Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrad Plumlov

17. 08. 2020 | Česká republika

Léto je klasickým obdobím, kdy lidé jezdí na různé hrady a zámky. Pro inspiraci je navštěvujeme, abychom vám přiblížili několik námětů, kam se můžete vydat. Jednou ze zajímavostí naší české historie je i hrad Plumlov, přičemž nejdříve přiblížíme jeho genezi.

První zmínka o hradu Plumlov je na konci 13. století. Na začátku 17. století byly přistavěny hradby s baštami, příkop a nová brána s padacím mostem. Hrad nechal postavit Přemysl Otakar II. na nádvoří dnešního zámku. Byl to jednoduchý pevněný hradní palác, který sloužil k ochraně kolonizované oblasti.

Hrad vlastnilo několik majitelů. Po Přemyslu Otakarovi II. přenechal vévodovi Mikuláši Opavském. Po něm hrad vlastnil krátkou dobu král Jan Lucemburský. V letech 1322 až 1325 sídlili na hradě páni z Kravař a od roku 1491 byl majetkem Pernštejnů. Ti byli jedním z nejslavnějších rodů, který sídlil na plumlovském hradě. Za jejich více jak stoleté vlády dochází totiž k největšímu rozkvětu Plumlova.

Hrad PlumlovRod Pernštejnů nejvíce proslavilo rybářství. Na jižní straně hradu zakládají dodnes známý Pernštejnský rybník. Zakládají též hospodářský dvůr, pivovar, sladovnu, ovčíny a sýpky. Dne 6. června 1586 hrad vyhořel, ale bohužel i když rozkvět za vlády Pernštejnů byl největší, neměli dost prostředků na opravu, a proto hrad prodali Lichtenštejnům v roce 1599. Ti ho opravili, přistavěli kamenné hradby s baštami, příkopem a novou bránou s padacím mostem, aby hrad lépe odolával nepřátelům.

Protože byl hrad po těchto úpravách považován za nedobytný, uschovali v něm katoličtí šlechtici a kláštery nejcennější věci. To zlákalo v roce 1643 Švédy, kteří přitáhli s vojsky do Plumlova. Hrad vypálili a vydrancovali. Tuto smutnou událost dodnes připomíná pamětní deska a dvě dělové koule zazděné ve zdi zdejšího kostela. Po třicetileté válce byly na hradě provedeny jen nutné opravy. Sloužil jako obydlí pro purkrabí a úředníky.

V roce 1801 byl hrad poškozen vichřicí, neopraven a nakonec zbořen. Dodnes můžete vidět zbytky zdiva sklepů a klenbu hradní studny, které přinášíme na fotkách. Přesto je možné vidět, jak hrad vypadal původně i po přestavbě alespoň na kresbách, které rovněž přikládáme. I když je dnes na příslušném místě jen zřícenina hradu, tak Vás může mile překvapit zámek opodál, ale o tom zas někdy příště.



Lotusolog - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hrad Plumlov:

Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
Hrad Plumlov
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
škoda ho Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článeček i fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles