Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hubnutí s ketodietou? Ano, jste-li obézní

2. 02. 2016 | Diety
Pouhé tři kroky, které musíte při hubnutí s proteinovou dietou dodržovat jsou opravdu snadné. Navíc nemusíte počítat kalorie, získáte více energie a příprava jídle vám zabere minimum času.

Jenže nad ketodietou, která se mezi dietami v poslední době stala hitem a přísahají na ni i mnohé celebrity, se nedávno objevil velký otazník. Opravdu je toto hubnutí založené na proteinové stravě s výrazným omezením sacharidů bezpečné? Nemůže našemu tělu ublížit? Zjišťovali jsme pro vás u odborníků, kteří uvedli na pravou míru, pro koho je proteinová dieta ideálním řešením, a pro koho naopak ne.
A jak to vlastně celé funguje?

Palivo z tuků, nikoliv ze svalů

Díky stravě s vysokým obsahem bílkovin tělo začne brzy „požírat“ vlastní tuky a úbytek na váze probíhá bez ztráty svalů. Celý proces zahrnuje tři kroky. V první fázi člověk přijímá 5 x denně pouze speciální proteinová jídla. Postupně se přidávají běžná jídla bohatá na bílkoviny. Do tří dnů se tělo dostane do takzvané ketózy – přirozeného stavu metabolismu, kdy energii bere z vlastních uložených tuků nikoliv svalů. Úbytek váhy tak přichází velmi rychle, platí to především u těch, kteří mají opravdu co shazovat.

hubnutí s ketonovou dietouOdborný dohled by neměl chybět

Ani toto hubnutí však není pro každého. Rychlé výsledky s minimálním úsilím však láká i ty, pro které je hubnutí pomocí stravy s vyšším podílem proteinů zcela nevhodné. Odborníci na ketodietu sice apelují na vstupní vyšetření u lékaře, přesto se do diety netrpělivě vrhají i lidé, kteří léta neabsolvovali ani rutinní preventivní prohlídku. Ohroženou skupinou jsou tak například diabetici, kojící matky i lidé s oslabenou funkcí jater a ledvin. K doporučením ketodiety patří také pravidelná konzultace s výživovými poradci a lékařské vyšetření. Lékaři a poradci totiž mohou dohlédnout na ideální porci bílkovin a energetickou náročnost jednotlivých jídel, které se u mužů a žen liší. Že se vám zdá strava příliš jednostranná? Obáváte se, že tělu budou chybět ostatní živiny a vitamíny? To výživová specialistka Martina Dvořáková vyvrací: „Proteinová jídla a nápoje jsou navíc doplněny o potřebné vitaminy a minerály, které tělo v průběhu hubnutí využívá. Lidé se tak nemusí bát, že by v tomhle směru nějak strádali.“

Ketonová dieta není pro „kosmetické hubnutí“

Odborníci se shodují na tom, že ačkoliv je základní dietní plán sestaven i pro minimální nadváhu od pěti kilogramů, proteinová dieta je vhodná pro lidi, kteří již mají prokazatelnou nadváhu či bojují s obezitou. Důvod je zřejmý. Podíl tukové tkáně obézních lidí je totiž mnohem vyšší a výsledky jsou u nich proto nejen znatelnější, ale také rychlejší.  Jinými slovy: čím více potřebujete shodit, tím lépe vám to půjde. V případě, že vás trápí jen pár nadbytečných kilogramů a jde spíše o kosmetický problém, nemusí ketodieta 100% fungovat.

Disciplína nikdy nekončí

Velkou výhodou proteinové diety je bezesporu to, že nikdy nehladovíte. Můžou za to pravidelné dávky vysokého množství bílkovin. Pro ty s nepravidelnými stravovacími návyky pak navíc pět jídel denně naučí mnohem větší disciplíně. Ani tady to ale úplně bez sportu nepůjde. Pravidelný pohyb je jedním z klíčových podmínek k úspěšnému výsledku každé diety. Nejinak je tomu i po jejím skončení. S návratem ke starým stravovacím zvykům a vynecháním pohybu, může asi jen málokdo počítat s trvalým udržením vysněné váhy. Stejně jako u každé jiné diety, i tady musí být návrat k běžné stravě pozvolný. Co to znamená? V zásadě platí, že potraviny bohaté na sacharidy bychom měli zařazovat do jídelníčku s rozumem.

„Od začátku lidem zdůrazňujeme, aby dodržovali nejen celý dietní program, v průběhu kterého pozvolna přecházejí k běžné stravě, ale také pravidla zdravého racionálního jídelníčku po jeho ukončení,“ upozorňuje výživová specialistka Martina Dvořáková. Vzhledem k tomu, že většinu klientů této diety tvoří právě lidé se špatnými stravovacími návyky, je proteinová dieta se svými pěti porcemi denně, více než dobrým učitelem k mnohem větší disciplíně nepravidelných jedlíků.

Zdroj: Ketodiet


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Objednala jsem si zkušební balíček Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles