Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Ibérica 2010: Flamenco pravdivé jako život sám

27. 07. 2010 | Kultura

Na předchozích ročnících festivalu IBÉRICA si mohli milovníci španělské kultury ověřit, jak životaschopným a univerzálním žánrem je flamenco. Zdaleka se totiž nejedná o nějaký zakonzervovaný folklórní projev, nýbrž naopak o svébytné a neustále se vyvíjející umění, které ovlivňuje mnohé jiné hudební žánry, a ve stejný okamžik si z nich také bere inspiraci.


Od žánrových fúzí zpět ke kořenům

IBÉRICA 2008 proběhla ve znamení FlamenTanga -  obohacujícího spojení flamenka s argentinským tangem. O rok později okouzlila diváky festivalu neméně atraktivní fúze flamenka a jazzu. Letošní ročník festivalu se tématicky navrací ke kořenům flamenka, tentokrát opět v novém pohledu na toto tradiční andaluské umění.


logoFlamenco se zde představí v celé své syrové nahotě a kráse, oproštěné na minimum výrazových prostředků. V představení Lucie Guarnido „A mi Aire“ je totiž alfou a omegou lidské tělo jako nástroj nevyčerpatelných rytmických a zvukových kombinací - ať už se jedná o flamenkové zapateado (dupy), palmas (tlesky) či mystiku flamenkového zpěvu. Jediným doprovodným elementem z vnějšího světa bude zvuk šesti kytarových strun.


Flamenkoví hudebníci noty nepotřebují


Mnohokrát jsem se španělů ptal: “co vlastně znamená pojem FLAMENCO?” Ale ani v Andalusii, v samotné kolébce flamenka, jsem nenašel uspokojivou odpověď. Kolik otázek, tolik různých odpovědí. Stejně tak i lingvisté a muzikologové vedou dodnes učené disputace o původu tohoto slova – naštěstí tyto spory nemohou ani v nejmenším ovlivnit obrovskou výrazovou sílu tohoto uměleckého a svým způsobem i životního stylu.


Flamenkoví hudebníci, zpěváci a tanečníci - los flamencos - jsou zvláštní kastou umělců, kteří dokážou své vystoupení před publikem naprosto přirozeně a plynule proměnit ve spontánní fiestu. Ta často trvá v užším kruhu flamenkových přátel – aficionados - i po odchodu posluchačů a na překážku jí zpravidla nebývá ani ranní zpěv ptáků…


flamencoFlamenkoví muzikanti prostě neznají ono akademické odehrání koncertu, sbalení not a spořádaný odchod domů; snad i proto, že drtivá většina z nich žádné noty číst neumí a ani to ke svému umění nepotřebují. Koncertní vystoupení je pro ně jen špičkou hudebního ledovce, jenž se rozprostírá celým jejich bytím. Flamenco je život sám. Se vším, co přináší i bere. Je tak prosté i nekonečné, jako láska a smrt. Jeho autentická syrovost se nejlépe odráží právě v textech  flamenkových písní; ne vždy byli totiž flamenkoví umělci vyhledávaným zlatým hřebem festivalů world music jako dnes.


Autor: Petr Vít, dramaturg festivalu
Zdroj, foto: IBÉRICA



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to nekdo umi, je to nadherna podivana!
Obrázek uživatelky
profil
temperamentné a živé
Obrázek uživatelky
profil
....prijemny zazitek z vystoupeni tanecniho souboru ze Slovenska...Andalusie
pri mem pobytu v Luhacovicich-
na hudbu, tanec i na krasu barev kostymu budu vzpominat.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles