Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrozí vám cestovní trombóza?

4. 06. 2011 | Nemoci
Cestovní trombóza je jedním z rizikových faktorů souvisejících s cestováním na delší vzdálenosti. Tomuto onemocnění lze však účinně předcházet. Zjistěte, zda jste ohroženi při cestování na dovolenou trombózou a jaké preventivní kroky učinit.

Dopravní prostředky všeho druhu, automobily počínaje a letadly konče, otevřely lidem nové možnosti, jak v poměrně krátkém časovém horizontu překonat velké vzdálenosti mezi zeměmi či kontinenty. Bohužel to s sebou nese i řadu nepříjemností, mezi něž můžeme zařadit například cestovní trombózu. Toto onemocnění je nejčastěji spojováno s dlouhými cestami letadlem, a to zejména ve stísněných prostorách, v tzv. economy class (někdy se můžeme setkat i s označením „syndrom ekonomické třídy“).

Nejrizikovější jsou lety trvající déle než 5 hodin, kdy člověk po celou dobu sedí v jedné poloze s minimálním pohybem končetin. Tím je vyřazena z činnosti tzv. svalová pumpa, která napomáhá v návratu žilní krve z periferních partií lidského těla zpět do srdce. Poloha lidského těla vsedě navíc přispívá Hrozí vám cestovní trombóza?ke zpomalení toku krve v cévách dolních končetin. Krev tedy v žilách stagnuje a má tendenci se srážet a vytvářet tzv. tromby (krevní sraženiny). Nejčastěji se tak děje v žilách v oblasti lýtka. Takový trombus pak žílu buď částečně nebo zcela ucpe, což se může projevit bolestivostí, zarudnutím a otokem postižené končetiny. Trombóza však může proběhnout i asymptomaticky, trombus je po čase přirozenými mechanismy rozpuštěn a postižená osoba tak vůbec nemusí zaregistrovat, že došlo k nějakému problému.

Při cestování letadlem se ke dvěma výše zmíněným hlavním vyvolavatelům trombózy přidávají ještě další faktory, a to snížený příjem tekutin a jejich zvýšené ztráty způsobené suchým vzduchem v kabině letadla. Navíc nižší atmosférický tlak přispívá k aktivaci krevní srážlivosti.

Nejzávažnější komplikací trombózy žil dolních končetin je pak plicní embolie, kdy se vzniklý trombus může uvolnit a doputovat krví až do plic. Náchylnost ke vzniku trombózy však není u každého člověka stejná. Nejohroženější jsou obézní osoby s BMI (Body mass index) vyšším než 30 kg/m2, osoby s vysokým vzrůstem (nad 190 cm) a ženy užívající hormonální antikoncepci.

Jako většině zdravotních komplikací i cestovní trombóze lze vhodným způsobem předcházet. Zejména rizikovým skupinám se doporučuje během cesty přijímat dostatečné množství tekutin (minimálně 1 litr / 5 hodin cesty), s výjimkou kávy a alkoholických nápojů. Vhodné je zařadit krátkou procházku uličkou letadla, klidně i několikrát během letu. Vhodné je i nošení kompresních punčoch. U velmi rizikových osob, například po prodělaném infarktu či náročné operaci, je dobré plánovanou cestu konzultovat s lékařem a případně zvážit nějakou formu preventivní antikoagulační terapie.


Zdroj: Aries.eu
autor: Matěj Hrunka


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Přiznám se otevřeně měl jsem možnost poznat jako funguje zdravotnictví. Věděl jem už roky že mám trombózu. Tělo mě nutilo nezůstavat na místě a chodit. Lidi se mi smáli, že jsem jako z filmu Marečku podejte mi pero. Souhlasím že se sraženina muže rouzpištet, protože po pádu na kole jsem měl pocit jako když mi sraženina polevila. Problém s prokrvením jsem měl už řadu let. Nic jsem nedělal. Verdik jsem měl potvrzený nepřímo v roce 2004. Doktoři se semnou nechtěli bavit a vyslechnout co mám za problémy a všechno schvalovali na psychickou poruchu. Blbost téměř všechno bylo spojování jak s APS tak i trombózu durálního sinu. Právě protože je to docela nebezpečná sitace, ale mladí lidé mají výhodu že se může samovolně rozpouštet. Antikoncepce je pěkně svinstvo, protože hlasina hormonu estrogenu ovlivnujem srážlivost. Sraženina v tepnách nemám skoro žádné vedlejší i když rizika jsou všude o to žíly přínášení potíže. Umrtnost je potřeba taky zohlednit. Vyšetřit hematologem než brát HAK!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles