Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Indie - úžasná země plná kontrastů

14. 10. 2010 | Asie

Co se vám vybaví, když slyšíte slovo Indie? Kari? Řeka Ganga? Himálaje? Ano, i to všechno je Indie, ale ještě mnohem více. Pojďme se s tímto zajímavým státem seznámit blíže.

Přírodní podmínky

Indie leží na poloostrově Přední Indie a její břehy omývají ze západu vody Arabského moře a z východu vlny Bengálského zálivu. Sever pak chrání nejvyšší pohoří světa - Himálaje. Díky tomu, že Indie leží velmi blízko rovníku, a také kvůli specifickému rozložení pevniny a oceánu, patří tato země mezi typické monzunové oblasti. Co je to vlastně monzun? Je to střídání dlouhého období sucha s kratší obdobím velmi intenzivních dešťů. V zimě fouká suchý vítr z pevniny směrem na moře a po několik měsíců vůbec (nebo téměř vůbec) neprší. V létě naopak vane vlhký vítr od moře směrem na pevninu, kde naráží na hradbu Himálají a přináší tak Indii vydatné srážky vedoucí ke každoročním záplavám.
Velké výkyvy v množství srážek v průběhu roku, tropické klima i pestrost reliéfu sahající od hladiny moře až do nadmořské výšky několika tisíc metrů daly za vznik mnoha rozdílným a často přímo jedinečným ekosystémům. Rozsáhlé národní parky chrání nejzajímavější z nich, které jsou současně domovem mnoha chráněných živočichů i rostlin - například tygra bengálského, kobry indické či slona indického.

Obyvatelstvo

Podle údajů z roku 2009 žije v Indii přibližně 1 560 000 000 obyvatel a toto číslo se neustále zvyšuje. Velkým problémem tamních lidí je chudoba a nedostatek nezávadné pitné vody. Indové patří - stejně jako my Češi - k rase europoidní, a dokonce jejich jazyk - hindština - patří do stejné jazykové rodiny jako čeština (a většina ostatních evropských jazyků). Indové vyznávají náboženství zvané Hinduismus, pro které je typické velké množství různých bohů - už jste možná slyšeli o Brahmovi, Višnu, Šivovi, nebo Kálí. Indové věří, že mohou prožít velké množství životů. Pokud v životě hřeší a nechovají se tak, jak by měli, mohou se příště narodit například jako myš. Naopak, budou-li svůj život žít bez hříchů, dosáhnou nirvány - tedy stavu věčné blaženosti.

Zajímavosti - co si v Indii rozhodně nenechat ujít?

Jídlo - typické ostré chutě kari, kurkumy a badyánu se mísí s množstvím zeleniny a rýže, maso je pro většinu tamních lidí spíše vzácností, rozhodně zde v restauraci nenarazíte na hovězí, protože kráva je pro hinduisty posvátným zvířetem. Věhlas si získal také indický čaj - zejména černý, který tvoří jeden z nejvýznamnějších vývozních artiklů Indie.
Koupel v řece Ganze - každoročně se na březích řeky Gangy schází statisíce lidí nejen z celé Indie, ale doslova z celého světa, aby zde ponořením se do posvátných vod smyli své hříchy. Nutno podotknout, že Ganga patří mezi nejznečištěnější toky světa, protože pro miliony lidí slouží jako koupelna, prádelna, toaleta a dokonce pohřebiště uhynulých zvířat.
Památky - o ty v Indii rozhodně není nouze! Byly zde nalezeny zbytky jedné z nejstarších civilizací světa, která na území dnešní Indie existovala již 2 500 let před naším letopočtem! Dnes patří mezi nejnavštěvovanější památky Tádž Mahal, chrám, který nechal postavit bohatý vládce ostatkům své milované zesnulé manželky.
Bollywood - centrum indického filmového průmyslu sídlící v Bombaji, které chrlí desítky filmů ročně. Jedná se většinou o snímky natáčené v hindštině a určené především pro domácí publikum.

Na závěr

Indie je jedinečnou zemí, která má své neopakovatelné charisma. Uchvátí nejen každého návštěvníka, ale i nás, kteří po ní cestujeme jen na řádcích časopisů, knih a internetu. Dnes už není tak nedosažitelná, jako tomu bylo v minulých staletích, kdy cesta za indickým dobrodružstvím trvala měsíce. Proto neváhejte a vydejte se na cestu - ať skutečnou, nebo "jen" virtuální - do nitra své fantazie.

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tak do takové země,bych ani nechtěla.
Obrázek uživatelky
profil
Je tomu sice už skoro deset let, co jsem byla v Indii, ale ten odpor stále přežívá. Strávila jsem tam tři týdny. Cestovali jsme z jihu na sever nejnižší vlakovou třídou, stravovali se na ulici a spali v nejnuznějších hotelech. V té době jsme jako studenti moc peněz neměli. Kulturní šok z této země jsem za celou dobu pobytu nepřekonala, střevní problémy, kdy jsem stále mapovala veřejné záchody, popřípadě nejbližší keře, byly vyčerpávající. Cesta autobusem - přestávky nejsou povinné každé čtyři hodiny jako u nás, ale prostě až se dojede na místo, kde mají řidičovi příbuzní/ známí svůj obchod nebo restauraci.
Bohužel ani teď nevidím na návštěvě Indie nic pozitivního - pro mě to stále zůstává cikánská země plná odpadků, bordelu, bez hygienických návyků a přelidněná, kde na chudobu a žebráky narážíte na každém rohu a jste považováni za boháče, kterého je nutné napálit a okrást, když chce něco koupit.
Indové smrdí po kari. Jen se k nějakému přibližte a čichněte si, dáte mi za pravdu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tam bych se chtěla někdy podívatSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krajina rozprávok a chudoby
Obrázek uživatelky
profil
tak tam můžu jet tak akorát prstem po mapě
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles