Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Hovězí maso a jeho zastoupení v jídelníčku

13. 02. 2012 | Diety
Maso hraje důležitou roli ve všech světových kuchyních. Chov zvířat na maso, jeho zpracování a úpravy se stále zdokonalují. Poskytují tak zdravější, kvalitnější a chutnější maso. Lze říci, že si jen málo potravin získalo takovou oblibu pro své široké využití, chuťové vlastnosti a výživnost.

Stejně jako široká veřejnost, tak i odborníci se v názorech, zda jíst, či nejíst maso, liší. Každopádně se nakonec všichni shodnou, že nejdůležitější je dodržovat vyváženou stravu obsahující přiměřené množství masa a dalších potravin důležitých pro normální funkci a skladbu těla.

Maso obsahuje 50–80 % vody, 15–23 % bílkovin, 2–50 % tuku a malý podíl sacharidů (glykogen). Z minerálních Hovězí masolátek fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo, vitaminy B1, B2, PP, A. Samozřejmě opět záleží na druhu masa. Pokud si vyberete drůbeží maso, můžete si být jisti nižším obsahem tuku oproti masům ostatním.

Hovězí a telecí maso je výborným zdrojem kvalitních bílkovin, které poskytují základní aminokyseliny nutné pro zdravý růst a vývoj lidského těla. Zejména hovězí maso je důležitým zdrojem železa ve formě, kterou tělo dobře zpracuje.

Hovězí maso


Abychom dosáhli maximální chuti hovězího masa, je zapotřebí nechat je nejdříve odležet. Kvalitní vyzrálé hovězí maso by nemělo mít červenou barvu, ale barvu burgundského vína, tuk by neměl být bílé barvy, ale krémové.    Hovězí maso má pravděpodobně ze všech mas nejširší využití. Lze ho upravovat pečením, dušením, smažením, grilováním i vařením.

 Je možné říci, že hovězí maso je pokrmem pro každou příležitost. Kuchaři je hojně využívají také při přípravě polévek a vývarů a je nedílnou součástí slavnostních hostin. Nejlepší maso na minutky musí mít pravidelnou síť tukových žilek, které dodávají masu chuť a šťavnatost. Barva masa je samozřejmě velmi specifická a je dána původem, plemenem, pohlavím, rozmanitostí krmení, způsobem porážky zvířete apod.

Hovězí maso je nejlepší ukládat do nejspodnější části lednice, aby se nedostalo do styku se syrovými potravinami. Nebalené maso, mleté maso a malé kusy telecího se doporučuje spotřebovat v den nákupu. Hovězí i telecí maso se dobře mrazí a vydrží zmrazené půl roku až rok. Při rozmrazování je třeba dbát na pomalý proces, nejlépe přes noc v lednici.

Na kvalitě hovězího masa snad nejvíce poznáte vliv chovu, výběr plemen, kvalitu zrání a zpracování masa. Na jedné straně můžete mít plec, která je z krávy a hodí se leda na vaření v tlakovém hrnci, a na straně druhé uděláte z plece kukuřicí krmeného mladého dobytka vybraných plemen (Angus) výtečný steak.

Zdroj, foto: Interspar.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hovězí kupuji v makru
Obrázek uživatelky
profil
Hovězí kupuju v makru a to i na tatarákSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
v Globusu kupuji také a jsem spokojenáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
maso, kupuji u soukromníka, který chová býčky, to je masíčko Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky kupuju v Globusu a troufnu si říct, že mají lepší maso než u našeho řezníka Smajlík. Je tam přece taky výsek a řezník a co na tom, že to je v hypermarketu?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles