Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Iaido - tradiční japonské bojové umění tasení meče

31. 03. 2011 | Fitness
Iaido je tradiční japonské bojové umění tasení meče. V Japonsku bylo jedním z nejdůležitějších bojových umění, které bylo součástí vzdělání klasických samurajů. Předchůdcem iaido bylo iaijutsu, které vzniklo z nutnosti okamžitě reagovat bojovou akcí během denního života samuraje.

Mělo spíše obranný než útočný charakter. Tohle japonské umění vzniklo už někdy v 15. až 16. století a cílem bylo zabít protivníka jedním úderem, sekem meče ihned po vytažení z pochvy. Postupně se ale cíle měnily a metody zabíjení se změnily v metody seberozvoje, sebezdokonalování a v úsilí pomoci v tomto snažení co neširší veřejnosti.

Dnes se iaido cvičí hlavně formou kata, tedy boje proti jednomu nebo více imaginárním soupeřům. Jako první se cvičí s dřevěným mečem bokkuto, později se přechází na kovový meč a nakonec se může přejít na ostrý meč. Součástí jsou čtyři po sobě jdoucí prvky a to vytažení meče, provedení seku, odstranění krve z čepele a uložení meče zpět do pochvy, které se mohou nacvičovat i samostatně. Je  třeba mít vždy na paměti, že katana je opravdu velmi ostrá. Vždy je rozhodující akcí sek, který musí být podrobně studován jak ve vztahu k cíli, který má zasáhnout, tak směru, kterým je prováděn. Klade se velký důraz na reálné seznámení se s principy používání meče vzhledem k osobě, která meč používá.

Iaido je cesta rozvoje mysli a ducha, přes fyzické cvičení vlastního těla a mysli a techniky meče. Je proto potřeba věnovat mnoho času a mentálního i fyzického úsilí k dosažení cíle. Vždy se požaduje nejvyšší koncentrace, protože toto mentální úsilí vyčerpává, proto cvičení většinou  trvá jen 20 - 30 minut. Dovednost s mečem je jen vnější cíl iaido, vnitřní cíle jsou harmonie a sebezlepšení. Iaido je prostředkem duševního rozvoje a harmonie. Iaido se například od Kenda liší tím, že v Kendo je meč již vytasený, zatímco v iaido jde o meč uložený v pochvě.

Hlavní předností iaido je boj vedený spíše obranně než útočně a výcvik se věnuje tasení meče, které musí být přesné, rychlé a efektivní pro další boj s nepřítelem. Jde také o posilování ducha a charakteru, cvičení technik, soustředění, způsob dýchání, ovládání těla, boků a tandenu, trpělivosti, udržení si pozornosti, klidu a rozvahy v situacích ohrožení života. Iaido obsahuje 10 základních
kat, a klade se důraz na obřadnost a hodnoty ducha, tedy výchovný aspekt.

Začátečníci se učí správné držení a pohyby s mečem vsedě i vestoje, překračování, posuny nohou, obraty a ovládání mysli. Vše se provádí pomalu, bez použití síly a rychlosti. Síla i rychlost následuje postupnou formu a klade se důraz na pomalé provádění technik. Cvičenci se snaží postupně vyčistit techniku od všech pohybů, které při provedení nemají být, a tím se postupně sama technika zrychlí. V rychlém pohybu seku totiž už nejste schopni vnímat detail techniky a při rychlém tasení a seku se provádí pohyb opravdu tak, jak jste se ho naučili a to i se zažitými chybami. Proto je vhodné velmi pomalé cvičení, a hluboké soustředění na každý detail. V budoucnu může rozhodnout o celkovém úspěchu cvičence. Iaido mohou cvičit jak muži, ženy tak i děti.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jako vždy bezva napsanýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles