilního onemocnění, včetně varixů. Ještě menší vliv by měly mít čistě gestagenní pilulky. U žen s masivními varixy je z důvodů rizika vzniku trombózy však jednodušší zvolit zcela nehormonální antikoncepční metodu například nitroděložní tělísko,“ shrnuje gynekolog.

Obecně ale platí, že pokud trpíte příznaky žilního onemocnění (bolest nohou, těžké nohy), otoky nohou, metličkovými žilkami či drobnými varixy, pak bez ohledu na užívání hormonální antikoncepci neměli byste tyto příznaky zanedbávat a spoléhat se na samoléčbu. Problémy raději konzultujte s lékařem, který vám doporučí vhodnou léčbu. Většinou se začíná s režimovými opatřeními, jakosprávná životospráva, aktivní pohyb, pravidelné zvedání nohou do výšky, cvičení nohou na podporu žilního oběhu. Dále se pak doporučují kompresní punčochy a lékařem předepsané léky na žíly - venofarmaka.

„Kombinace hormonální antikoncepce a venofarmak je možná. Pomocí nich lze překlenout například počáteční nepohodlí v oblasti dolních končetin, které může být přechodné, než si organismus na nově nasazenou hormonální antikoncepci zvykne. Stejně tak je možné jejich užití tam, kde hormonální antikoncepce má jiný významný přínos a její užívání má více výhod než rizik včetně možnosti vzniku varixů.“ vysvětluje doc. MUDr. Fait.

U masivních varixů stejně jako u ostatních žilních nemocí je jistě vhodné se vyhnout všem hormonálním přípravkům bez ohledu na aplikační cestu (náplasti, pilulky, kroužky). Ideální variantou je buď bariérová antikoncepce či spermicid, které ale vyžadují poměrně pečlivé užívání. „Bariérové metody jsou vhodné zejména u mladých žen ve fázi hledání partnera, jelikož brání přenosu pohlavních nemocí. Pro zralé ženy s trvalejším vztahem je ideální variantou nitroděložní tělísko. Na trhu je několik typů pro různé uživatelky. Dávno již neplatí, že by tělísko nemohly mít žen, které dosud nerodily či ženy po císařském řezu. Nitroděložní tělísko nemá na varixy žádný vliv,“ uzavírá lékař.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ona má hormonál.antikoncepce (HA) ještě i jiné stránky než je případný negativní vliv na zdraví. Mám na mysli hlavně její raně potratový účinek při selhání primární funkce bránění ovulaci, což potvrdil i známý sexuolog Radim Uzel - viz http://aktualityhvezd.wordpress.com/2010/03/15/radim-uzel-potvrdil-abortivni-ucinky-hormonalni-antikoncepce/ Považuji za velké zlo, že o těchto i dalších negativních účincích HA gynekologové velmi málo informují. Mnohé ženy by možná už z etických důvodů odmítly. Raně potratově působí i další metody bránící uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze, jako zmíněná nitrodělož.tělíska atd., které jsou klamně nazývany „antikoncepční“.
Nevím, proč se musí všem vnucovat HA, když se zcela přiroz.metodou neplodných dnů aplikovanou s pomocí malých osobních počítačů vyvinutých pro tento účel lze dosáhnou spolehlivosti srovnatelné s HA - viz např.: http://www.naturcomp.cz/ , zkušenosti uživatelek viz http://www.prozdravi.cz/recenze/lady-comp-prirozena-antikoncepce.html
Obrázek uživatelky
profil
mě antikoncepce dělala dost problémy, ale křečové žíly jsem naštěstí neměla. přešla mě chuť na sex, často mě bolela hlava a byla jsem náladová. Jediné co mě drželo.abych ji užívala dál,byla hezká pleť. Taky jsem měla pocit, že mě pořád svědí nohy, takže jsem ji nakonec vysadila. Pleť teda vypadala katastrofálně, hrozně se zhoršila. Proto jsem začala zase pravidelně navštěvovat kosmetičku, to její čištění dost pomáhalo a poradila mi, že je dobrý i ostropestřec a taky probiotika. Měla jsem i slabší imunity, tak jsem si koupila biopron forte. A ještě jsem četla, že je na plet dobrý zinek, takže jsem ho zobala taky. Jsou to teď asi 4 měsíce a pleť se konečně začíná vracet do normálu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles