Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hvozdík - krásně voňavá trvalka

13. 06. 2011 | Zahrádka
Nízký karafiátek - botanicky hvozdík - je nenáročná trvalka, vysoká 15 až 30 cm. Má úzké zelené listy, s krásnými voňavými květy od bílé přes růžovou, červenou a tmavě šarlatovou. Květy mohou být jednobarevné nebo žíhané, jednoduché a také plné. 

Rostlinky rostou v trsích a vytvářejí bochánkovitý vzhled. Hvozdík je nenáročný na pěstování, roste dobře na slunci i v polostínu. Vyhovuje mu půda s vyšším obsahem vápníku. Naopak těžká půda a trvalé přemokření mu škodí. Na záhonek přidáváme rašelinový substrát pro zahradní květiny. Hvozdík nevyžaduje velkou péči. Při vhodném zazimování na zahrádce se z něj může stát trvalka. Je odolný vůči chladu.

Na rozdíl od jiných letniček ho můžeme vysazovat už v dubnu. Krátkodobě snese i poklesy teplot pod nulou. Kvete od května do července. Tyto krásné voňavé kytičky sadíme ve skupinkách do skalek a suchých zídek. Na skalkách dovedou vytvořit krásný barevný koberec posetý voňavými květy. Můžeme je nasadit také na okraje a obruby záhonů. Výborně se hodí do truhlíků, zahradních květináčů a okrasných nádob.

Hvozdík je rostlinka, která se hodí k řezu. Je pěknou ozdobou stolu a celého interiéru. Výborně se hodí do různých kytic, pro svou pestrou bravu a krásnou vůni.  Hvozdíky rozmnožujeme dělením trsů na jaře nebo na podzim po odkvětu. Často se sám na zahradách vysemeňuje. Na jednom místě může zůstat jako trvalka i několik let. Ze semen  hvozdík vyséváme v únoru a březnu.  

Hvozdík si můžete sami vypěstovat nebo koupit jako hrníčkovou květinu. Tato trvalka lahodí nejen oku, ale také krásně voní. Určitě by neměla chybět na žádné zahrádce.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hvozdík - krásně voňavá trvalka:

Hvozdík - krásně voňavá trvalka
Hvozdík - krásně voňavá trvalka
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nejspíš proto,že mi připomíná dětství,děda ho měl plný záhon různých barev,mě ale nejdou a nejdouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tyhle karafiátky jsou moc pěkné ale na zahrádce je ještě nemám, budu se muset polepšitSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ty krásně voníSmajlíkhezky napsané jako vždySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Karafiátek mám taky na zahradě....Dva druhy..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles