Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I hůl lze získat na předpis od doktora

19. 05. 2017 | Péče o tělo

OTÁZKA TÝDNE:

Po úrazu chodím s podpažními berlemi, brzo prý budu moci přejít na francouzské hole, ale následně asi budu muset dlouhodobě používat alespoň hůl. Jak tyto pomůcky hradí pojišťovna?

ODPOVĚĎ:

Berle a hole patří mezi kompenzační pomůcky pro tělesně postižené a pojišťovna tyto zdravotnické prostředky hradí vždy v základním provedení nejméně ekonomicky náročném, v závislosti na míře a závažnosti zdravotního postižení. Maximální úhrada z veřejného zdravotního pojištění tedy vychází ze základního provedení daného zdravotnického prostředku, což je takové, které po medicínské stránce pojištěnci plně vyhovuje a přitom splňuje podmínky nejmenší ekonomické náročnosti.

I hůl lze získat na předpis od doktoraPacient platí případný rozdíl mezi cenou a maximální úhradou od pojišťovny. Například u podpůrné hole je úhrada pojišťovny stanovena na 130 Kč a záleží pak na tom, jakou vám lékař doporučí, resp. jakou si po poradě s ním vyberete. Dřevěnou podpůrnou hůl tak dostanete zadarmo, na duralovou si doplatíte cca 100-200 Kč a když budete chtít duralovou skládací a se sedátkem, tak si musíte připravit přibližně tisícikorunu. Variant holí a berlí, jejich možných úhrad a cen je však velké množství, takže jejich předepsání a úhradu zde nelze zobecnit.

Berle i podpůrnou hůl vám může předepsat praktický lékař, nebo ortoped, chirurg, rehabilitační lékař či neurolog, pokud váš zdravotní stav vyžaduje trvalé nebo přechodné používání tohoto zdravotnického prostředku. Lékař na základě vyšetření váš zdravotní stav posoudí a navrhne v daném konkrétním případě nejvhodnější zdravotnický prostředek. Jestliže se na jeho úhradě má podílet též pacient, je lékař povinen ho na tuto skutečnost upozornit. Výběr tedy může být věcí vzájemné diskuse, s ohledem na výši doplatku pacienta.

Následně lékař vystaví na vybraný zdravotnický prostředek poukaz, kde uvede mj. jeho přesný kód z číselníku. Podle toho vám ve výdejně zdravotnických potřeb vydají konkrétní hůl nebo berle. Při výdeji vás vydávající informuje i o možných alternativách k předepsanému zdravotnickému prostředku a v případě vašeho souhlasu ho může zaměnit za obdobný jiný, který má stejnou funkci a účel použití. Poukaz má platnost 3 měsíce.

Poukazy na berle a hole nepodléhají schválení revizním lékařem. Hůl hradí pojišťovna maximálně jednu za tři roky; to je tzv. užitná doba. U podpažních berlí pojišťovna hradí maximálně 1 pár jednou za dva roky, maximálně do výše 400 Kč/pár. U předloketních berlí, tzv. francouzských hradí 1 pár (nebo 1 kus, dle potřeby) jednou za 2 roky v maximální výši 300 Kč za kus. Uplynutí této doby ale nezakládá automaticky nárok na předpis nového zdravotnického prostředku, rozhodnutí závisí na lékaři. Uvedené časové a finanční limity stanoví přímo zákon o veřejném zdravotním pojištění, resp. jeho příloha č. 3 – Seznam zdravotnických prostředků.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !