Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hortenzie – pěstování, vhodná půda, řez a hnojení

29. 05. 2014 | Zahrádka
Hortenzie patří k velkým favoritkám našich zahrad. Svou popularitu si získaly především díky okázalým květenstvím, která jsou dekorativní nejen čerstvá, ale také po usušení. Samotný květ je drobný a nenápadný, část rostliny, jež nás tak okouzluje svými barvami a tvary, jsou vlastně specifické barevné listy u květů, nazývané listeny. Listen spolu s květy tvoří květenství. Mohutná a přesto křehká květenství jsou bezpochyby nepřehlédnutelná, ať už keř vysadíme v zákoutí nebo jako soliteru.

Hortenzie můžeme pěstovat ve volné půdě, i v nádobách na terasách a balkónech. Hortenzie ve volné půdě nejsou nijak zvlášť náročné na péči, nejdůležitějším faktorem pro vypěstování krásných a zdravých keřů je správný výběr stanoviště a příprava půdy. Rostlinám na terasách a balkónech budeme muset věnovat větší péči, odměnou nám však budou krásné barvy bohatých květenství.

Hortenzie – pěstování, vhodná půda, řez a hnojeníVýběr stanoviště pro hortenzie

Abychom se mohli těšit ze záplavy barevných květenství, musíme hortenziím poskytnout dostatek světla. Množství světla ovlivňuje také zabarvení listenů, takže pokud si například koupíme sytě růžovou hortenzii a neposkytneme jí dostatek světla, bude vybledlá. Na druhou stranu i přímé slunce nebo trvale stinné stanoviště hortenziím nevyhovuje. Proto bychom měli zvolit takové místo, kde bude chráněna před prudkým slunečním zářením, tedy částečně přistíněné. Hortenzie jsou choulostivé na průvan, proto by měly být chráněné například výsadbou nebo zdí domu.

Tip odborníka:

„V zimě může keře hortenzií ohrozit rozdíl teplot v noci a ve dne. I když budou teploty pod nulou, ostré zimní slunce přes den je může spálit. Rostliny bychom měli na zimu zastínit chvojím, vrstvou mulče nebo listí až do výšky cca 10 cm,“ radí Alena Pobudová.

Vhodná půda pro hortenzie

Hortenzie patří k rostlinám, kterým vyhovují kyselejší půdy. Potřebují také hodně vláhy, ale nesnášejí přemokření. Ideální je humózní, propustná, kyprá kyselá půda. Před výsadbou proto celou plochu určenou k výsadbě důkladně do hloubky zryjeme, přidáme kravský hnůj nebo kompost a rašelinu.

Hnojení a výživa

U hortenzií dbáme na pravidelnou výživu a dostatečný přísun živin. Hnojíme v jarním období kombinovanými hnojivy, která neobsahují vápník. V nabídce jsou i speciální hnojiva pro hortenzie. Nejpřijatelnější formou hnojení je aplikování zálivkou. V březnu a dubnu můžeme přidat také dobře vyzrálý kompost nebo kravský hnůj a rašelinu. Zálivkou přihnojujeme před začátkem květu, po nasazení květů nehnojíme. Další hnojení aplikujeme až v létě a nakonec v září. V pozdějších termínech není hnojení již vhodné, dřevo by nestihlo vyzrát.

Řez hortenzií

Řez u hortenzií provádíme až na jaře od poloviny května do poloviny června nad 3. až 4. pupenem. Pokud bychom uřízli větve níž, rostliny by nekvetly, jelikož si květní pupeny zakládají v předchozí sezóně. U keřů dále ořežeme suché a slabé výhony, odkvetlé části a překrývající se větve. Pouze u hortenzie latnaté můžeme hlubší řez provést na podzim, čímž podpoříme její růst a kvetení.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hortenzie – pěstování, vhodná půda, řez a hnojení:

Hortenzie – pěstování, vhodná půda, řez a hnojení
Hortenzie – pěstování, vhodná půda, řez a hnojení
Hortenzie – pěstování, vhodná půda, řez a hnojení
Hortenzie – pěstování, vhodná půda, řez a hnojení
Hortenzie – pěstování, vhodná půda, řez a hnojení
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na zahradu máme zahradníka.Sama bych to nezvládla.
Obrázek uživatelky
profil
Hortenzie mám ráda, krásně kvetou. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám před domem několik keřů hortenzií už 45 let...
souhlasím se vším,co je o této rostlině v článku psáno,jen bych dodala,že když kvetou,potřebují hodně vody...v suchém a horkém létě mi květy vadly..
hortenzie zdobí svými hvěty zahradu celé léto,k podzimu s zbarvují do červena,prostě krásné a všichni kolemjdoucí se zastavují a obdivují je...
když na jaře přihrnu větvičku do hlíny,do podzimu nebo do příštího jara zakoření a tak jsem si vypěstovala spoustu nových sazenic...přesadila nebo rozdala...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles