Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I se selháním ledvin se dá cestovat po celém světě

29. 08. 2017 | Praktické rady
-Komerční sdělení-

V České republice se v dialyzačních střediscích léčí téměř sedm tisíc pacientů s chronickým selháním ledvin, a řadíme se tak mezi evropské státy s nejvyšším procentem dialyzovaných. Pro tyto pacienty znamená jejich nemoc pravidelnou návštěvu dialyzačního střediska nebo domácí léčbu třikrát týdně vždy na dobu až pěti hodin. Přesto pro tyto lidi není problém cestovat.

Možnost strávit několik dnů nebo i týdnů mimo domov či dialyzační středisko je u dialyzovaného pacienta odborníky vítána a žádoucí. Pacient má takto možnost na čas "vypnout" z běžného životního stereotypu, odpočinout si, navázat nové kontakty či přátelství. Pro zahraniční cesty slouží bezplatná služba Prázdninová dialýza, která umožňuje pacientům vycestovat takřka do celého světa v jakémkoli ročním období. Službu využívá každoročně řada nemocných s chronickým selháním ledvin z České republiky, ale také zahraniční turisté, kteří přijíždějí k nám.
 
prázdninová dialýzaMezi nejoblíbenější destinace patří Chorvatsko, Maďarsko, Bulharsko, Slovensko a Itálie, ale také jednotlivé regiony České republiky. Zahraniční dialyzovaní pacienti nejčastěji vyhledávají péči dialyzačního střediska v Mariánských Lázních a Karlových Varech. „Naše služby využívají jak tuzemští, tak zahraniční pacienti, a to zejména z Ruska a Německá. Lázně Karlovy Vary a Jáchymov lákají k pobytu, navíc i Krušné hory a památky na Karlovarsku jsou hojně navštěvovány. Pro velký zájem je potřeba domlouvat termín s dostatečným předstihem, protože pak se může stát, že bude naše kapacita naplněna a budeme muset pacienta odmítnout, což samozřejmě děláme velmi neradi a zatím zcela výjimečně,“ uvádí MUDr. Dagmar Fričová, primářka dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Karlových Varech.

Ať už se jedná o dovolenou kdekoli ve světě nebo služební cestu či návštěvu příbuzných, v rámci služby Prázdninová dialýza je pacientům zajištěn servis zahrnující pomoc s výběrem dialyzačního střediska, konzultace ohledně dokumentů, zdravotní zprávy a kopie výsledků vyšetření, které je nutno doložit, a také komunikaci s dialyzačním střediskem v zahraničí koordinátory služby Prázdninová dialýza. Pacienti 25 českých dialyzačních středisek sítě Fresenius NephroCare mají na výběr ze všech kontinentů, více než 120 zemí a 3 690 středisek po celém světě, kde společnost zajistí cestujícím pacientům stejný standard kvality dialyzační péče, na jaký jsou zvyklí z domova.

„Prázdninová dialýza zažívá v poslední době velký rozvoj, a to je dobře. I dialyzovaní pacienti mají možnost smysluplně trávit svůj volný čas i s dialýzou nejen na kmenovém dialyzačním středisku. Situace pacienta, kterému selžou ledviny, je dosti složitá a náročná i na psychickou stránku. Možnost cestovat je jednou z možností, jak zmírnit negativní důsledky dialýzy a podle možností umožňuje pacientům pokračovat v aktivním životě s dialýzou,“ říká pacient na dialýze a předseda pacientské organizace sdružující lidi s onemocněním ledvin CiKáDa Jaroslav Andrle, a dodává: „Velmi dobré zkušenosti mám s dialýzou na Slovensku, v Maďarsku nebo v Chorvatsku. Dokonce jsou i takoví “odvážlivci”, kteří absolvovali dialýzu v exotických destinacích jako jsou Keňa, Mexiko či Thajsko.“

Asistenční služby spojené se zprostředkováním Prázdninové dialýzy doma i v zahraničí jsou poskytovány zdarma. Platba za léčbu závisí na konkrétních podmínkách země – buď je léčba bezplatná (placena prostřednictvím Evropského průkazu pojištěnce) nebo se spoluúčastí z ceny léčby, anebo je hrazena v plné výši (většinou země mimo EU a v soukromých střediscích v rámci EU). Pokud středisko nepřijímá Evropský průkaz pojištěnce, příslušnou cenu dialýzy zaplatí pacient v hotovosti nebo platební kartou. Cenu za dialýzu se dozví již při výběru střediska. Zdravotní pojišťovna pak na základě dokladu o zaplacené částce vrátí pacientovi částku, která se rovná výši úhrady za dialýzu v České republice.

Další informace o službě Prázdninová dialýza naleznou pacienti či jejich rodinní příslušníci v pacientském časopise Péče pro mne, prostřednictvím pacientské organizace CiKáDa a na internetových stránkách dialýza.cz a nephrocare.cz.


 

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a kam jsem měla jít?
Obrázek uživatelky
profil
jsi špatně !!!
Obrázek uživatelky
profil
žádný symbol se mi neukázal
Obrázek uživatelky
profil
Neupsal Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jééé chlap Smajlík nebo se někdo upsal? Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles