Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Imunitní systém je na jaře v ohrožení, jak jej povzbudit?

13. 05. 2017 | Péče o tělo
Oslabená imunita během jarního období není žádnou novinkou a týká se překvapivě velkého procenta obyvatel. Na vině je především nadměrná zátěž organismu během zimních měsíců, zvýšený nápor bakterií a virů a nedostatek důležitých vitaminů. Jak získat energii a vrátit imunitní systém zpět do zajetých kolejí?

Proč je po zimě tělo vyčerpáno


V zimě pracují všechny tělesné orgány na plný výkon, imunitní systém se brání zvýšenému náporu bakterií a virů, trávicí systém se přizpůsobuje těžší stravě a krevní oběh se snaží zahřát, seč mu síly stačí. Na množství energie, kterou v zimě vydáváme, však nepřijímáme tolik, aby tělo nemuselo čerpat ze zásob a pomalu, ale jistě tak spějeme k tolik známé diagnóze nazývající se oslabená imunita. V zimě je totiž zpravidla chudší strava na čerstvé ovoce a zeleninu nebo jsou tyto potraviny chudší na potřebné živiny. To vede k nedostatku vitaminů a nepřidává nám ani nedostatek slunečního svitu, kterého je v zimním období poskrovnu. Sluneční záření je totiž nezbytné pro přeměnu vitaminu D na jeho aktivní formu a jak víme, právě tento vitaminu podporuje správnou funkci imunitního systému.

Jak posílit imunitu


Posílení a podpoření imunitního systému není žádná věda, jedná se však o delší a náročnější boj, než si mnozí lidé myslí. Pro posílení jednoznačně pomůže zvýšený příjem vitaminů a na prvním místě je tak konzumace ovoce a zeleniny. Potřeba je však kompletní úprava stravovacích návyků. Do jídelníčku se doporučuje zařadit vetší množství ořechů, které obsahují zinek, dále červenou řepu, zakysané výrobky jako kefír a kvalitní jogurty a nelze zapomínat ani na bylinky. Zkusit můžete například rakytník, který má antioxidační účinek, či benedikt lékařský, který má protibakteriální účinky. Důležitou roli však hraje i přiměřená tělesná aktivita. Efektivní jsou jednoduché cviky na protažení celého těla nebo procházky na čerstvém vzduchu. Doporučuje se také vhodným způsobem otužovat organismus. Imunitní systém však oslabuje i psychické vypětí a stres a stejně tak i přílišná fyzická námaha. Pokud to tedy alespoň trochu jde, dělejte vše pro to, abyste si zachovali čistou hlavu a do postele uléhali s pozitivními myšlenkami.

Nezastupitelnou roli v boji s oslabenou imunitou také hrají probiotika a enzymy. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které se dostávají do těla v potravě a příznivě ovlivňují střevní mikroflóru. Co se enzymů týče, některé z nich v těle řídí správné fungování imunity, dokáží ji nastartovat, zvýšit její obranyschopnost a ve správný okamžik dovedou její aktivitu utlumit. Avšak během období, kdy je imunitní systém oslaben, činnost enzymů je třeba podpořit jejich přijímáním zvenčí.

Zdroj: Wobenzym


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jím vitamíny i zeleninu,a každý měsíc jsem nachlazenáSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda