Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Ideální letní sporty pro děti? S batolaty na plavání, s předškoláky na atletiku

30. 07. 2015 | Fitness
Řada rodičů chce děti co nejdříve uvyknout na pravidelný pohyb a zároveň jim vyplnit volný čas smysluplnou aktivitou. Léto je ideální dobou, kdy se sporty začít. Jaký sport ale vybrat, aby děti bavil, a především v jakém věku s ním začít, se dozvíte v následujícím článku.

Počet obézních dětí se podle statistik za posledních dvacet let až ztrojnásobil. A není divu. Přibývá školáků, kteří nevěnují pravidelnému sportování ani hodinu týdně. O tom, že nejúčinější změny přicházejí vždy z rodiny a rodiče tedy mají nejlepší šanci nastavit dětem zdravý režim, netřeba diskutovat. Přicházející léto je navíc skvělou příležitostí, jak dětem nenásilně představit řadu sportů. Je nutné si však uvědomit, že ne všechny pohybové aktivity jsou vhodné pro všechny děti v každém věku. Neexistuje navíc žádné pravidlo, kdy je ten správný čas, protože mezi dětmi jsou značné individuální rozdíly.

S plaváním mohou začít už kojenci

Miminko v rodině nemusí nutně znamenat konec sportování i pro rodiče. Právě v létě se totiž nabízí ideální druh sportu vhodného už pro ty nejmenší i jejich maminky či tatínky. A to plavání. Plavání nemá žádná větší omezení a může se mu bez obav věnovat téměř každé dítě již od kojeneckého věku. Pro miminka je to navíc přirozený pohyb, děti si pasivní adaptaci na vodní prostředí přinášejí z prenatálního prostředí. Není proto divu, že ještě několik týdnů po porodu umí kojenci plavat bez jakéhokoliv učení.

Ideální letní sporty pro děti? S batolaty na plavání, s předškoláky na atletiku

Batolata lze učit základům jízdy na kole a tance

Pro rozvoj rovnováhy, koordinace, vytrvalosti i síly se v létě skvěle hodí jízda na kole. Při aktivitě, do které se může zapojit celá rodina, si dítě navíc ani nevšimne, že sportuje. S jízdou na kole lze začít od útlého věku. Ještě, než dítě dostane kolo, je vhodné mu pořídit odrážedlo, na kterém se naučí alespoň základní principy jízdy. Na odrážedle navíc může jezdit už přibližně od dvou let. V momentu, kdy přijde na řadu samotné kolo, je lepší začít s přídavnými kolečky, která pomohou s balancem, a ratolest tak neodradíte hned na začátku neustálými pády.

Na rozvoj motoriky a pohybového rozsahu je pak skvělým sportem tanec. Zajistí dítěti přiměřenou míru pohybu, a navíc láska k tanci má velkou šanci vydržet až do dospělosti. Dnes už řada center nabízí taneční přípravu pro nejmenší, kde se děti postupně naučí základní principy tance a rozvinou i cit pro rytmus. Starší děti pak nechte vybrat spíše samotné. Dovolte jim vyzkoušet více druhů tance, aby se samy rozhodly, zda je baví více hip-hop či balet. Abyste je ale nemuseli přehlašovat z jednoho kurzu na druhý, je vhodné využít například nabídky prázdninových tanečních táborů, kde si mohou vyzkoušet od každého trochu.

Pro předškoláky je vhodná atletická průprava i tenis

V předškolním věku lze už začít s pravidelnějšími tréninky a rozvojem síly a dynamiky. Dobrou průpravu nabízí například lehká atletika. Aby děti trénink bavil, je vhodnější zpočátku volit spíše formu hry a běh či skoky trénovat na různých opičích drahách. Letní prázdniny jsou také skvělou příležitostí, kdy začít například s tenisem. Pokud se mu ale bude dítě věnovat pravidelně, dbejte na to, aby se tato aktivita doplnila ideálně ještě dalším sportem. U sportů, jako je tenis, totiž hrozí přetěžování jedné strany těla a dítěti se pak neposilují svaly rovnoměrně. Zatímco jedna strana těla svaly příliš namáhá, na druhé pak naopak hrozí jejich zkrácení. Nicméně tenis je skvělý sport z hlediska posílení dětského sebevědomí a sebekázně, protože učí dítě spoléhat na vlastní píli a odhodlání.

Školáky obohatí míčové hry

Školáci už se mohou bez obav věnovat jakémukoliv sportu. Pokud je to ovšem možné, vždy by to mělo být pod dohledem profesionálního trenéra. Ten snáze odhalí silné a slabé stránky dítěte a poradí, jak nejlépe sport vyvážit tak, aby si dítě nezadělalo na zdravotní problémy v budoucnu. Nejvhodnějšími aktivitami, a to nejen v létě, jsou pro děti míčové hry. Ty nejvíce rozvíjejí koncentraci, sílu, ale také kolektivní cítění a smysl pro spolupráci. Právě proto se sporty jako basketbal, volejbal či vybíjená, hodí spíše až pro starší děti. Nemá tedy smysl s nimi začínat jinak než ve formě hry dříve než před šestým rokem dítěte. Rodiče musí sami odhadnout, zda je dítě fyzicky a emočně připravené na zápis do sportovního klubu. Organizovaný trénink klade na děti nové nároky, které často ještě nedokážou zvládnout.


Zdroj: Funbaby.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !