Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Hosta – královna stinných zahrad

3. 08. 2011 | Zahrádka
Nádherná květina, která pochází z jihovýchodní Číny, je spíše okrasná listem, ale za to s pestrou paletou barev. Též se jí říká bohyška, nebo funkie, a patří mezi jedny z nejpopulárnějších trvalek na světě. Celým jménem Hosta plantaginea patří do čeledi agávovité (Agavaceae). Je to jednoděložná rostlina a je známo asi 40 – 50 druhů.  

Hosta dorůstá do výšky od 30 cm do 80 cm, podle druhu a je nenáročná na půdu. Zemina by měla být vlhká, propustná, neutrální. Jak je již z názvu patrné, Hosta se hodí do polostínu nebo ji můžete mít i v úplném stínu. Některé druhy snesou i plné slunce, ale musí mít dostatečně vlhkou zeminu. Je to krásná solitera, ale sázet ji můžete i do trvalkových záhonů. Buď ji vysázíte k rostlinám a stromům, které ji výrazně převyšují, nebo naopak k trvalkám, které jsou menšího vzrůstu a mají nenápadné listy, pak krása bohyšky vynikne naplno.

Hostu je možné vysadit i do nádob, kde jsou neobyčejně pěkné. Pokud si ji do nádoby zasadíte, je náročná na vodu a živiny. Je potřeba ji také častěji dělit, je to velice snadné a možné i několikrát do roka. Nejvhodnější doba je z jara těsně před rašením.

Jak jsem již v úvodu psala, Hosta má nepřeberné množství barev listů od tmavě zelené přes zlatavou, modrosivou až po listy se žlutým a bílým žíháním. Jsou velké, srdčité, celokrajné a vyznačují se výraznou žilnatinou. Kvalita a zabarvení listů závisí na půdních podmínkách a prostředí, do kterého jste je vysadili. Listy mají i další velký význam pro rostlinu, řapík listů je žlábkovitý, při dešti tak zachycují vodu, která stéká přímo ke kořenům. Vláha je pro Hostu opravdu velmi důležitá.

Květy má nejčastěji světle fialkové, ale i bílé a jsou uspořádány v hroznech. Kvete během července a srpna, některé druhy i v době babího léta, tedy v září. U mnohých druhů květy hodně pronikavé voní. Linou se vůně různé, od citrónové až po jemně vanilkovou. Za teplých dní, kdy vítr moc nefouká, nádherně provoní své okolí.

Pokud bude mít Hosta ty správné podmínky, tak na místě setrvává dlouhá léta, velmi úspěšně se bude rozrůstat, a bude královnou vaší krásné zahrady.

Iris - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hosta – královna stinných zahrad:

Hosta – královna stinných zahrad
Hosta – královna stinných zahrad
Hosta – královna stinných zahrad
Hosta – královna stinných zahrad
Hosta – královna stinných zahrad
Hosta – královna stinných zahrad
Hosta – královna stinných zahrad
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám ji na zahrádce už asi 20 let.Dostala jsem ji od tety.Mám ji za domem a nevadí ji ten stín.
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za komentářeSmajlík

bendlinka, není začSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsaný článek..Hosta je vděčná rostlina...letos jsem si ji rozmnožila,už je na 3 místech...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za komentářeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Moc hezká trvalka. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles