Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Hortenzie kvete do konce léta

15. 05. 2012 | Zahrádka

Hortenzie je opadavý keř, který můžeme pěstovat jak doma v bytě, na balkónech tak i venku na zahradě.

Tato rostlina kvete od jara do konce léta v různých barvách. Mezi nejtypičtější barvy patří růžová, bílá a také modrá. Modrá ale sama od sebe vypěstovat nejde, této barvy docílíme „přebarvením“ jiné. Výška hortenzií se u nás pohybuje okolo 1 až 3 metrů. Květenství bývají minimálně 10 centimetrů velké, okoličnaté a listy mívají vejčitý tvar.

Při pěstování na zahradě se vyhýbáme místům, kde je prudký vítr. Má ráda světlé stanoviště, dobře snáší i polostín, ale nemá ráda přímé slunce.  U hortenzií musíme dávat pozor na to, abychom je nepřemočili nebo aby naopak nepřeschly. Zaléváme je měkkou vodou, může být dešťová.

Hnojiva by měla být kombinovaná, bez vápníku s přidáváním rašeliny a humusu. Po vysazení hnojíme nejprve 3x zhruba co 2 týdny hnojivem Kristalon Start a je dobré také přidávat železo. Poté také co 2 týdny hnojivem Kristalon plod a květ a to do té doby než začne kvést.  Mezi sestříháváním a nasazením nových výhonů tento keř nehnojíme.

 

Hortenzie se množí řízkováním vrcholovými řízky.

Na zimu před promrznutím chráníme hortenzii zhruba 10 – 15 centimetrovou vrstvou mulče. Suché a překrývající se větve, také slabé a odkvetlé nesestříháváme na podzim, ale až na jaře. Většinou od poloviny května do poloviny června.

Na svém stanovišti vydrží hortenzie i několik let.

Mezi nejčastější choroby hortenzií patří např. plíseň šedá, velké množství slunce může zase popálit listy.

 

Hydrangeamacrophylla – Hortenzie velkokvětá

Tento druh Hortenzie pochází z Číny a Japonska a je z Hortenzií nejpěstovanější. Původní barvou je růžová, ale vyskytuje se i v jiných barvách např. bílé a také modré. Pokud chceme mít hortenzii v modré barvě, musíme změnit pH půdy na kyselejší (nejlépe 3,5 – 4,5) a to tak, že přidáváme speciální hnojivo pro modré hortenzie, přidáváním síranu hlinitého anebo zaléváním 1% roztoku kamence hlinitoamonného 1 – 2 x týdně a to po dobu minimálně 6 týdnů. Pokud s tímto ale přestaneme úplně, hortenzie se zbarví zpět do své původní barvy.

 

HydrangeaarborescensGrandiflora – Hortenzie stromečkovitá velkokvětá

Je to další často pěstovaná hortenzie, její výška bývá okolo 2 metrů a pochází ze severní Ameriky. Květy jsou bílé barvy, květenství jsou široké kolem 15 cm a jednotlivé květy měří asi 2 cm. Je háklivá na vápník v zálivce anebo v půdě. HydrangeaarborescensGrandiflora kvete od června až do příchodu prvních mrazíků.

 

Některé další druhy hortenzií:

HydrangeaserrataBluebird – hortenzie pilovitá

Hydrangeaquercifolia – hortenzie dubolistá

Hydrangeapetiolaris – hortenzie řapíkatá

Hydrangeavillosa – hortenzie drsná

                                                                                                                  

Peggy89 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zkuste dát na podzim na hortenzii zhruba 1 kolečko slamnatého hnoje a přez zimu přikrýt chvojím a zastřihnout až někdy v květnu...známá říkala že po tom hnoji by se měla vzpamatovat Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
potřebovala bych poradit, co dělám špatně, že mi hortenzie nerozkvete i když má na květy nasazeno...opakuje se to už 3.rok....z velkého květu rozkvetou tak 2-3 kvítky a ostatní zůstane nerozkvetlé.....jsem asi špatná pěstitelka...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já se jí snažím také pěstovat ale nikdy mi nepřežije zimu.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásny kvet
Obrázek uživatelky
profil
jsem hortenzii měla (a ještě mám) růžovou - ale odkvetla a opadaly listy a nic se neděje, zalévám, mírně, třeba se chytne ..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles