Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I vaše dítě může vyhrát Wimbledon - Rozhovor s Richardem Dražným

17. 07. 2011 | Zajímavosti

Také vaše dítě chvíli neposedí? Chtěli byste, aby vaše dítě něco dokázalo? Nasměrujte včas a správně jeho energii. V každém dítěti je určitý talent, jen je potřeba ho objevit. Třeba právě vy máte doma budoucího tenisového šampióna. V následujícím rozhovoru s trenérem dětských talentů, Richardem Dražným si můžete přečíst, jak tenisové vlohy v dítěti objevit a kdy vůbec s tenisem začít.


Je tenis vůbec pro děti vhodný?


Tenis je naprosto bezpečný sport i pro malé děti. Naučí se při něm správné koordinaci těla a rukou. Zažijí pocit vítězství na dvorcích a poznají, jak je těžké vyrovnat se s porážkou. Tenis pomáhá rozvíjet individualitu i sebeovládání. Samozřejmě jako u všech ostatních sportů je i k tenisu potřeba přistupovat rozumně.


tenistkaPravdou je, že se při hře nadměrně zatěžuje jedna strana těla a to hlavně díky velkým rotacím. Avšak pravidelná kompenzační cvičení plnohodnotně vyrovnají obě strany těla. K profesionální přípravě dítěte neodmyslitelně patří všeobecná průprava, důkladné procvičení, pravidelné protahování, masáže a regenerace. Vše závisí na profesionálním přístupu trenéra a možností zázemí.


Jak poznám, že je moje dítě pohybově nadané a mohlo by hrát tenis?


Důležité je, aby dítě od mala mělo pozitivní vztah k pohybu. Aby ho bavilo běhat, hrát si s míčem a soutěžit. Ve věku pět až šest let lze rozeznat jen některé druhy talentů, kterými jsou například soutěživost (bojovnost), učenlivost, píle, dobrá pohyblivost a obratnost. Pokud se u dítěte projeví tyto kladné rysy, dobrý trenér ho pak snadno naučí správným tenisovým úderům, rychlému pohybu na kurtě a vhodné taktice.


Poradím vám, jak vyzkoušet, zda má dítě pohybový talent. Hoďte mu míč a pozorujte, jak dlouho ho bude sledovat očima. Pokud ho do poslední chvíle z očí nespustí, zvyšuje se tak možnost, že ho správně chytí. Chytání míče je velmi intuitivní reflex, který může o budoucím sportovním talentu hodně napovědět.


Kdy by tedy mělo dítě s tenisem začít?


Pohybově nadané dítě může začít už ve čtyřech letech. Optimální věk je ale někde mezi pátým a šestým rokem. Děti v tomto věku jsou schopné naučit se složitějším pohybovým dovednostem a dokáží se již soustředit. Nejprve je dobré děti trénovat v menší skupině (do pěti členů).


Od šesti let je možné přejít k individuálnímu tréninku. U takto malých dětí není lehké udržet koncentraci (na jednu věc se dokáží soustředit většinou 10 až 15 minut), proto je potřeba trénink pojímat zábavnou formou, vtáhnout dítě do hry, měnit druhy cvičení, soutěžit na body, motivovat odměnou a také ve správnou chvíli pochválit a ocenit výkon.


Jaká je nejlepší průprava pro dítě před tím, než začne s opravdovými tréninky?


tenisPokud se zaměřím na konkrétní tenisovou průpravu, je dobré klást důraz na koordinaci rukou a nohou. Ruce se nejlépe cvičí chytáním a házením míče. Dítě může házet do dálky nebo na terč, jednou rukou a pak druhou. Dobré je začít cvičení s velkým míčem, a pak ho postupně zmenšovat. Nohy se cvičí krátkými běhy na tři až pět kroků s prudkou změnou směrů (slalom), dobré jsou starty z různých poloh, nebo skákání přes švihadlo. S takovými sestavami můžete začít doma nebo na zahradě už v útlém věku dítěte.


Jak probíhá dětský trénink?


Naším krédem je "S úsměvem jde všechno líp". Tenis je technický a z velké části individuální sport. Proto hlídáme, aby děti nepropadly stereotypu, přílišné specializaci nebo pocitům osamělosti, které sebou tenis přináší. Všechny tyto faktory si uvědomujeme, ale pokoušíme se z nich udělat výhodu. A jak?


To je naše obchodní tajemství. Něco málo ale přesto prozradit můžeme. Snažíme se děti zábavnou formou přimět k tomu, aby se na trénink těšily. Používáním mnoha zábavných pomůcek zabraňujeme stereotypu. Podporujeme v dětech týmového ducha a pocit vzájemné pomoci. Učíme hráče bojovat v zápase na dvorci, a ne mimo něj.


Jakou výbavu dítě potřebuje a kolik průměrný tenisový trénink stojí?


Tenis je poměrně finančně náročný sport, kde talent bohužel ne vždy stačí. Kursovné musí pokrýt především pronájem tenisových kurtů a v zimě vyhřívané haly. Běžně se roční cena tréninku pohybuje (při frekvenci jedna hodina týdně) kolem 10 000 Kč.


Profesionální příprava talentovaného dítěte však vyžaduje 5 až 10 hodin tréninku týdně s individuálním trenérem, to představuje roční náklady mezi 70 000 až 100 000 Kč. Dále je potřeba vhodná tenisová raketa dle věku a výkonnosti dítěte a tenisové boty, dohromady jsme někde kolem 2 000 Kč.


Zdroj: Tenis Land.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku I vaše dítě může vyhrát Wimbledon - Rozhovor s Richardem Dražným:

I vaše dítě může vyhrát Wimbledon - Rozhovor s Richardem Dražným
I vaše dítě může vyhrát Wimbledon - Rozhovor s Richardem Dražným
I vaše dítě může vyhrát Wimbledon - Rozhovor s Richardem Dražným
I vaše dítě může vyhrát Wimbledon - Rozhovor s Richardem Dražným
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík