Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Hrubá stavba před zimou. Co vše je třeba stihnout a co počká na jaro?

30. 09. 2016 | Novostavba
Stavba domu je nákladná a časově náročná záležitost, kterou není radno podcenit. Řada investorů využívá právě nadcházející období končícího léta a nastupujícího podzimu k tomu, aby před tím, než teploty klesnou pod nulu, zvládla své bydlení dostat do fáze hrubé stavby. Co si pod tímto termínem představit? Co hrubé stavbě nesmí chybět a za jakých podmínek lze v realizaci pokračovat i v zimním období?

Máte za sebou výběr vhodného pozemku, který je napojený na inženýrské sítě, máte stavební povolení i projektovou dokumentaci k domu. Zbývá se jen pustit do samotné stavby vysněného rodinného domu – ať už s pomocí profesionálů ze stavební firmy, či svépomocí. Čím začít?

Základem jsou základy

Dobré základy jsou důležité a u stavby rodinného domu to platí dvojnásob. Základy totiž přenášejí hmotnost domu na podloží, a jejich správné provedení je proto pro jeho výstavbu stěžejní. U dobrého podloží si zpravidla vystačíte s levnějšími základovými pásy, u problematičtějšího padá volba na kompaktní základovou desku, která váhu domu přenáší na celou svoji plochu. Při realizaci základové konstrukce je třeba myslet na uložení technických sítí i správnou hydroizolaci.


Hrubá stavba před zimou. Co vše je třeba stihnout a co počká na jaro?Stěny, stropy i balkony

Máte-li připravené základy, můžete se vrhnout na samotnou stavbu domu. Hrubá stavba zahrnuje všechny obvodové a vnitřní nosné stěny, stejně tak všechny stropy, nenosné příčky a také lodžie nebo balkony. Při výběru materiálu je vhodné vždy volit svislé a vodorovné stavební konstrukce z jednoho stavebního systému. Moderní stavební systémy už dnes totiž počítají s ucelenou řadou stavebních doplňků, která zahrnuje například i překlady, rohové cihly a další prvky. Není proto nutné zdivo řezat či sekat.

Stavba musí být pod střechou

Tak jako domu nesmí chybět základy, je nedílnou součástí hrubé stavby též dokončená nosná střešní konstrukce včetně položené střešní krytiny a prostupu komína. Ještě, než se pustíte do vlastního pokrývání, je důležité zkontrolovat provedení izolace a osazení fólie. Je důležité používat kvalitní fólii a pracovat správným technologickým postupem. Bohužel i dnes se setkáváme s tím, že je fólie přibitá k latím hřebíky či není dostatečně překrytá. Už při stavbě je dobré myslet i na doplňky včetně užitečných drobností, jako jsou třeba nášlapné rošty.

Okna, dveře nejen proti nezvaným návštěvníkům

Dům, který má všechny zdi i střechu, je potřeba nakonec rovněž uzavřít. Okna, vchodové i balkonové dveře mají pro hrubou stavbu hned dvojí účel. Jednak dům, ačkoliv je ještě nevybavený, uchrání od nezvaných návštěvníků, za druhé pak umožní temperování interiéru (tedy jeho vyhřátí a udržování stálé teploty) a v neposlední řadě i provádění vnitřních stavebních prací i během zimního období.

Přestávka přes zimu? S novými technologiemi není nutná

Nepřítelem stavařů i nedočkavých investorů bylo vždy zimní období a nízké teploty. S klesající teplotou se totiž zpomalují chemické reakce v materiálech, a mohou dokonce zcela ustat. Vedle toho také u některých materiálů hrozí vlivem mrazu vznik trhlin. Nutné odstávce v době, kdy teploty klesají pod nulu, lze však předejít. Speciálně upravené malty umožňují zdění až do teploty −5 °C a k dostání jsou i cementové potěry či přísady do omítek.

Dejte stavbě čas si odpočinout

Přestože dnešní technologie umožňují stavařům takřka nepřetržitou práci – za předpokladu, že se teploty venku drží do zmíněných −5 °C –, je na místě nechat hrubou stavbu domu nakonec též nějaký čas odpočinout, takzvaně „vymrznout“. Domu se tak dá prostor k tomu, aby pořádně vyschnul, dotvarovaly se použité materiály a všechny konstrukce správně dosedly. Na jarní období, až si stavba řádně odpočine, tak můžete nechat třeba dodělání venkovních omítek i zateplení.

Zdroj, foto: KM Beta


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrubá stavba před zimou. Co vše je třeba stihnout a co počká na jaro?:

Hrubá stavba před zimou. Co vše je třeba stihnout a co počká na jaro?
Hrubá stavba před zimou. Co vše je třeba stihnout a co počká na jaro?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles