Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

I bez koupání v ledové vodě můžete žít bez rýmy a otravného nachlazení

13. 10. 2019 | Zajímavosti
S přicházejícím podzimem se stává otužování velmi aktuálním tématem. Mnoho z rodičů ale v téhle oblasti tápe. Opravdu pomůže lehké oblečení a sprchování studenou vodou zahnat dětské nemoci?


Jak často chodit na podzim a v zimě do bazénu?
Je úplně jedno, jaké je roční období. Pokud máte čas a příležitost, pobyt ve vodě vyhledávejte co nejčastěji. Plavání, ale i skoky, hrátky a všelijaké dovádění je pro děti obrovskou zábavou a nenásilnou formou otužování. A co my dospělí? Pokud plaveme s pravidelným dýcháním do vody, je plavecký pohyb úplnou lahůdkou pro náš pohybový aparát. Nemusíme plavat nijak rychle, ale především technicky správně. Hlavně je nutné se vyvarovat odplavaným dlouhým úsekům s hlavou „plavu jako paní Radová“.

Je vhodnější, když je v bazénu teplejší voda, nebo studená?
V dnešní době jsou víceméně po celé republice ve větších městech plavecká centra určená pro malé děti. Zde je teplota vody přizpůsobena. Pokud je dítěti teplota vody příjemná, může si pobyt ve vodě užívat a soustředit se na všechny nové prvky, které se učí. Pokud je mu zima, pozornost upadá. Dítě se pak soustředí jenom na informaci „je mi zima, co mám dělat?“. Samozřejmě zkušený instruktor tuto situaci umí odhadnout a střídá prvky statické a dynamické pro zahřátí. Pokud jsou děti starší a už opravdu plavou, je teplá voda spíš přítěží. Opravdu se může stát, že plavec pronese ve vodě větu „já se potím“. V teplé vodě se plavcům špatně dýchá a zbytečně teplá voda vysiluje celý svalový aparát.

dítě ve voděA co třeba otužilci, kteří chodí plavat po celý rok do řeky. Mají to učit i své děti?
Plavání s dětmi v mrazivé vodě je specifická disciplína. Pokud rodiče děti k této pohybové aktivitě vedou, vědí, že je nutné postupovat krůček po krůčku. Toto plavání není pro všechny. V každém případě ale neznamená, že dítě, které nezastává plavání v ledové vodě, by nemohlo být celoročně zdravé. I bez koupání v ledové vodě můžete žít bez rýmy a otravného nachlazení.

Je lepší jít do vody několikrát s přestávkami, anebo vcelku a na delší dobu?
Obě varianty jsou správně. Naučme spíš děti poslouchat signály svého těla a dle nich se řídit. Rozhodně je zbytečné nechávat dítě ve vodě s drkotajícími zuby a modrající pusinkou, naopak je zbytečné nutit jej vylézat z vody, pokud máme pocit nebo představu, že už je tam dlouho. Někomu vyhovuje mezi jednotlivým vstupy do bazénu návštěva v teplé vířivce, jiný preferuje vířivku až na závěr.

A co ledová sprcha na závěr sprchování – je to pro děti vhodný způsob otužování?
Jen málokomu sprchování ledovou vodou vyhovuje. A u dětí to platí také tak. Pokud volíte tento způsob otužování, bohatě postačí u malých dětí sprchování chladnou vodou. Nikoliv ledovou.

Je v chladnějším počasí nutné dětem po plavání důkladně vysušit vlasy, nebo můžou zůstat trochu vlhké?
Je důležité myslet na to, že vlhké vlasy nejsou vlasy suché. Neznamená to, že by člověk nemohl jít ven. Ale rozhodně to znamená, že ven musí jít s teplou pokrývkou na hlavě. Je dokázáno, že oblast hlavy tvoří stěžejní únik tepla, a proto je nutné tomu zabránit právě pořádným kulichem. Běhat v zimě po koupání v bazénu venku s mokrými vlasy a bez čepice není otužování, ale hloupost.

Zdroj, foto: Juklik



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !