Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hubnete? Správný pitný režim je voda na váš mlýn!

13. 07. 2017 | Péče o tělo
Voda je základ života, hlad je převlečená žízeň – důležitost pití doslova pramení i z těchto rčení. Pravidelný pitný režim je nezbytnou součástí zdravého životního stylu, a dostatečný příjem tekutin je zásadní obzvlášť v teplém letním počasí. Pokud zároveň pracujete na vylepšování své postavy, možná jste nevěděli, že důležitým dílem skládačky vedle vyvážené stravy a pohybu je právě pití.

Tichá voda totiž skutečně břehy mele.


Jaké množství tekutin je vhodné během dne vypít?

Přestože jsou lidé odlišní svou váhou, věkem a životním stylem, ztrácejí při běžném režimu vylučováním, pocením a dýcháním zhruba dva a půl až tři litry vody denně. Podobné množství je tedy zapotřebí znovu získat zpět. Nikoliv ale nárazově. Příjem tekutin by měl být rovnoměrně rozprostřený do celého dne tak, abychom ledvinám usnadnili pravidelné vylučování. Ve větším teple, kdy se i více potíme, je doplňování tekutin, a především minerálů, obzvlášť důležité. Ideální je voda v čisté formě, tedy bez průmyslově vyráběných šťáv, přidaných cukrů nebo sladidel. Vhodná je s citronem nebo jiným čerstvým ovocem či okurkou.

Jestliže bojujete s ručičkou na váze a nadbytečná kila se vám stále nedaří shodit, problém může tkvět právě v pitném režimu. Jestliže není zajištěno dostatečné vylučování, kterému správný příjem tekutin pomáhá, nemusí v takovém případě fungovat ani dieta. Při odbourávání tuku se z těla vyplavují toxické látky, a správný pitný režim k tomu významně přispívá.

Pomoc při hubnutí

Studie nasvědčují tomu, že lidé, kteří hodně pijí, mají menší příjem potravy. V kombinaci s menším příjmem energie, kterou díky tomu nepotřebují doplňovat v příliš velké míře, tak vlastně „ošidí“ jídlo pitím. Tato metoda jim pomáhá ke snazšímu hubnutí. Pozor ale na opačný trend, tedy nadměrný příjem tekutin, nazývaný aquaholismus. Tělo má svoje vnitřní regulační mechanismy, dva a půl litru vody denně k jeho správnému fungování opravdu stačí.
Dostatečné zavodňování organismu dokonce slouží jako prevence zbytečného zadržování tuků a vody. Pokud trpíte zadržováním vody v těle, rozhodně tedy neplatí, že byste měli pít o to méně. Namísto toho je žádoucí pozměnit celý stravovací režim a zařadit do něj potraviny, které pomáhají s odvodněním – například rajčata, rukolu nebo třeba meloun. Ten sice přispívá k hydrataci, umí však tělo nabudit i k vylučování. Zadržování vody v organismu může být způsobeno poruchou lymfatického systému. Vrátit jej do rovnováhy pomáhá vedle zvýšeného příjmu tekutin také strava bohatá na draslík, kam patří banány, brokolice nebo třeba brambory. Vhodnou skladbu jídelníčku zajišťují také odborně sestavené stravovací plány, nebojte se proto obrátit na certifikované výživové poradce.

Pokud tělo nedostává dostatečný příděl tekutin, signalizuje jej bolestmi hlavy, únavou, křečemi, ale i poklesem výkonnosti nebo sníženou elasticitou pokožky. Ta po vodě prahne především v teplých letních měsících. Díky ní se kůže prokrvuje a je vyživována. Pro pleť jsou výborným zdrojem vody nejen krémy a séra, ale pro ženy jsou důležité také vhodné odličovací produkty. Doporučila bych péči s různými druhy a typy kyseliny hyaluronové, protože zlepšují hydrataci na povrchu pokožky, ale také ve tkáňovém prostoru,

Studené nebo teplé?

Teplé nebo vlažné nápoje dokážou pocit žízně zahnat mnohdy lépe než ty studené. Nemusíte se obávat, že studené nápoje škodí ledvinám. Než do nich tekutina doputuje, má již tělesnou teplotu. Ideálním nápojem jsou čaje, které představují určitou harmonickou tekutinu, avšak ty pravé původem z Asie. Zároveň by neměly být slazené. Kromě doplnění tekutin je správný pitný režim důležitý i pro udržování hladiny minerálů. Neexistují sice přesná kritéria, jaké množství a čeho by měl každý člověk denně vypít, je ale důležité rozdělit příjem tekutin rovnoměrně do celého dne. Faktorů je celá řada, nejen hmotnost, aktivita, ale i pohlaví (muži se potí více, než ženy). Nesmíme také zapomenou na prostředí, ve kterém se pohybujeme – okolní teplota je poměrně významným činitelem. Tak tedy doslova a do písmene – na zdraví!





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !